Февруарската революция в Украйна

96603d5019602d7b4824bbb4b94f07beБезидейните украински държавни чиновници бягат от държавата или преминават на страната на опозицията при първа възможност

Главните политически новини, които се случват днес в Украйна една след друга, са следните:
1. От управляващата украинска „Партия на регионите“ във Върховната Рада са напуснали вече около 50 депутати.
2. Появиха се съобщения, че бившият министър-председател на Украйна Юлия Тимошенко, осъдена на осем години за превишаване на пълномощията си, е излязла от затвора. Наистина, скоро тази новина беше опровергана от официалния представител на Тимошенко. Но съществува и съобщение, че Тимошенко наистина е на път за Майдан.
3. Украинският парламент ще възобнови действието на Конституцията от 2004 г.
4. Най-главната: президентът на Украйна Янукович, въпреки думите на депутата от Върховната Рада Кириленко, е отказал да подаде оставка, наричайки действията на опозицята държавен преврат. В същото време, Върховната Рада гласува за предсрочното прекратяване пълномощията на държавния глава.

Изявлението си Янукович направи от територията на лоялната Източна Украйна. Президентът, според думите на съветника си Анна Герман, е долетял до Харков за Конгреса на „Украински фронт“. А в неголемия залив около резиденцията на Янукович в Межигорие са намерени огромно количество изхвърлени във водата документи. Активистите измъкват книжата и ги складират в огромни чанти. Сред гората от документи, в частност, според сведения на украинските медии, могат да се видят ведомости за изплащане на суми както на ръководители на силовите министерства, така и на редови сътрудници, в частност на работници в ГАИ в размер на 300-500 долара. Така, само в една от такива ведомости общата сума надвишава 6 000 долара.

Припомняме, че днес стана известно, че Межигорие е открито за посещения. На територията на разиденцията на президента не е останал никакъв персонал, освен няколко десетки сътрудници от държавната охрана. Представителите на т.нар. Самоотбрана на Майдан помагат да се поддържа реда.

Възникват множество въпроси – както сред самите украинци, така и сред руснаците. Главните въпроси са: как сега Русия ще си взаимодейства с държава, която фактически преживява държавен преврат? И способна ли е Юлия Тимошенко, в случай на нейното освобождаване от затвора, да бъде реална политическа конкуренция на лидерите на Майдана?

Зам.председателят на института на страните от СНГ Владимир Жарихин отбелязва, че „Партията на регионите“ се е сформирала като партия на властта – партия на чиновниците и олигарсите.

– Там нямаше никакво идейно попълнение. Там имаше достатъчно много хора, които избираха да са в партията, защото тя е на власт, макар да изповядват различни възгледи. А понеже идейните основи там са размити, до сега беше тихо, някои това ги устройваше, а когато корабът започна да потъва, те не чувстват никакви задължения към организацията. Това е всичко. Що се отнася до събранието в Харков, да видим с какво ще завърши то. Но 95 % е сигурно, че там никакви резки движения няма да предприемат.

Да, властта в Украйна се смени. Според Конституцията от 2004 г. , главният човек не е президента, а премиера. При това, той е избиран от Върховната Рада, където вече е сформирано болшинство от бившите опозиционери. Но както показва практиката, революциите се правят от едни, а от властта се ползват други. Когато всичко се подреди, постепенно ще възстановят и милицията. Та на кого са нужни бандити по улиците? Те са необходими само с една цел – да нажежат ситуацията. Така че радикалите постепенно ще бъдат изтласквани, ще им намерят някакво местенце. Както това се случи през 2004 г. Къде е комисарят на тогавашния Майдан? Пише мемуари и живее някъде в Чехия.

Ето, пуснаха и Тимошенко. Тя не е съперник на Янукович, колкото и да е парадоксално. Тя най-вече е съперник на Яценюк, Кличко и на Тягнибок.

– Жителите на Украйна на чия страната са? На страната на Тимошенко или на страната на т.нар. лидери на Майдана?

– Диферениацията е силна. Социологически допитвания не са провеждани, защото в момента това е безсмислено да се прави. Но ситуацията е следната: ако в списъка липсва Тимошенко, то 27% са за Янукович, 20 % за Кличко и по-надолу са другите. А ако се появи Тимошенко, то процентите за Кличко и Янукович ще се сринат – 20 % за Янукович и по 14% за Кличко и Тимошенко, а във втория тур тя сериозно ще задмине Янукович. Защото нейната популярност не е по-малка, отколкото тази на Кличко. И това е при положение, че тя отдавна липсва в медийното пространство, а ние с вас знаем как тя умее да общува с това медийно пространство. Тук има и друга интрига: Тимошенко ще спретне нещо на Кличко, сигурен съм. Защо тя така бързаше да се приеме тази Конституция? Тя категорично беше против този документ някога. Ако тя беше излязла по-рано, би забранила на своята „Батькивщина“ да гласува за връщането на предишния модел на Конституцията.

– Защо Янукович скриваше до последно, че ще заминава за Харков?

– Вероятно от съображения за сигурност – няма гаранции, че „революционерите“ няма да сътворят нещо със самолета му.

Политологът Сергей Михеев казва, че за сега не е ясно каква власт е дошла в Украйна, защото предстои провеждането на парламентарните избори.

– За сега в Украйна е сътворено само едно – бардак. Ще наричаме вече нещата с истинските им имена. Никой не знае в какви конфигурации ще изпадне Украйна утре. „Партията на регионите“, естествено, бидейки партия на чиновниците, ще губи хора от тези региони, които симпатизират на опозицията. Какво ще се случи там по-нататък – ще видим. Русия малко трябва да се вълнува какво ще случи на партийния конгрес в Харков и т.н. Главно е друго: след всички тези събития Украйна трудно ще може да се върне към някакво унитарно устройство, в което взаимоотношенията между регионите и центъра ще останат предишните. Кризата абсолютно ясно показа, че страната е разделена на две части, и те вече съжителстват трудно, с усилие. Затова, според мен, е нужно не връщане към Конституцията от 2004 г., а нова Конституция, която би направила Украйна парламентарна република, и при това би изменила вазимоотношенията между регионите и би превърнала Украйна във федерация. За опозицията това не е изгодно, защото тя разбира, че източните и южните региони на страната в този случай ще станат по-самостоятелни. Но, ако Украйна не направи тази крачка сега, то тя ще трябва да се връща към нея отново и отново, иначе ще последват поредица от конфликти по време на следващите президентски или парламентарни избори.

– Украйна е разделена. Русия как ще води диалог с нея тогава?

– Всичко е много просто: не трябва да се води никакъв диалог, макар постоянно да ни внушават, моля ви се, че на Русия е нужен този диалог. В действителност, на Украйна е нужен диалог с Русия, защото независимо от това кой ще застане начело на страната, те ще се изправят пред същите икономически и социални проблеми, които бяха налице и при Янукович. Русия не си струва особено много да мисли за Украйна. При всички положения диалог трябва да се води със законно избраната власт. Нека минат изборите там – каквито и да са, ще видим. И с тези, които дойдат на власт, вероятно, ще може да се води някакъв диалог. Та и новата власт ще разчита на помощта на Русия, но много е възможно такава помощ да няма. В края на краищата, нека просят от западните си съюзници!!!

Един отговор на “Февруарската революция в Украйна

  1. Ха-ха, Тимошенничката – новият Мандела! От затвора – хайде, право президент! Ще бъде знаме на победата за всички „репресирани“!
    Все повече се забавлявам на украинското шоу. Толкова е абсурдно, че надминава всяка комедия.
    Не се грижете вие! Щатският посланик ще определи кой от глутницата ще вземе властта. Украинските тъпанари ще гласуват за този, за когото най-много рекламни клипчета им пуснат НПО-тата. А после следва моментално НАТО, ЕС, и – право в кучия г… . Тоест, добре дошли в щастливото ни семейство!…

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s