Юго-Източна Украйна, Крим и Севастопол взеха властта в ръцете си

1Ukraine-HRЮго-Източните области на Украйна, автономната република Крим и Севастопол обявиха, че са готови да вземат в ръцете си пълната власт, докато в Киев не се възстанови реда.

„Ние, органите на местно самоуправление на всички равнища, Върховния съвет на автономна република Крим, Севастополска област решихме да вземем отговорността за гарантиране на конституционния ред и правата на гражданите на своята територия“, – предаде текста на резолюцията на Конгреса на депутатите от юго-източните области на Украйна Интерфакс.

Депутатите дадоха да се разбере, че официалната власт не може да гарантира необходимата безопасност, затова те смятат да крайно необходимо да вземат това решение.

„Събитията от последния ден в столицата на Украйна, град Киев, доведоха до парализа на централните органи на властта и дестабилизираха държавата“, – се казва в резолюцията.

Депутатите заявиха, че опозицията не се е справила с регулиране на кризата, независимо от изявените намерения от 21 февруари. Те са обезпокоени от това, че незаконни въоръжени формирования са установили контрол над централните властови органи, убиват мирни жители и правоохранители.

„Върховната Рада на Украйна работи в условия на терор, под заплахата на оръжията и убийствата“, – се заявява в резолюцията. „Решенията на украинския парламент, приети в подобни условия, поставят под съмнение тяхната доброволност, легитимност и законност“, – твърдят участниците в Конгреса.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s