Янукович напуснал Украйна? Отрядите за „народна самоотбрана“ установиха контрол над правителствения квартал в Киев

1Nd7JYByZGEAПредставителите на „народната самоотбрана“ взеха днес под контрол правителствения квартал, който на 21 февруари бе изоставен от правоохранителните органи. Украинските средства за масова информация съобщават, че президентът на Украйна Виктор Янукович е напуснал столицата. В момента обстановката в центъра на Киев е спокойна, на Майдана остават няколко хиляди човека.

Както съобщиха украински средства за масова информация, отряди на „народната самоотбрана“ охраняват сградата на Върховната рада и кабинета на министрите с цел да не се допусне мародерство от страна на провокатори, а също контролират цялата улица Грушевский от Дома на офицерите до Европейския площад.

По информация на агенция УНН, от сцената на Майдана депутатът от партия „Батькивщина“ Андрей Парубий заявил, че т. нар. сили на самоотбрана на Майдана са взели под охрана сградите на Върховата рада, администрацията на президента на Украйна, главното управление на МВР в Киев.

„Важно е да покажем, че когато Киев е под контрол на Майдана, то в Киев ще има такъв ред, какъвто не е имало никога преди“, – заяви Парубий чийто думи цитира агенция УНИАН.

Няколко часа по-рано агенция Интерфакс съобщи, че екстремисти от т.нар. „отряд за самоотбрана“ са нападнали тази нощ автобуса с бойците от спецотряда „Беркут“ в района на Броваров, Киевска област, има пострадал.

По информация на милицията на Киевска област, сътрудниците на „Беркут“ са се връщали от Киев към базата за дислокация. „В резултат на нападението е пострадал един човек, но кой именно, „беркутовец“ или член на самоотбраната, засега не е ясно“, – добавил събеседникът на агенцията.

Припомняме, че на 21 февруари президентът на Украйна Виктор Янукович подписа с представителите на украинската опозиция споразумение за регулиране на кризата. Опозицията бе представена на преговорите от Виталий Кличко, Арсений Яценюк и Олег Тягнибок.

По-късно парламентът на Украйна с болшинство одобри законопроект, който допуска връщане на украинското законодателство към нормите на Конституцията от 2004 г. Споразумението е подписано от президента на Украйна Виктор Янукович и представителите на опозицията в Киев.

Протестиращите на Майдан в Киев настояха за незабавна оставка на президента на страната Янукович, съобщи на 21 февруари „Украинска правда“. Според ултиматума, обявен на Майдана, ако Янукович не подаде оставката си до 10 часа сутринта на 22 февруари, протестиращите ще тръгнат на въоръжено настъпление.

През нощта на 21 срещу 22 февруаи украинският ежедневник „Зеркало недели. Украина“, позовавайки се на високопоставен източник от администрацията на президента съобщи, че президентът на Украйна Янукович с ограничен кръг особено доверена охрана, е излетял от Харков.

Според източника, в президентския самолет се намирал и председателят на Върховната рада Владимир Рибак, и шефът на админстрацията на президента Андрей Клюев. „Самолетът е с маршрут Киев-Харков-Мариупол- Русия, но маршрутът може да бъде коригиран“, – съобщи ZN.UA.

Източникът на изданието подчерта, че Виктор Янукович се съмнява в целесъобразността на приетия от Върховната рада на 21 февруари закон за възстановяване на Конституцията от 2004 г.

На 22 февруари в Харков има конгрес на депутатите от юго-източните области на Украйна, град Севастопол и автономната република Крим.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s