Fox: „Цар“ Путин няма да пусне Украйна в Европа без бой

FNCLogoВладимир Путин ще положи всички усилия, за да задържи Украйна в сферата на руското влияние. Това твърди бившият специалист по разузнаване от Министерството на отбраната на САЩ Майкъл Барет. В ефира на телевизя Fox той добави също, че международната общност няма да позволи страната да се раздели на две.

Ето какво каза Макъл Барет в ефира на Fox:
– Честно казано, за Русия ситуацията в Украйна е по-важна, отколкото за САЩ. Може да се случи следното: Путин, който е изкусен в подобни игри, да махне с ръка на Ярошенко (бел.ред. така е тазано в ефир) и да опита да намери някакво друго проруско правителство, което да може да управлява.

С други думи, когато дойде време за избори, Путин ще се постарае да окаже влияние в страната чрез избирателните бюлетини, а не с използването на военна сила в какъвто и да е вид.

Един мой добър приятел, който е наясно със ситуацията в Русия, ми каза, че единственото, което има значение в Русия – това са двата ти юмрука. Един от тях трябва през цялото време да е добре свит, защото там е нужно да се използва сила, а другият трябва да пълен с пари, защото се налага да се дават подкупи. Това е действителността понастоящем там. Ще видим как Русия и Путин ще се опитат да прилагат различни методи, за да привлекат хората на своя страна, за да получат това минимално количество гласове, което им е нужно, за да задържат Украйна в руската сфера на влияние и да я запазят като сателит на Русия. Казано в прав текст, Европейският съюз няма да е в състояние да отговори на толкова огромно количество подкуп, а и не е готов да използва сили за защита на Украйна.

…Путин в момента се държи повече като цар, а не като президент. Той, очевидно, се стреми да разшири територията и влиянието си. Интересно ми е колко далеко може да стигне той, ще могат ли САЩ и другите страни от Запада по някакъв начин да му потиводействат?

МБ: Малко съм изненадан, че в Украйна се случи същото, което се случи със Сирия и Асад. Там Путин просто заяви, че му е все едно за чуждото мнение. Но в този случай разликата е в това, че Путин може да управлява Асад, докато в Украйна той просто може да се оттърве от президента.

Очевидно е, че той не не изпитва към него никакви симпатии. Но Путин няма намерение да изоставя Украйна. Той е готов да преглътне този президент, но няма да пусне Украйна. Откровено казано, както вече казах, Европа няма да може да му се противопостави. Те не са в подходящо за целта икономическо състояние, за да се държат подобаващо. Путин след твърде успешната, от негова гледна точка, Олимпиада, все още си остава могъщ лидер в региона, а в края на краищата ще победят финансовите интереси.

Мисля, че ще имаме две различни територии. Едната  е източната част на Украйна, с руския език като основен, където болшинството жители подкрепят Русия. И западна Украйна, която живее по-близо до Европа. Интересно, доколко ще са оправдани опасенията, че страната ще се раздели на две?

МБ:  Мисля, че това е възможно. Всичко зависи от политическите решения, доколко изгодна сделка ще сключи Путин, ще може ли да подкупи прозападните политици, за да се върнат те в неутралната си позиция и леко да се обърнат към Руия. Защото в края на краищата, както и казахте, населението на Украйна е разделено, затова може да се предположи, че страната ще се разели на две. Но съществуват мощни международни сили, които се опитват да не допуснат това. В продължение на много векове ние, международната общност, винаги се опитваме да не допускаме разкол в страните. Вие можете да видите такива места като Афганистан, Пакистан, Ирак. Страни, които биха могли да бъдат разделени по много по-рационални линии, отколкото настоящите им граници, но международната общност няма да допусне разпада на държавите.

С нас беше Майкъл Барет от Вашингтон. Благодаря, Майк.

Майк Барет:  Радвам се, че се срещнах с Вас, Шеп.

В ефир 24 февруари 2014 г.

Един отговор на “Fox: „Цар“ Путин няма да пусне Украйна в Европа без бой

 1. „Но съществуват мощни международни сили, които се опитват да не допуснат това. В продължение на много векове ние, международната общност, винаги се опитваме да не допускаме разкол в страните.“
  Алооо, лицемер лъжлив, ние трева не пасем! Спомняме си до какво доведе „демократизацията“ на Югославия. Такива като вас трябва да се слушат в огледален режим – всичко да се възприема на обратно…

  Напротив, най-влиятелните „международни сили“ целят точно обратното – разцепване и отслабване на страните. В Украйна план „максимум“ е явно цялата Украйна да бъде откъсната от влиянието на Русия, колонизирана и ограбена, доведена до геноцид и просешка тояга. След което да бъде натъпкана с ракети и бази, насочени против Русия.

  А план „минимум“ е това пак да стане, само че в по-малък мащаб – в една макар и по-малка, новосъздадена страна – Западна Украйна. А Източна Украйна, която вероятно ще се нарече Малорусия, няма да бъде присъединена към РФ, защото това ще бъде неизгодно преди всичко за самата Русия. Тя ще си остане буферна зона, за която в бъдеще ще продължи същата битка и със същите средства…

  Всичко това НЕ Е изгодно на Путин и естествено, на интересите на Русия.

  Целта на Русия е запазването на Украйна в сегашния й вид като сателит, съюзник и буферна зона. Ако този преврат завърши с провал, откатът би довел именно до такъв изход.

  Но, за съжаление, вашингтон едва ли ще се провали. Русия вероятно ще загуби тази битка. Разцеплението на Украйна е най-доброто, което може евентуално да постигне, и при това в най-благоприятния случай. Май ще й се наложи да се задоволи с това. Защото източните украинци (малорусите) са твърде пасивни и мекушави и не ги виждам да са способни да се самоорганизират политически, за да противостоят на западния преврат. Уви, много по-вероятно е цяла Украйна да бъде загубена, точно по вашингтонския план „максимум“.

  Не го очаквате? И руснаците не очакваха националният им отбор по хокей да загуби на олимпиадата. Това беше немислимо, но стана. Ще го преглътнат някак…

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s