Джон Маккейн: Украйна трябва да влезе в НАТО

John McCainАмериканският сенатор-републиканец Джон Маккейн смята, че руската власт има намерение да използва кризата в Украйна, за да възроди Руската империя. За да се избегне това, САЩ и Европа трябва да съдействат за възстановяване икономиката на Украйна и да включат страната в НАТО, твърди политикът.

Американският сенатор от Републиканската партия Джон Маккейн заяви в ефира на CNN, че Украйна трябва да влезе в НАТО, за да може по-бързо да се измъкне от икономическата криза. Това ще спомогне и за предотвратяване възраждането на Руската империя, към което се стреми Владимир Путин, смята сенаторът.

„Путин оказва натиск върху Молдова, върху страните от Балтика. Русия продължава окупацията на Грузия. Владимир Путин има намерение да възроди Руската Империя. Мисля, че ние трябва да разберем това и да действаме съответстващо. Това не означава начало на нова „студена война“. Това означава, че ние трябва да подкрепяме нашите приятели, да оказаваме помощ на икономиката им, ние трябва да привличаме към сътрудничество нови страни. Честно казано, аз, като минимум, бих започнал процеса на присъединяване на Украйна към НАТО, ако те поискат това“, – сподели Джон Маккейн.

Американският сенатор, предлагайки да включи Украйна в НАТО, не смята, че Русия ще нахлуе с войски на територията на съседна държава.

„Не мисля, че Русия ще нахлуе в Украйна с войските си. Но съм много разтревожен от факта, че може би ще се появят сепаратистки движения, които само ще влошат ситуацията. В частност, това се отнася до източните части на страната, особено за Крим, защото в Севастопол е разположена най-голямата руска военно-морска база. Това много ме безпокои“, – твърди сенаторът.

Той също смята, че повторение на сирийския сценарий в Украйна няма да има.

„Мисля, че в Украйна няма да се повтори сирийският сценарий. Не мога да си представя, че ще се случи нещо толкова ужасно. Но смятам, че в източната част на страната съществуват мощни сепаратистки движения, които са подкрепяни от Русия. Както знаете, в Крим и в източната част на Украйна има немалък брой руско население. Те могат да организират своего рода сепаратистко движение. Не твърдя, че това задължително ще се случи. Но колкото по-бързо изправим украинската икономика, толкова по-малко вероятен е този сценарий“,  – заключи Маккейн.

Припомняме, че през декември сенаторът лично пристигна в Киев, изнесе реч на Майдана и се срещна с лидерите на опозицията, в това число и с ръководителя на украинската националистическа партия „Свобода“ Олег Тягнибок. След срещата той беше подложен на критика от страна на европейските организации.

„Маккейн допусна грешка. Той явно няма ясна представа с кого е на една сцена. А ако той знае кой е Тягнибок, то това е вече твърде сериозно. Това говори за следното: доколко ненормални са американските политици“, – заяви тогава във в. „Известия“ шефът на йерусалимския отдел на Центъра Симон Визентал Ефраим Еуроф.

Според думите му, Тягнибок и неговият заместник Игор Мирошниченко влизат в списъка на 10-те най-големи антисемити за 2012 г. Центърът дори препоръча на Държавния департамент на САЩ да внесат в списъка си гореспоменатите лица, при това в раздела за хора, чието местонахождение на територията на САЩ е нежелателно.

2 отговора на “Джон Маккейн: Украйна трябва да влезе в НАТО

    • Не само е жив, но и както обикновено, е откровено арогантен и нагъл…
      Явно така им се отразява на американеците пленът във виетнамска яма с бамбукова решетка отгоре, особено ако е продължил три години. Стават истерични фанатици – накратко, психясват. Той не е виновен, човекът. След войната е получил сериозни психически отклонения. Ами къде е акълът на онзи индивиди, които го възприемат на сериозно? Ето това ми е интересно на мен!

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s