НАТО ще подкрепя суверенитета, независимостта и териториалната цялост на Украйна

i4_an_1bНАТО ще подкрепя суверенитета, независимостта и тероториалната цялост на Украйна, се казва в специално заявление около ситуацията в Украйна, което бе прието на срещата на министрите на отбраната на Северноатлантическия алианс. По-рано днес генералният секретар на алианса Андерс Фог Расмусен отбеляза, че „вратите на НАТО си остават отворени“ за Украйна, но Киев днес има „по-насъщни проблеми“.

„Съюзниците на НАТО ще продължават да подкрепят суверенитета, независимостта и териториалната цялост, принципа за ненакърненост границите на Украйна. Тези принципи си остават базови за стабилността и безопасността в Централна и Източна Европа, а също и за континента като цяло“, – пише в становището на НАТО за Украйна.

Членовете на НАТО смятат, че насилието в Украйна вече е спряно и приветстват факта, че това се е случило „по пътя на преговорите“. Алианса подчертава „необходимостта от продължаване на политическия процес в страната с участието на всички сили, с уважение към правата на човека, на всички малцинства и религии, при спазване върховенството на закона, който изразява стремленията на народа на Украйна“.

Министрите на отбраната на  Алианса също приветстват неутралитета на украинската армия в периода на безредиците. При това те никак не коментират ситуацията в Източна Украйна и Крим след смяната на властта в Киев.

По-рано днес генералният секретар на алианса Андерс Фог Расмусен отбеляза, че „вратите на НАТО си остават отворени“ за Украйна, но тук последва уговорката, че Киев днес имал „по-насъщни проблеми“, изискващи по-бързи решения, отколкото въпроса за встъпване в НАТО. Според Расмусен, алиансът уважава суверенния избор на украинския народ и ще помага на страната в нейните демократични реформи.

Един отговор на “НАТО ще подкрепя суверенитета, независимостта и териториалната цялост на Украйна

  1. Диво бълнуване. И ние това, сигурно трябва да го възприемаме на сериозно?… Кучета… Лаят си, това е нормално. А дали ще посмеят да ухапят зависи само от размера на тоягата (и кой я държи).

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s