Неизвестни превзеха сградите на кримския парламент и правителство

P1050405Върховната рада и Съвета на министрите на Крим тази нощ са били превзети, заяви председателят на Меджлиса на кримско-татарския народ Рефат Чубаров. Информацията за превземането е потвърдена от прес-службата на парламента на Украйна.

Сградата на кримския парламент и правителството на Крим в сутрешните часове на четвъртък са били превзети от въоръжени хора, предаде Интерфакс. Както е съобщил за агенцията сътрудник на Върховната рада на Крим, днешният ден е обявен за почивен. Около кримския Съвет на министрите се намират голям брой правоохранители. Милицията не пуска хора близо до превзетата сграда.

Пред входа на сградата на парламента е направена барикада от подръчни материали. Парламентът също е отцепен от милицията. Над двете сгради са издигнати руски знамена.

Както съобщи Председателят на Съвета на министрите на АРК Анатолий Могилев, днес в 9.00 ч. (11.00 ч. московско време) са започнали преговорите между представителите на кримската власт и хората, превзели сградата на Съвета на министрите и Върховната рада на АРК, заяви той в ефира на  телевизия „Крим“.

Както съобщи източник на Интерфакс, парламентът в Крим е превзет в 4.20 ч. тази сутрин (6.20 ч. московско време). Около 30 човека, въоръжени с автоматично и друго стрелково оръжие, са започнали да стрелят по стъклата на изходната врата, така са успели да нахлуят вътре и да обезвредят охраната.

1165742132По информация на източника, никой от охранителите не е пострадал. Както съобщи на журналисти един от очевидците, участник в проруската демонстрация, които цяла нощ  се намират около сградата на парламента, атакуващите са били в пълна бойна екипировка без опознавателни знаци.

Милицията  и вътрешни войски в Симферопол са вдигнати под тревога.

По данни на източници на Интерфакс, сградите на правителството и парламента в Крим са контролирани от представители на самоотбраната на рускоезичното население.

По техни данни, в целия полуостров стихийно се формират отряди за самоотбрана от рускоезичното население, които са тръгнали към столицата на автономията. Официалните източници за сега не коментират тези съобщения.

По-рано за превземането на Радата и Съвета на министрите писа на стената си във Фейсбук председателят на Меджлиса на кримско-татарския народ Рефат Чубаров: „Позвъниха ми преди 20 минути…Съобщиха ми, че сградата на Върховната рада на Крим и Съвета на министрите на Крим са превзети от въоръжени хора в униформи без опознавателни знаци…Исканията им за сега не са ясни…“, – написал Чубаров.

Вечерта преди превземане на сградата на радата в Крим там имаше два митинга. В единия участваха привърженици на идеята за присъединяване на Крим към Русия, а в другия – представители на кримско-татарските общини, които са за оставане на региона в Украйна и подкрепят неотдавнашната смяна на властта в републиката.

Между участниците в двете мороприятия имаше сблъсъци, в които пострадаха около 30 човека. След серия от сблъсъци, проруски настроените активисти са били изтеглени.

Според преброявяне на населението от 2001 г., абсолютно болшинство в  Крим имат руснаците ( 1.5 млн от 2.4 млн), украинците са 570 хиляди, а кримските татари 240 хиляди. Последните постоянно настояват за кримско-татарска автономия.

Реклама

Един отговор на “Неизвестни превзеха сградите на кримския парламент и правителство

  1. Много забавно! Какво казва НАТО по повод на „мира“ в Украйна? Ето какво – виж статия в този сайт:
    worldtodaybg.com/2014/02/26/нато-ще-подкрепя-суверенитета-незави/
    „Членовете на НАТО смятат, че насилието в Украйна вече е спряно и приветстват факта, че това се е случило „по пътя на преговорите“. Накратко, един вид – всичко приключи, остава вече само да цъфтим и да вържем…
    Браво Раснамусен, браво на тез експерти от НАТО! Аплодисменти! Както винаги, много вярно и компетентно изявление. Когато вълк ти говори, гледай овцете!
    Всъщност, нещата сега тепърва започват. Мир ли? Някъде досега да е пипнал мръсният пръст на Вашингтон и резултатът да е бил мир?…

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s