Думата се обърна към Путин с молба да предприеме мерки за стабилизиране на ситуацията в Крим

A general view of the Duma in session is seen at MoscowОбръщение към Владимир Путин за регулиране на ситуацията в Крим е прието днес от Държавната Дума на Русия, заяви пред журналисти спикерът на долната палата на руския парламент Сергей Наришкин.

„Съветът на Държавната дума прие обръщение до президента на Русия, в което депутатите призовават да се предприемат мерки за стабилизация на ситуацията в Крим и да се използват всички налични възможности за защита на населението на Крим от произвола и насилието“, – цитира думите на Сергей Наришкин агенция Интерфакс.

Според думите му, Държавната дума е приела също изявление от името на депутатите на Думата, „което съдържа дълбоко безпокойство по повод обществено-политическата ситуация в Украйна и ескалацията на политическата криза в страната“.

„Днес ние с тревога възприемаме инфомацията за опитите на въоръжени групи да проникнат в различни обекти, в частност, за опита за завземане на министерството на вътрешните работи в Крим“, – продължава Наришкин. Той е сигурен, че „това се извършва с цел дестабилизация на работата на местните органи на властта и обществено-политическата ситуация в Крим като цяло“.

Държавната дума заявява, че оценява настоящата ситуация в Украйна като остра политическа криза.

„В тези условия провеждането на легитимни и демократични избори е невъзможно“, – се казва в изявлението на Съвета на руската Държавна дума.

Както се подчертава в документа, нарушават се правата на гражданите на Украйна, в частност, правото да получават образование и да общуват на родния език. Върху значителна част от територията на страната се осъществява насилие и преследване на инакомислещите, забранена е дейността на редица парламентарни партии.

Държавната дума е готова да се обърне към междупарламентарната асамблея на СНГ по въпроса за законността на приетите решения и действащите законодателни процедури в Украйна.

„Украйна и Русия са членове на международна организация – Общността на независимите държави, – имаща свой парламентарен орган“, – припомни Наришкин. „Смятам, че Междупарламентарната асамблея на СНГ би могла да проведе и да подкрепи по-нататък в постоянен режим мониторинг върху приемащите се законони“, – добави той.

Държавната дума настоява да се върне ситуацията в Украйна в полето на правото. „Депутатите от Държавната Дума са възмутени от действията на деструктивните сили и настояват за незабавно връщане на ситуацията в полето на правото“, – се казва в изявлението на руската Дума.

Правителството на Крим полага всички усиля за съхранение на стабилността на полуострова. Припомняме, че на 1 март Съвета на министрите на Крим реши временно да подчини на себе си подразделенията на силовите структури в автономията. Съединенията и частите на силовите структури временно ще се намират в пряко подчинение на властите на АРК, заяви председателят на Съвета на министрите на автономията Сергей Аксьонов.

Администрацията на президента на Русия реагира положително на обръщението на министър-председателя на Крим Сергей Аксьонов и заяви, че Руси ще окаже съдействие за гарантиране на мира на полуострова.

Един отговор на “Думата се обърна към Путин с молба да предприеме мерки за стабилизиране на ситуацията в Крим

  1. Правилно! За разлика от Империята на Злото – САЩ, в Руската федерация разрешение за военни действия се дава от законния предтавител на народа – Парламента (Думата). Докато в прехвалената „страна на свободата и демокрацията“ президентът на САЩ пет пари не дава за Конгреса – по стотици изсмукани от пръстите поводи и „основания“ си позволява да провежда агресии по целия свят, досущ като един диктатор – без обявяване на война, единствено с президентски указ.

    Някъде тук на този сайт, наскоро, имаше статия с интересно сравнение: Русия има две ръце: едната е в юмрук, а другата държи пари. Явно, Русия не е саката и умее добре да използва и двете си ръце. Но много закъсня, уви, твърде много. Западна Украйна едва ли вече ще може да бъде очистена. А значи, чака я ужасна съдба. По-лоша даже, отколкото съдбата на нашата окаяна страна България.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s