Кремъл: Русия няма да остави без внимание молбата на Крим за помощ при гарантиране на мира и спокойствието

1316822120_nevseoboi.com.ua00000038Администрацията на президента на Русия реагира на обръщението на министър-председателя на Крим Сергей Аксьонов към Владимир Путин да помогне да установяване на мира на полуострова. Кремъл заяви, че няма да остави ситуацията без внимание.

„Русия няма да остави това обръщение без внимание“, – предаде ИТАР-ТАСС текста на отговора на администрацията на Владимир Путин.

По-рано днес стана ясно, че министър-председателят на Автономна република Крим Сергей Аксьонов се обърна към гражданите със спешно съобщение. „Отчитайки героизложеното, разбирайки своято отговорност за живота и безопасността на гражданите, се обръщам към Президента на Руската федерация Владимир Путин за оказване на съдействие за гарантиране на мира и спокойствието на територията на АРКрим“, – се казва в съобщението.

Понастоящем в Крим ситуацията е нестабилна. В Севастопол и Керч са запалени знамената на Украйна. В Севастопол дори е бил избран руски кмет. Но в останалата част за сега Крим не е направил избора си.

Припомняме, че на 26 февруари около сградата на Върховната Рада на Крим преминаха два митинга. На един от тях участваха привърженици на идеята за присъединяване на Крим към Русия, на другия – представители на кримско-татарските общини, които са за оставане на региона в състава на Украйна и подкрепят неотдавнашната смяна на властта в страната.

Между участниците в демонстрацията имаше сблъсъци, по време на които загинаха двама и пострадаха около 30 човека. След серия от сблъсъци проруското население беше изтеглено от протеста. Сутринта на 27 февруари сградата на правителството на Крим и парламента беше завзето от силите за самоотбрана на рускоезичното население в региона.

По-рано юго-източните области в Украйна, Автономна Република Крим и Севастопол обявиха, че поемат върху себе си „отговорността за гарантиране на конституционния ред, закона и правата на гражданите на територията си, докато в Киев не се възстанови политическата стабилност.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s