Въоръжените сили на Украйна масово напускат войнските си части и преминават на страната на народа

1289209893_1Дислоцираните в Крим представители на Въоръжените сили на Украйна напускат войнските си части и масово подават рапорти за уволнение. Първият вице-премиер на Крим Рустам Темиргалиев съобщи за Интерфакс, че всички силови структури, които са разположени на територията на украинския полуостров, са преминали под управлението на автономната република Крим.

Кореспондентът на РИА Новости съобщи, че дислоцираните в Крим представители на Въоръжените сили на Украйна напускат войнските си части и масово подават рапорти за уволнение. Информацията на ИТАР-ТАСС бе потвърдена от министър-председателя на Крим Сергей Аксьонов. Той поясни също, че така бойците изразяват отказа си да се повчиняват на заповеди, които пристигат от Киев. Според думите му, това са хиляди бивши военнослужещи от Министерството на отбраната на Украйна.

„Всички въоръжени сили на Украйна, всички части, които се намират на територията на Крим, са блокирани, част от тях е разоръжена и още значителна част в момента преминава на страната на кримчани“, – сподели на свой ред първият вице-премиер на Крим Темиргалиев пред журналисти.

Той добави също, че подразделенията на Службата за безопасност на Украйна на територията на републиката и нейните специални подразделения също са преминали на подчинение на кримското правителство.

Първият вице-премиер на Крим съобщи, че в момента подразделението за въздушна отбрана на въоръжените сили на Украйна, разквартирувани в АРК, също са преминали на страната на кримчани. „Отрядите на кримската самоотбрана блокираха пистите за излитане на всички кримски летища“, а също са завзели и републиканската прокуратура.

Представителят на правителството на полуострова разказа пред журналисти, че „на кримските татари ще им бъдат предложени длъжностни назначения в президиума на Върховния съвет на Крим“. Местните власти са готови „да гарантират финансирането на програми за устройване на депортираните граждани в невиждани за по-ранен етап мащаби“. Огромни средства се планират да бъдат отделени за решаване на проблемите на тази етническа общност.

Стана ясно, че ръководителят на кримското правителство Сергей Аксьонов и председателят на меджлиса на кримско-татарския народ Рефат Чубаров ще се срещнат на 3 март, за да „се договорят окончателно за компромиса между правителството и меджлиса“.

Рустам Темиргалиев, от своя страна, изрази увереност, че „кримчани от всички националности – кримски татари, руснаци и украинци ще имат достатъчно здрав разум, за да се договорят и да не допуснат междунационален конфликт в Крим“.

Военните части, военната техника и арсеналите преминават под контрола на силите за самоотбрана, които гарантират охраната и реда в региона.

Припомняме, че на 26 февруари около сградата на Върховната рада в Крим се проведоха два митинга. В единия от тях участваха привърженици на идеята за присъединяване на Крим към Русия, в другия – представители на кримско-татарските общини, които са за съхраняване на региона в състава на Украйна и подкрепят неотдавнашната смяна на властта в страната. Между участниците в акциите имаше сблъсъци, по време на които загинаха двама и пострадаха около 30 човека. Сутринта на 27 февруари сградата на парламента и правителството на Крим бяха завзети от силите за самоотбрана на рускоезичното население в региона.

По-рано юго-източните области в Украйна, Автономна Република Крим и Севастопол, обявиха, че вземат в ръцете си „отговорността за гарантиране на конституционния ред, закона и правата на гражданите на своята територия“, докато в Киев не се възстанови политическата стабилност.

2 отговора на “Въоръжените сили на Украйна масово напускат войнските си части и преминават на страната на народа

  1. Ето къде се набират доброволци за защита на Украйна от фашистите. (Мъже до 45 години, желателно с казарма.)
    vzsar.ru/news/2014/02/27/partiya-obyavila-nabor-dobrovolcev-dlya-poezdki-na-ykrainy.html
    ruskline.ru/politnews/2014/02/22/vnimanie_idet_zapis_v_narodnye_druzhiny_donecka_odessy_zaporozhya_harkova_luganska_krivogo_roga/
    docs.google.com/forms/d/1CV70Gqy0-9Ja0Y2Tc5BjgkAE_EFZpffnM540AH4wcAY/viewform

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s