Бившият президент на Чехия сравни Украйна с Югославия

000_DV1374154_0Според бившия чешки президент Вацлав Клаус, политическата криза в Украйна е била провокирана от САЩ и ЕС. Политикът сравни настоящата ситуация в Украйна с конфликта в Югославия преди 20 години.

САЩ и ЕС провокираха настоящата трагична ситуация в Украйна, предаде РИА Новости изявлението на екс-президента на Чехия Вацлав Клаус.

„Хората в Украйна не заслужават да си играят с държавата им. Всичко това ми напомня Югославия преди 20 години“, – каза Клаус пред журналисти в чешкия град Бърно, коментирайки украинската криза. – Там (в Югославия) имаше провокиран отвън трагичен кървав конфликт. Страхувам се, че нещо подобно има сега в Украйна“.

Според  думите му, в значителна степен отговорността за случващото се в Украйна е на САЩ и ЕС. „Тези, които създадоха настоящата ситуация, трябва да я разрешат по най-бързия начин. Боя се, че тук се вижда ръката на Западна Европа и САЩ, които подкрепяха всички тези демонстрации, които видяхме в Украйна“, – заяви Клаус.

На 22 февруари в Украйна бе сменена властта на страната. Смяната имаше всички признаци на държавен преврат. В предшестващите преврата безредици загинаха повече от 80 човека, а над 600 бяха ранени.

В разрез със споразумението, което бе постигнато между властта в страната и опозицията на 21 февруари, Радата отстрани от власт президента Виктор Янукович, промени конституцията, възложи задълженията на държавен глава на спикера Александър Турчинов и назначи президентски избори на 25 май. На 27 февруари Радата в Украйна утвърди състава на т.нар. правителство на народното доверие, премиер стана Яценюк. Янукович заяви в Ростов-на-Дон, че е бил принуден да напусне Украйна, защото е бил заплашен с физическа разправа, но си остава държавен глава. Москва смята, че легитимността на новата власт в Украйна предизвиква съмнения.

5 отговора на “Бившият президент на Чехия сравни Украйна с Югославия

 1. КЛАУС, КЛАУС, БИВШИят ПРЕЗИДЕНТ НА Чехия.
  Един от малкото истински и почтени политици в Света.
  С какъвто ние не можем да се похвалим, за съжаление.
  Един политик от световна класа …

 2. Господин Клаус е политик и държавник, достоен за уважение, така че трябва да се вслушваме в мнението му.

  • Това го твърдиш, защото е с десни убеждения, нали? Но за твое дълбоко огорчение, соросоидче, Клаус ОСВЕН, че е десен, е и ярко изразен евроскептик и критик на Брюксел и на Вашингтон. Той безкомпромисно изобличава лицемерието им, както и изобщо, по принцип – световната тирания, глобализма и „Новия световен ред“. Той е освен това извънредно интелигентен човек и брилиянтен геополитик. Защитаваше по време на президентството си независимостта и доколкото е възможно (след Лисабонския договор), суверенитета на Чехия; както и нейното национално достойнство. Той не позволи над президентството в Пражкия замък да се вее звездния флаг на Брюксел – единственият флаг там, по негово време беше чешкият.
   Именно ЗАТОВА Клаус е достоен за уважение. А не заради десните му убеждения и заради политиката му, когато беше на времето финансов министър.
   Честно казано, похвали за такъв достоен човек от соросоид като теб звучат малко съмнително, и даже унизително. Защото вие, соросоидите, лижещи евроатлантически з…ци (брюкселски и вашитнгтонски), обслужващи техните интереси във всичко, сте именно хората, които мразят и осъждат хора като Клаус.
   Но какво пък. Радвам се на всяка истина, в края на краищата. От чиито и уста да излиза, пък даже и да са мръсни.

 3. Г-н Клаус има и една друга „еретична“ мисъл – че в ЕС е както в бившия Източен блок,т.е. решенията се взимат не в(и от) страната,за която се отнасят,а на едно друго място.Защо ми се струва че е прав?Или греша.Ще съм благодарен на всеки,който ме „светне“ по въпроса!Или г-н Клаус е руски агент?Боже опази!Не че Русия не си е купувала(както и всички) всякакви политици,но чак пък толкоз!

  • Те сега всички мръсни агенти на „мозъчните тръстове“ (имплантираните от чужбина пропагандни НПО-та с чуждестранно финансиране) вият по всеки почтен човек, че бил „агент на Москва“. Защото, естествено, първостепенен враг за такива соросоиди е врагът на вашингтонските им господари (т.е. Русия). По тази причина всичко, което не им изнася – на практика, всяка истина и всяка разумна мисъл, – те я заклеймяват като еретична. Обявяват я или за „национализъм“ (аууу, колко страшно, треперя от ужас), или за „влияние на червена Москва“. А изобличителите им моментално стават „руски агенти“.
   Днес е чест да бъдеш наречен от соросоидите „руски агент“. Това на техен език означава, че си патриот, антиимпериалист, антимилитарист, хуманист, и просто честен човек, който не е съгласен да бъде щатска подлога.
   Апропо, прочетете нещо от Клаус, няма да сбъркате и няма да съжалявате!

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s