Бжежински: С Украйна Путин ще възроди СССР

D9FDA77C-8D2A-4739-BE32-B3BDAE01450B_sПутин мечтае да възроди онази държава, в която той беше таен агент на КГБ, а Украйна е ключът към реализирането на тази мечта, смята Збигнев Бжежински. В интервю за Euronews той посъветва американската власт да даде на руснаците да разберат, че Вашингтон иска да си сътрудничи с Украйна, а не да я приема в НАТО.

Москва и Западът продължават да показват мускули по време на една от най-острите политически кризи след края на студената война. От 28 февруари Кримският полуостров се намира под контрола на въоръжени хора с военна униформа, приличащи на руски войници. Москва отрича намеса на армията си.

Барак Обама заяви в четвъртък, че предстоящият референдум на 16 март за присъединяването на Крим към Русия, обявен от парламента на автономната република, която в момента е към Украйна, ще бъде нарушаване на международното право.

Той издаде указ за санкции срещу руските и украинските отговорни лица, които заплашват суверенитета на Украйна. На тях ще им бъде забранено влизането в САЩ, а техните банкови сметки ще бъдат замразени.

След извънредното заседание на ЕС, посветено на украинската криза, бяха обявени първите политически санкции към Русия. Европейските лидери решиха да спрат преговорите с Москва за облекчаване на визовия режим и заплашиха с икономически санкции.

– Збигнев Бжежински, съветник и член на Центъра за стратегически международни изследвания към Университета Джон Хопкинс, автор на многобройни книги, съветник по националната сигурност при президента Джими Картър за своите 85 години си остава един от най-уважаваните експерти в областта на геостратегическата политика. Той отговори на въпросите на Euronews от Вашингтон.

Д-р Бжежински, много благодаря, че се съгласихте да ни отделите от времето си. Преди 20 години вие предрекохте ситуацията, в която Русия ще заплаши Украйна и ще се постарае да дестабилизира украинската държава. Писахте за това. Настоящите действия на Путин, тяхната изключителна дързост, неочаквани ли са за Вас?

Збигнев Бжежински: Не, защото той говори за краха на СССР като за най-огромната катастрофа на XX век. Сами помислете какво означава това. Първата световна война – милиони убити. Втората световна война – милиони и милиони, и милиони убити, а още и Холокост. Студената война – заплаха за ядрена катастрофа за цялото човечество. Не, не – всичко това не е по-незначимо от изчезването на една държава, в която той е бил таен агент от КГБ. Той иска да възроди СССР. И Украйна е цената за това. Ако той получи Украйна, може да се опита да реализира мечтата си.

– Както е известно, руснаците са много добри шахмастисти…

ЗБ: Някои от тях да…
– Но в момента Путин размества всички фигури на шахматната дъска. Той разбира ли какво прави? Има ли някакъв план за Украйна?
ЗБ: Без всякакво съмнение разбира, той следва някакъв план, но, както ми се струва, той е краткосрочен. Например, той маскира войници, които изпраща в Крим. Но, така или иначе, това какви хора са – от Марс ли са? Никой не знае откъде точно са дошли? Та това е отрицание на очевидното. Нещо като следното – мафията изпраща да убият някой от гангстерите със закрито лице.

Какво се случва? Всички знаят, че те са от Русия, но тя се отказва от тях. Струва ми се, че когато Путин е вземал това решение, то е планирал да стигне значително по-далече. Ако няма реакция от страна на Украйна, ако няма никаква реакция от страна на Запада, то той може да повтори подобен трик и в източна Украйна, и да присъедява район след район. В резултат ще разчлени Украйна и по свой избор ще назначи правителство в Киев.

– Вие бяхте светник по националната сигурност при президента Картър, когато СССР нахлу в Афганистан. Ако бяхте съветник на президента Обама сега, когато руснаците нахлуха в Украйна, както щяхте да го посъветвате?

ЗБ: Ние трябва да дадем на руснаците да разберат, че ако те наистина искат да си сътрудничат с Украйна, но не при 100 – процентово изпълнение на техните условия, то ние сме готови да способстваме за това, защото не искаме по отношение на Украйна да има монополизиране.

Страната се нуждае от помощ, тя трябва да се стабилизира. И ние, и руснаците бихме могли да си сътрудничим в тази сфера. Можем да уверим руснаците, че целта ни не е да вкараме Украйна в НАТО, което руснаците смятат за военна заплаха. Голяма част от украинците не искат НАТО, те искат да останат независими.

Но ние трябва да дадем на руснаците да разберат, много спокойно, не с унизителен маниер, че ако те не са съгласни с това, ако те смятат да отидат по-далече и да заплашат Украйна, последствията ще бъдат неизбежни. Ако руснаците не отстъпят от Крим, аз им гарантирам, че болшинството украинци, които не изпитват антируски настроения, ще променят мнението си.

– Какви начини за натиск имат САЩ и Европа?
ЗБ: Могат да бъдат преустановени икономическите договри. Сметките на руснаците зад граница могат да бъдат замразени.Съществуват много подобни начини да се даде на руснаците да разберат, че подобни действия в географския център на Европа могат да се превърнат за тях в реални материални загуби.

В ефир на 7 март 2014 г.

3 отговора на “Бжежински: С Украйна Путин ще възроди СССР

 1. Пан Збигнев е загубил остротата на преценката си/качество,което му се признаваше на времето от приятели и врагове/.“Меко“-някак си ,да се представели нещата пред руснаците,т.е. давай да ги лъжеме тия,дип се вържат.
  Ама не се получава нещо.
  И няма как да се получи.
  Кой,според Велможния пан,лют русофоб и талмудист-практик,нежели католик-клерикал,стои зад Путин?
  Дали пък няма да се окаже,че това е болшинството от народа на Руската Федерация.

 2. За Първата и Втората Св.Войни да не би Русия да ти е виновна бе дърт крокодил неден!

 3. Този тип Бжежински е най-върл, най-отявлен русомразец, най-яростен идеолог на вашингтонския империализъм. Той е не просто борец против комунизма, но и борец именно против руската национална култура и психология и против православното християнство. Щом даже той предлага една по-умерена позиция и критикува Белия дом… Какво да си помислим тогава? Че може би този път кукловодите на вашингтонските политици наистина са се олели и са преминали всякакви граници? Май билдербергерите имат нужда от нова извънредна среща, за да озаптят някои свои безмозъчни или изнервени самодейци?

  Впрочем, не му вярвайте на този във всичко, а възприемайте думите му критично! Той не е просто „есперт“ – такъв, какъвто го представят в статията. Той е експерт на глобалния елит, който елит се стреми да установи фашистки, глобален „Нов световен ред“.

  Накрая даже ме накара да се усмихна.
  „…ако те не са съгласни с това, ако те смятат да отидат по-далече и да „заплашат“ (?!) Украйна, последствията ще бъдат неизбежни.“ – о, да, ще има последствия. Не се и съмняваме. Но дали ще са точно такива, каквито очаквате, мистър бивш поляк Бжежински?… Защото икономическата ситуация с всеки изминат месец става все повече в полза на Русия и Китай, понеже САЩ все повече затъват в собствените си проблеми. А Брюксел все повече се обвързва с Русия. И това, колкото и да е странно, не се ограничава само в сферата на енергетиката, но и в други сфери – в банковата сфера, в търговията… (Да се прегръщаш с мечка не е лошо нещо, стига да сте приятели. Но става много опасно, ако изведнъж решиш да я ухапеш.)

  По-добре Бжежински да не раздува евтина пропаганда, защото ние знаем за големите проблеми, стоящи пред самите САЩ.

  „…Ако руснаците не отстъпят от Крим, аз им гарантирам, че болшинството украинци, които не изпитват антируски настроения, ще променят мнението си.“ – пълна неадекватна глупост.
  Всъщност, в Украйна няма „украинци“. Има западни руснаци с промити мозъци и с украинско самосъзнание. Те са не повече от една четвърт от населението. Една по-малка част са национално-неосъзнати или пасивни. Всички останали – мнозинството, са руснаци; и те са ясно ОСЪЗНАТИ като такива. Осъзнатите като руснаци никога няма да изменят доброто си отношение към родината-майка. Така, че ако се стигне до вътрешен конфликт, много е вероятно територията на Украйна да се раздели в съотношение, съответстващо на етническото самосъзнание, а не на някакви си измислени „морални критерии“. Бжежински е глобалист, гражданин на САЩ – една изкуствено създадена страна, с универсалистка държава, в която нацията е само пропагандна химера, а етническата принадлежност се потиска, омаловажава и претопява. Затова той е един типичен безродник, който много трудно може да разбере истинските мотиви на източно-европейското население.

  На тези „мерки“, за които говори Бжежински, вече беше получен руски отговор. И той не звучи никак утешително за Вашингтон.

  Ето тук:
  vedomosti.ru/politics/news/23552501/glazev-esli-ssha-vvedut-sankcii-rossiya-ujdet-v-drugie

  Руското правителство уточни, че съветникът на Путин Сергей Глазьев е изказал „лично мнение“. Може да е лично… Или да е всичко друго, но не и глупаво.

  Американските бизнесмени са против санкциите на САЩ спрямо Русия:
  rg.ru/2014/03/09/sankcii-site-anons.html

  Сенатът на Русия подготвя проектозакон за насрещни санкции на РФ против запада:
  nr2.ru/moskow/487680.html

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s