Украинската криза – партия покер / „USA Today“, САЩ

poker-online-offline2Ако украинската криза беше партия на покер – а това всъщност си е точно това, то едва ли бихме били радостни, ако получим тези карти, които днес са в ръцете на Америка, а и бихме играли твърде внимателно, без да се надяваме на бърза победа. Руският президент Владимир Путин е отчел всички исторически, политически и географски фактори, а и се е постарал да ни прегради всички пътища към победата в краткосрочен план.

В четвъртък кримският парламент неочаквано прие решение спешно да проведе референдум за отделянето на Украйна и присъединяването към Руската Федерация. Резултатите от гласуването са напълно очевидни. Ако референдумът стане факт, то отговорът ще е положителен – или защото 60% от населението там са етнически руснаци, или защото резултатите просто ще бъдат фалшифицирани. Но каквото и да се случи, Крим ще се върне към Русия, към която той принадлежи, докато през 1954 г. роденият в Украйна съветски премиер Никита Хрушчов не я предаде на Украйна.

Както отбеляза в четвъртък президентът Обама, според международното право, гласуването ще бъде незаконно. Но това едва ли има значение. Принадлежността на Крим е по-важна за Путин, отколкото за Запада. Там САЩ нямат жизнено важни интереси. Военното решение на проблема е нереален изход от кризата, а сериозната реакция на Запада около кризата само бетонира версията на Путин сред етническите руснаци в Украйна, според която версия Русия се защитава от западната агресия.

Но прецедентът по силов начин да се превземе една страна от друга държава е крайно опасен. Гласуването, нарушаващо украинската конституция, не променя нещата. Става дума за нарушаване на международния правов ред. Под заплаха ще се окаже принципът, в чиято защита САЩ апелира през 1991 г., когато изхвърли от Кувейт войските на Саддам Хюсеин.

Ако Путин завземе други части от Украйна, които той, както по всичко личи, смята за законно руско наследство, то той ще постави под заплаха сигурността на Европа и това ще струва скъпо на Америка.

В дългосрочна перспектива САЩ, ЕС и НАТО ще имат немалко силни карти. Важното е те да се разберат как да ги разиграят.

Америка има най-силната карта. Това е предложението й в енергетиката, благодарение на което Америка през 2020 г. ще бъде износител на енергоресурси. Не може да се използва бързо тази карта, но ако Европа, а в частност Украйна, започне по-малко да зивиси от руския газ, то влиянието на Путин ще отслабне. Понижаването на цените на нефта и газта ще отслаби и руската икономика, която се опира на търговията с енергоносители. А това ще бъде удар и против Путин, който нееднократно използва енергийните доставки като оръжие.

Администрацията на Обама вече пое по този път, паралелно със санкциите и редица по-малко значими мерки, които едва ли ще успеят да удържат Путин.

Впрочем, в момента е по-важно да се определи целта, отколкото тактиката. Кризата не трябва да прерасне в борба за контрол над Украйна. Между другото, действията на Путин могат да доведат тъкмо до това. В този случай най-вероятен изход от ситуацията ще бъде разделянето на страната. Проруският изток ще премине под властта на руснаците, а проевропейският запад ще се обедини с ЕС и в бъдеще ще влезе в НАТО.

При подобен сценарий най-голяма е вероятността от катастрофални грешки. Самата мисъл за американски и руски войници, изправени един срещу друг, изглежда плашеща.

Стрябва да се стремим към друго – Украйна да остане единна и да продължи да служи като буфер, който не влиза в нито един от лагерите, но който си взаимодейства с тях.

Вероятно Путин строи големи планове. Той вече организира в някои части на източна Украйна безредици, аналогични на кримските. Но играта му не може да бъде без загуби.

Независимо от странните му идеи за това, че украинците са естествени съюзници на Русия, опитът да завземе територии може да доведе до въстание. Икономическите последствия от западния натиск могат да се окажат твърде тежки.

Вероятно Крим вече е изгубен, което тревожи, отчитайки и аналогичното поведение на Русия по отношение на Грузи през 2008 г. Но САЩ, ЕС и НАТО все още могат да постигнат дългосрочните си цели, ако проявят тази решителност, единство и търпение, които показаха по време на студената война.

Един отговор на “Украинската криза – партия покер / „USA Today“, САЩ

 1. Горките хора! Ето такива „анализи“ се правят, когато главата ти е пълна с пропагандни бръмбари и нямаш реална представа за фактите и за действителното развитие на ситуацията.

  На бас се хващам, че даже не са дали шанс на Путин да им обясни какво прави. А той го обясни публично на целия свят! Даде едночасово интервю на медиите и отговори подробно на всички въпроси.

  Но предполагам, че този тук дебил даже не си е направил труда да го изслуша, ако изобщо е знаел, че съществува такова интервю някъде…

  youtube.com/watch?v=jD3BDUtSJs4

  Когато на времето юдейските свещеници са съдили Христос (задочно и тайно, естествено), един от тях – Никодим, е попитал: „осъжда ли нашият Закон човека, ако първом го не чуят и узнаят, какво върши?“ – но юдеите му се изсмели и като го обидили, си тръгнали. Не им трябвало на тях да знаят мнението на Христос. Те знаели всичко, което искали да знаят и вече Го били осъдили.

  Нищо не се е променило оттогава.

  И тези „анализатори“ са същите лицемерни фарисеи. Или пък са просто нещастни глупци?…

  А може би, тези пишман „анализатори“ прекрасно знаят и разбират истината. И Путин са го слушали, и може би даже му вярват. Но не могат да пропуснат възможността да напишат поредната статийка, с поредната доза криви манипулацийки и лъжи, която да им донесе поредното хонорарче. Доларчетата им трябват – това им е работата на хората. Това е то да си медийна проститутка. Не е достойна работа, но храни…

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s