Днес във Венеция се провежда референдум за отделянето й от Италия

krasivyy_kanal_v_venecii-2560x1440На 16 март в италианския регион Венето, чиято столица е Венеция, започна референдум за излизането от Италия. Поставеният на референдума въпрос е: „Подкрепяте ли образуването на независима, суверенна, федеративна република Венеция?“

По данни на The Telegraph, референдумът ще продължи пет дена – от 16 до 21 март. Активистите, призоваващи за независимост на региона, дават за пример Шотландия и Каталуня, които искат да напуснат Великобритания и Испания съответно.

Законът за гласуването е приет от властите във Венето още през 2006 г. Жителите трябва да изразят становището си и относно членството на Венето в Европейския съюз и НАТО.

Според последното допитване, 65% от избирателите в региона, в който влизат историческите градове Тревизо, Виченца и Верона, подкрепят отделянето от Рим. По данни на средства за масова информация, в региона имат право да гласуват около 3.8 млн. човека.

Активистите твърдят, че регионът вкарва в хазната на Италия 20 млрд евро повече, отколкото получава от Италия.

Венецианската република съществува до края на XVIII век. В периода на разцвет тя има многобройни колонии в Средиземно море и отвъд него.

Светлейшата република Венеция си остава независима държава до свалянето от Наполеон Бонапарт през 1797 г. на последния дож и присъединяването на републиката към Австрия. В Италия Венеция влиза едва през втората половина на XIX век.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s