Крим получи първия транш финансова помощ от Русия

2013-10-01-10-40-37-40610Крим вече започна да получава парична помощ от Русия, съобщи първият вице-премиер Рустам Темиргалиев. В най-близко време полуостровът ще влезе в зоната на рублата. Крим започна работа и над проекта за нова Конституция.

Властите в Крим потвърдиха, че републиката вече получава финансова помощ от Русия. „Средствата започнаха да постъпват. Благодарни сме на цяла Русия, на руското ръководство, особено сме благодарни на руските региони. Много области от Русия изпратиха хуманитарна помощ. Благодарим. Значително по-леко е с подобна подкрепа да работим в това трудно за Крим време. По отношение на финансовата помощ – ние вече получихме първите парични траншове“, – съобщи Темиргалиев в интервю за РИА Новости.

Според вице-премиера, Крим ще премине към зоната на рублата. „Първоначално планирахме в продължение на години и гривната, и рублата да съществуват паралелно. Но Националната банка на Украйна преустанови постъпленията на пари. А ние сме обезпечени само за десет дена с достатъчен обем украинска валута. За съжаление, принуден съм да кажа, че паралелното съществуване на двете парични единици не е възможно. Ще преминем към зоната на рублата“, – подчерта вице-премиерът.

Темиргалиев отбеляза, че финансовото положение на полуострова е натоварено с редица сложни проблеми. „Финансовата ни система има изключително сериозни проблеми в пенсионната и данъчната сфери. Много кримски предприятия са платили данъците си в централния бюджет на Украйна. В момента трябва в много кратък срок те да пренасочат плащането към новите кримски бюджетни сметки. Сметките още не са подготвени“, – съобщи вице-премиерът. Съществуват и проблеми около енергийната и съдебната системи.

Темиргалиев отбеляза, че въпросите за консулствата на чуждестранните държави в Крим ще бъдат решавани в рамките на руското законодателство. „Ако МВнР на Русия съгласува и утвърди реда, нека консулствата да заработят, не виждаме никакви проблеми“, – каза вице-премиерът.

Интерес към Крим

По думите на Рустам Темиргалиев, руският бизнес вече се интересува от някои отрасли от икономиката на Крим. „Най-напред към нас се обърна „Газпром“. Вчера Държавният съвет на Крим взе решение всички полезни изкопаеми, всички активи, цялата държавна собственост, в това число нефто-газовия отрасъл, да станат собственост на Крим.  „Черноморнефтгаз“ от вчера вече е републиканско предприятие на Крим. А Крим е един от най-крупните региони в Черноморския басейн по добив на газ и нефт“, – отбеляза вице-премиерът.

Руските компании имат интерес да строят обекти в енергийната сфера, отбеляза Темиргалиев. „В Крим ще бъдат построени в най-близко време две газови електростанции, които ще гарантират електроенергията на полуострова, собствено производство. Много разчитаме на това Крим да се превърне в голяма строителна площадка. Вдъхновява ни примерът на Сочи“, – отбеляза Темиргалиев.

Той каза също, че правителството на Крим работи по съгласуването на нормативните документи на републиката с руския стандарт. „Юристите вече работят над новия проект за Конституция. Решихме да не откриваме велосипеда, а да погледнем други подобни конституции в регионите, субекти в Русия, особено конституцията на Република Татарстан, за да направим максимално подходящ документ, адаптиран. Република Крим в най-кратко време, по време на една от най-скорошните сесии на Държавния съвет, ще приеме този документ. Той ще съдържа редица революционни текстове, свързани с езика, например“, – подчерта Темиргалиев.

„За държавни езици на територията на Крим ще се считат руският и кримско-татарският. В момента върви обсъждане около украинския език. В рамките на Конституцията ще има специална клауза за кримските татари“, – отбеляза вице-премиерът.

Рустам Темиргалиев каза още: „Ние се отнасяме с разбиране към чувствата на кримските татари. Този многострадален народ преживя страшната депортация през 1944 г. По техни данни, около половината кримски татари в резултат на депортацията са загинали. В тази връзка сред много кримски татари, особено сред възрастните хора, цари напрежение по отношение на Русия“, – отбеляза Тамиргалиев.

„Ние искаме с кримските татари да проведен легализация на всички земеделски земи, на база на договори. Част от земята ще помолим да бъде освободена, защото тя е необходима в социалната сфера. Например, в района на пътя за град Симферопол има много незаконно завладяна земя. Тези земи са нужни за развитието на инфраструктурата на града. Но ние сме готови да предоставим и да легализираме други земеделски земи за нормален живот и дейност на кримските татари“, – подчерта вице-премиерът на Крим.

Един отговор на “Крим получи първия транш финансова помощ от Русия

  1. Докато фашистите в Крим вилнеят и беснеят, тероризират населението, грабят, прокарват варварски репресивни закони и вършат др.подобни мили „демократични“ дела (явно, в пълно съответствие с „ценностите“ на своите западни спонсори и ментори), Русия в същото време се старае да се представи в максимално привлекателна светлина.
    И това, макар и бавно, ще продължава да нажежава сепаратизма – желанието и на ДРУГИ части от Украйна да се отделят, за да преминат към Русия.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s