„Путин е варварин, но не е чудовище“ / The Washington Post

Washington Post EarningsThe Washington Post посвети няколко аналитични статии за възможните по-нататъшни действия на Запада и Владимир Путин след референдума в Крим.

Обявените на 17 март санкции на Белия дом ще покажат дали Путин ще отстъпи или ще избере по-дръзко поведение. Журналистът Уил Ингланд в статията си цитира мнението на руски експерти, които в дългосрочна перспектива смятат смекчаването на руската позиция за малко вероятна.

„Навлязохме в непознати води, – казва директорът на Московския център Карнеги Дмитрий Тренин. – Въобще не виждам доверие между Русия и Запада, никакво, нула“.
„Москва започна много голяма игра, – цитира изданието думите на Фьодор Лукиянов, главен редактор на списание „Россия в глобальной политике“. – Рискът е огромен. Старият световен ред напълно ще престане да функционира, новият скоро трябва да започне да се формира“.

До момента действията на руското ръководство се ползват с голямо доверие, но ако влязат в сила санкциите на Запада и Кремъл спусне нова „желязна завеса“, недоволството няма да закъснее, твърди авторът на статията: „Носталгията по съветската епоха е широко разпространена, но милиони представители на средната класа обичат да летуват във Франция и Турция, обичат да шофират чужди автомобили и да консумират чужда храна – ударът по всичко това ще бъде чувствителен. Путин, особено в този момент на вътрешен триумф, трябва да удовлетвори тези очаквания“.

Но, според думите на Тренин, западните санкции няма да доведат до съществени резултати, защото президентът се движи от поривите си, а не в резултат на хладен разчет. „Мисля, че в момента той не може да се върне назад, Това би се изтълкувало, че той се страхува от западните санкции, че той вече не е лидер на събитията. Струва ми се, че ако разсъждаваме с термините на прагматиката, това е лошо, но в Москва ние вече не употребяваме подобни термини, още повече в Кремъл. В Кремъл мислят за историческите събития – съединяване на една част от руския народ с друга негова част. Те виждат нещата така“.

На 17 март Барак Обама направи първата крачка, обявявайки въвеждането на санкции срещу руски чиновници. Той заяви, че САЩ са готови за въвеждането и на нови санкции.

Новите санкции, без съмнение, са необходими, защото в публикувания списък на чиновниците „липсват няколко водещи имена“, отбелязва в коментара си шефът на Freedom House Дейвид Дж. Крамър.

До момента Белият дом въведе санкции против двама влиятелни съветници на Путин Владислав Сурков и Сергей Глазев, към вице-премиера Дмитрий Рогозин и четирима парламентаристи, включително спикера на Съвета на Феденациите. Авторът на статията също предлага да бъдат включени в списъка и следните длъжностни лица: ръководителят на администрацията на Путин Сергей Иванов, директорът на ФСБ Александър Бортников, министърът на отбраната Сергей Шойгу, спикерът на Държавната дума Сергей Наришкин и всички членове на Съвета на Федерациите, гласували за използване на сила в Украйна.

За да привлекат вниманието на Путин и неговото обкръжение, САЩ и ЕС трябва да посегнат на неговите основни „донори“, предполага Крамер и предлага в списъка да се включат следните имена: шефът на „Роснефт“ Игор Сечин, шефът на „Газпром“ Алексей Милер, президентът на „Лукойл“ Вагит Алекперов, шефът на Volga Group Генадий Тимченко, Юрий Ковалчук и Николай Шамалов от банка „Русия“, шефът на „Рособоронэкспорт” Сергей Чемезов.

Шефът на Freedom House също настоява списъкът със санкционираните лица да бъде оглавен от Владимир Путин, припомняйки, че списъкът на белоруските чиновници, които са подложени на санкции от Запада, е оглавяван от Александър Лукашенко.

„За сега Путин и неговото обкръжение не плащат сериозна цена за дейстивята си, те едва ли ще отстъпят и могат дори да причинят нови вреди, освен тези, които вече причиниха на Украйна“, – предупреждава Крамер.

„Владимир Путин е човек от същата порода от каквато беше и Сталин. Сталин съзнателно подложи Украйна на геноциден глад“, – пише в своя материал Джордж Ф. Уил.
Авторът се позовава на книгата на Тимъти Снайдер, историк от Йелския университет, „Кървавите земи: Европа между Хитлер и Сталин“. В книгата се описва украинския глад от времената на Голодомора: „В 2 часа през нощта хората започнаха да се редят пред магазините, които се отваряха  в  7 часа. Средно на ден хората, които чакаха хляб, бяха 40 хиляди човека. Те толкова отчаяно се стараеха да запазят мястото ни на опашката, че се хващаха за раменете на преждестоящите…Очакването продължаваше по цял ден, понякога и по два дена…Изведнъж някъде се чуваше женско стенание, което се подхващаше от цялата опашка, така многохилядното стълпотворение от хора издаваше звуци, подобни на животи“.

„Това беше режисиран глад, планиран в резултат на сталинското решение селското стопанство да бъде колективизирано, а кулаците ликвидирани като класа“.

Американските политици не могат да разберат Путин, пише Уил. Той е варварин, но не е чудовище, а следователно не е Сталин. Но той е загрубял от въздействието на яките институционални и емоционални връзки с лошото минало. „Украйна днес ври от напрежение и ненавист, търси идентичността си, очаква, а американците трябва внимателно да си спомнят афоризма на Уилям Фолкнър: „Миналото никога не умира. То дори не преминава“, – заключава авторът.

„Русия, както можеше да се очаква от шпионократията, която извършва съветският шпионин, практикува особено сложна форма на агресия“, – споделя мнението си Майкъл Герсон.

Богатият арсенал от инструменти – преки заплахи, внедряване на свои агенти и психологически операции – предоставиха на Владимир Путин широк избор от варианти. Той може да изпрати танкове в Киев, макар целите му едва ли да изискват това. Той може да спретне безредици в Харков и Донецк, а след това да приложи военна сила за „защита“ на рускоговорящото население. Но той може и да спре с присъединяването на Крим, което дава възможност на Обама да излезе от ситуацията.

Най-големия проблем на САЩ (и за страните от Източна Европа) – това е огромната амбициозност на Русия. „Путин използва правото на рускоговорящото малцинство, за да разчлени съседите, за да започне нова студена война. Та отвъд границите на Русия живеят около 25 млн руснаци, в това число при съюзниците от НАТО, такива като Латвия и Естония“, – подчертава авторът на статията.

„След съветската агресия на Афганистан – сега още веднъж можем да се простим с илюзиите си – тогава президентът Джими Картър отзова американския посланик, въведе ембарго върху експорта на пшеница, прекрати обмена на технологии, ускори доставката на оръжия в Пакистан, започна да помага на афганските въстаници, обеща да защити близкоизточните запаси на нефт и предложи дългосрочно увеличение на разходите за отбрана“, – припомня Херсон и прави извод: Барак Обама „трябва да прибегне до решимостта от времената на Картър“.

Две седмици след като Путин влезе в Крим, президентът Обама най-накрая обяви за своите ответни действия: той ще накаже „съучастниците“ на руския президент, съобщи Дейн билбанк.

„Настоящата ни цел е да изкараме на бял свят тези „съучастници“ на руското правителство и да нанесем удар по техните лични активи“, – се казва в изявлението на администрацията на Обама. Думата „съучастници“ беше употребена в изявлението осем пъти.

Подобна риторика може да се стори на американската аудитория предалено твърда, но санкциите едва ли ще нанесат сериозна вреда на обкръжението на Путин или ще накажат Русия за действията й, съжалява авторът.

В списъка на чиновниците, подложени на санкции, влизат само 7 човека. Сред тях не е Путин, нито олигарси от рода на Игор Сечин и Алексей Милер.

Попадналите под удара „съучастници“ няма да пострадат твърде много. Ще им бъдат замразени само личните сметки, а не сметките на фирмите, които им принадлежат. Но администрацията на Обама не изключва „допълнителни мерки в бъдеще“. „Приятно е да се чуе, – отбелязва Милбанк. – Путин не е такъв човек, за да отстъпва, докато неговите „съучастници“ действително не ги заболи“.

Източник: The Washington Post

Един отговор на “„Путин е варварин, но не е чудовище“ / The Washington Post

  1. Такъв пропаганден бълвоч отдавна не бях чел. Не глупости, не краставици на търкалета, ами направо крокотигров маградигадубъл с пиндуликаща чумандолинка. Смешно и тъжно… и грозно, в същото време.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s