„Ако НАТО се настани в Украйна, Русия ще се разположи в Куба“

2816x1872CNN отбелязва, че руски военни кораби са „зачестили“ с визитите си в Куба, намираща се само на 144 километра от САЩ.

На Острова на Свободата внезапно са започнали да се ремонтират пътищата към някогашните съветски сгради, а дипломатите водят активни преговори.

2Куба официално отрича, че води преговори с Русия за превръщане на територията й във военна база, както това беше във времената на СССР. Министърът на външните работи на Куба Бруно Родригес Париля заяви пред CNN, че „такива преговори не се водят, не съм информиран за съществуването на подобни инициативи. Вероятно е време да започнем да се тревожим за военната база Гуантанамо, която се намира на наша територия въпреки волята на кубинския народ“, – каза кубинският министър.

cuba_miamiЕксперти информират, че Русия по този начин намеква на Вашингтон, че „не е необходимо ненужно да й се пречи“. Военният историк Хал Клепак признава следното: „Така Русия показва на САЩ, че е способна да причини на Америка достатъчно неприятости, ако САЩ не престанат да й пречи“.

photo_big_326320Кубинските дипломатически източници съобщават, че споразумения за разполагане на около 100 километра от САЩ на военни бази на Русия „не са водени“, но „ако допуснем, че в Украйна се разположат войските на НАТО, американския флот или ПРО на САЩ, подобен разговор ще бъде проведен“. Високопоставен дипломат добави още: „вие как смятате, колко минути ще са необходими, за да може Куба да каже „добре, дайде да се договорим“?! Ако НАТО се разположи около границите на Русия, а Русия поиска да се настани около границите на САЩ?“

Припомняме, че независимо от изявленията, че „никакви преговори не се водят“, през последните години Русия си върна военните бази в Камрани и получи правото да използва практически напълно военната база (пристанище и аерогара) на Кипър.
Да не забравяме и възстановяващата се военна база в Арктика.

raul-putinДнес Русия има военни бази в Таджикистан, Южна Осетия, Абхазия и Армения. Има и пунктове за материално-техническо обезпечаване в Тартус в Сирия, както и в друго пристанище – Камран във Виетнам. В момента се разполагат подобни военни обекти в Белорусия и в Кипър.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s