Майкъл Макфол призова НАТО да струпа войска по границите с Русия

bfc6308fc2f83690de35987d8adВ своя статия със заглавие „Конфронтацията с Русия на Путин“, публикувана във в. The New York Times, бившият посланик на САЩ в Русия Майкъл Макфол призна, че страната му вече не притежава предишния морален авторитет и не е модел за подражание. Той призова още и към международна изолация на Русия, за да не се допуска разпространяване на влиянието й в съседни държави.

В обемния материал дипломатът обяснява на читателите на The New York Times защо отношенията с Русия и Запада, и в частност със САЩ, се връщат на стадия на студената война отпреди 25 години. Името на статията говори само за себе си – САЩ вече не крият, че епохата „превъоръжаване“ е сменена с период на „конфронтация“.

Макфол твърди, че САЩ не са имали стремеж към сблъсък с който и да е, но не са могли да предотвратят конфронтации в света, защото „ние не в пълна степен победихме в „студената война“, вследствие на което Русия не напълно се интегрира в западния свят.

Според американския дипломат, решението на президента Путин да „анексира“ Крим е сложило край на този стадий в международните отношения, който започна в Европа след края на „студената война“.

Във връзка с това Майкъл Макфол призова към международна изолация на Русия, в частност изключване от „Голямата осморка“ и недопускане на членството й в Организацията за икономическо сътрудничество и развитие, а също прекратяване на преговорите за противоракетната отбрана. Дипломатът призова към жестоки санкции по отношение на отделни физически лица, държавни предприятия и банки.

Бившият посланик смята, че НАТО трябва да гарантира мощно военно присъствие в, както той ги нарича, „прифронтовите“ държави  (front-line states – бел.ред), което напълно противоречи на постоянните твърдения на западните политици, че Северноатлантическият алианс НЕ работи против Русия.

Според Макфол, сътрудничеството с Русия е възможно единствено в тези области, в които се пресичат жизнено важни интереси.

Руският президент, смята бившият американски посланик в Русия, няма истински съюзници, и това трябва да се запази и в бъдеще.

Но, говорейки за американската политика, Макфол напълно променя войнствената риторика. Нахлуването в Ирак и прочие военни интервенции под ръководството на САЩ той нарича съвременен „метод за работа“ на американската дипломаиця, който метод често не е приветстван от наблюдателите извън САЩ.

Бившият посланик, впрочем, признава, че моралният авторитет на САЩ се е понижил от времената на края на “ студената война“, а световната общност днес е разделена. Но именно руското ръководство Майкъл Макфол нарича „заплаха“, а съвременното състояние на международните отношения -„трагична епоха“.

3 отговора на “Майкъл Макфол призова НАТО да струпа войска по границите с Русия

  1. Този нещастник, откакто разрешиха марихуаната в САЩ, явно много се е напушил. Това вече не е Русия на алкаша Елцин.
    А за подражание и авторитет на САЩ, просто до не говорим.Чухме тяхното мнение и за ЕС, макар, че с това съм напълно съгласен

  2. „Моралният авторитет“ на САЩ действително се е „понижил“. Тук МакФул е почти прав, но… почти. Този щатски „авторитет“ не само, че се е „понижил“, но е станал направо анти-авторитет! САЩ са станали вече нарицателен пример за външнополитическа мерзост и несправедливост. И това съвсем не се дължи на действията или позициите на Русия, а именно на действията и позициите на Вашингтон.

    Но какво може да каже едно истерично копеле, един ТИПИЧЕН вашингтонски мерзавец, който е научен за пари да джавка като куче, да ръси гадости, да напада, да оплюва и да нарича черното бяло? Той е просто типичен щатски дипломат – ни повече, ни по-малко. Всички нему подобни са правени в един калъп. Той е просто поредният прекрасен пример.

    Такива като него трябва да се изучават под лупа, като едни особено редки и интересни за науката екземпляри. Като едни големи отровни паяци – със страх и с отвращение, но и с жив интерес. Моралното им падение може да послужи за написване на цял куп научни дисертации по теория на морала, по теми като „Морална патология на поведението с духовно-психичен генезис“, или нещо подобно от сорта.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s