БРИКС: Санкциите против Русия са неприемливи

2ce5ca77c8f5ef3eff8c91ec8da3d648Китай, Индия, Бразилия и ЮАР се срещнаха в Хага и изразиха тревога относно вероятните санкции против Русия.

Страните-членки на БРИКС не одобряват отстраняването на Русия от участие в срещата на G-20 през ноември в астралийския град Брисбен. Страните от БРИКС заявиха, че санкциите по никакъв начин не способстват за разрешаване на кризата в Украйна, пише в статията си Globe and Mail.

„Разпространението на недружелюбна риторика, санкции, политика на силата…не способстват за балансирането и мирното разрешаване на кризата, сответстващо на международното право, в това число на целите и принципите в Устава на ООН“, – се казва в изявлението на БРИКС.

Днес министърът на външните работи на Русия Сергей Лавров по време на прес-конференцията си след срещата с държавния секретар на САЩ Джон Кери благодари на приятелските страни за тяхната позиция.

„Видяхме взаимно разбиране около ситуацията, разбиране на историческите аспекти на кризата. Признателни сме за това на нашите партньори“, – Заяви Лавров по време на речта си в Хага. Той добави още, че в комюникето, което е разпространено от председателстващия в БРИКС министър на външните работи на ЮАР, са изложени методите, които прилага Русия в света.

Припомняме, че по-рано САЩ въведоха санкции по отношение на високопоставени руски политици, а министрите на външните работи на ЕС се разбраха да въведат санкции по отношение на руски и украински официални лица, които те смятат за виновни „за разрушаване на териториалната цялост на Украйна“. В американския списък са внесени имената на още 20 руски чиновници, бизнесмени и парламентаристи, а също банка „Русия“. На следващия ден ЕС включи в списъка 12 нови имена. Международните платежни системи Visa и MasterCard без никакво уведомление престанаха да обслужват платежните опирации за клиентите на банката.

На свой ред, Русия продължава да твърди, че е отворена за конструктивен диалог и не смята санкциите за ефективен начин за водене на международна политика.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s