Русия ограничава чуждестранните филми в кината си

thumbnailПоловината от филмите, които се прожектират в кината в Русия трябва да са руско производство. Затова броят на чуждестранните филми трябва да бъде съкратен. Така смята депутатът от Държавната дума от „Единна Русия“ Роберт Шлегел. Той дори е разработил законопроект по темата.

„Руските филми трябва да бъдат половината от прожектираните в кината“, – смята депутатът от Държавната дума Роберт Шлегел. Той е подготвил законопроект, който в случай на приемане може рязко да съкрати процента на чуждестранните филми, съобщава „Известия“. Тази седмица документът ще бъде разгледан от парламентарната група на управляващата в Руся партия.

„В Русия главно показват американски филми, които пропагандират стереотипите, националните интереси и ценностите на САЩ. Много от тези филми са с нищожно качество. Русия може да произвежда свое кино, което да бъде по-интересно за зрителите“, – сиурен е дипутатът.

Той поясни, че законопроектът ще повиши интереса от страна на кината и кинокомпаниите за производство на филми. Политикът увери, че не става дума за пълна забрана на американските филми.

Преди година подобно предложение бе направено от депутата от Държавната дума от ЛДПР Дмитрий Литвинцев. Той заяви тогава, че трябва да се увеличи обема на руските филми в кината до 80 %. Държавната дума в Русия не подкрепи идеята му тогава.

На своя ред, президентът на фонд „Академия на руската телевизия“ Александър Акопов е убеден, че подобни мерки ще навредят на руската кинематография.

„Това ще доведе до упадък на родното кинопроизводство, защото руските режисьори ще се главозамаят и демотивират“, – сигурен е той.

Подобни законопроекти има в Китай. Там в кината се прожектират само 30 холивудски филми в година.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s