Макфол: „Идеята за интеграция между Русия и Запада фалира“

4Русия бе изключена от „Голямата осморка“, съобщи MSNBC. Това означава, че стратегията на Рейгън и Горбачов за интеграция на Русия към западните държави отлетя в миналото, твърди бившият посланик на САЩ в Русия Майкъл Макфол. Според думите му, дошъл е краят на световния ред, познат ни след края на студената война.

Предава кореспондентът на NBC от Белия дом Питър Александър.

Питър Александър: Добро утро, Савана. „Голямата осморка“ вече не съществува, превърна се в „Голямата седморка“. Но САЩ и международните им съюзници още не са обявили, че самата Русия вече отхвърли „Голямата осморка“, наричайки я неформален клуб без членски карти.

Тук, в Холандия, президентът Обама и лидерите на страните от „Голямата осморка“ се опитват да засилят изолацията на Русия. След спешното заседание на САЩ, Европа, Канада и Япония заявиха, че Москва ще изгуби ценното си място в „Голямата осморка“, ако не промени курса си.

Още когато съществуваше „Голямата осморка“, се предполагаше, че руският президент Владимир Путин ще приеме срещата на G8 в Сочи, където неотдавна се състояха зимните Олимпийски игри. Сега плановете се промениха: срещата ще се състои през юни в Брюксел и без участието на Русия.

Русия е заплашена с нови санкции срещу такива печеливши отрасли на руската икономика като въоръжението, банковата сфера и енергетиката. Мерките ще бъдат въведени срещу Русия, ако тя нахлуе в източната или южната част на Украйна. Според думите на един от висшестоящите чиновници, цената на бездействието е много по-голяма.

От времената на Горбачов и Рейгън стратегията на двете държави беше интеграция на Русия в клуба на западните страни, твърди бившият посланик на САЩ в Русия Майкъл Макфол. Но всичко това остана в миналото.

Майкъл Макфол, бивш посланик на САЩ в Русия: Решението да се изгони Руси от „Голямата осморка“ означава, че тази стратегия е отишла в миналото. Това означава, че идеята за интеграция между Русия и Запада е напълно изчерпана. Дойде краят на този ред, който се наложи след студената война.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s