National Interest: НАТО трябва да се „пенсионира“, а не да започва война с Русия

NATO-symbol-member-state-flagsСлед разпада на СССР важността на НАТО за САЩ бе силно срината. Америка трябваше да изпрати алианса „в пенсия“, а не да се занимава с неговото разширение и да приема нови и нови държави, традиционно влизащи в сферата на руското влияние, смята изданието National Interest. Сега, ако сме свидетели на агресия на Русия към страните от Балтика, САЩ ще се окажат пред твърде неприятен избор.

Вице-президентът на САЩ Джо Байдън замина за страните от Балтика. На прес-конференция във Вилнюс той припомни на Русия, че, според член 5 от Северноатлантическия договор, нападение срещу която и да е държава, се смята за нападение срещу всички държави от алианса. Но подобни изявления само потвърждават, че американските политици са забравили за основната цел на НАТО, смята National Interest.

Изданието припомня, че НАТО е създадено с цел гарантиране сигурността на САЩ. По време на студената война Северноатлантическият алианс имаше ясна стратегическа цел: да предпази Западна Европа от сферата на влияние на „агресивния експанзионист и тоталитарна държава СССР“.

Отчитайки икономическата и стратегическа ценност на този регион, а също и геополитическата обстановка от онова време, всички рискове от страна на САЩ бяха напълно оправдани в миналото. „Присъединяването на икономически и военен потенциал към СССР коренно би изменило баланса на силите и би могло да доведе до изолация и блокада на САЩ“,- пише изданието.

След края на СССР значимостта на НАТО за САЩ значително намаля. „Не бива да приравняваме днешна Русия, с нейното стареещо, намаляващо броя си население, с въоръжените й сили с частично остаряло оборудване и икономиката, заемаща едва 8 място в света“, към СССР от времената на неговия разцвет. „Русия – това е обикновена, второстепенна държава, която има някакви регионални интереси и амбиции“, – смята National Interest.

Според изданието, с края на студената война САЩ е трябвало да изпратят НАТО „в пенсия“, предоставяйки защитата на Европа на основните европейски държави и ЕС. Но вместо това лидерите на САЩ и НАТО отчаяно се опитват да намерят нови и нови задачи за алианса. „И наскоро те намериха такава задача, при това много опасна – разширяване на НАТО в Централна и Източна Европа, достигайки границите на самата Руска Федерация“, – пише National Interest.

Независимо, че съветските лидери поставяха под съмнение готовността на САЩ да започнат ядрена война в защита на Западна Европа, важността на този регион превръщаше подобни заплахи в напълно правдоподобни. „За Кремъл беше прекалено рисковано да проверят дали Вашингтон блъфира“, – пише изданието.

Настоящата ситуация коренно се различава от миналото, смята National Interest. Изявлението на САЩ, че са готови да започнат война срещу ядрена държава заради няколоко неголеми съюзници, звучат съвсем неубедително. В стратегически и икономически план страните от Балтика не представляват голяма ценност за Америка. Но те са достатъчно важни за Русия.

Имайки предвид влизането на руските войски в Грузия през 2008 г. и неотдавнашната анекция на Крим, едва ли някой силно ще се изненада, ако Кремъл реши да върне Балтика в сферата на своето влияние. Още повече, че жалбите на рускоезичното население в тези държави са отличен повод за решителни действия от страна на Путин. „Разбира се, че това ще повлече след себе си големи рискове, защото член 5 гарантира сигурността на членовете на алианса. Но Путин вече доказа, че в известна степен е хазартен човек“, – пише изданието.

В такъв случай САЩ ще се изправи пред неприятен избор: или да отстъпи пред лицето на агресията към страните-членове на НАТО, или да се опита да изпълни задълженията си по член 5. Първият вариант ще бъде унизителен за САЩ. Но вторият е значително по-опасен, защото може да повлече след себе си началото на нова война срещу противник, който притежава ядрено оръжие. В името на какво? Заради незначителни геополитически интереси, твърди изданието.

Според National Interest, американските политици сами са поставили САЩ в подобна ситуация. „Военните съюзници трябва да увеличават американската мощ и да способстват за сигурността на САЩ. Целта не е да набираме още и още съюзници, защото това ще донесе на САЩ големи рискове и Америка ще трябва да плати висока цена“, – пише изданието. National Interest добавя, че тези страни са „стратегичсеки длъжници, а не капитал“ за САЩ. Вашингтон ги е взел под закрилата си, разширявайки НАТО с държави, намиращи се в сферата на влияние на Русия.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s