Вице-премиерът на Япония подкрепи Русия

JAPAN-POLITICSНезависимо, че формално Токио подкрепи антируските санкции, в Япония прозвуча глас в подкрепа на Москва. Вице-премиерът Таро Асо е сигурен, че Киев е рожденното място на руската цивилизация, а Русия не може просто така да позволи Украйна „да отплува“ на Запад.

„Киевското княжество – това е мястото, откъдето е дошла Русия. Да се раздели Киев с Кримския полуостров и да потегли към Европа – от гледна точка на Русия, това е същото, все едно префектура Миядзаки в Япония да се откъсне от държавата, а е прието да се смята, според древните хроникьори, че там се намира обиталището на боговете“, – заяви вице-премиерът на Япония Таро Асо.

Думите на Асо прозвучаха след изявленията на представителите на „Голямата осморка“, чието заседание бе свикано за обсъждане санкциите прямо действията на Русия и обявяването им за незаконни. Както отбелязва Mainichi Shimbun, думите на Асо не бива да се смятат като подкрепа за Русия, което неизбежно ще навлече критика към автора.

За Русия е жизнено важно да задържи Крим, та нали там се намира базата на Черноморския флот. „Но и Киев за Русия е изключително важно място“, – отбеляза Асо.

На речта му отреагира главният секретар на кабинета на министрите на Япония Есихиде Суга, добави Mainichi Shimbun. Според думите му, той „смята изказването на вице-премиера за отражение на сложността на украинския проблем“.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s