„Гвардейците“на Майдана

53b092ee89След конфликта с Ярош властта в Киев остана без опора

Убийството на Музичко само ускори неизбежния процес на сблъсък между настоящата власт в Киев и нейната неотдавнашна опора – нацитата-радикали от „Десен сектор“.

След като на 27 март „Десен сектор“ предприе щурм срещу сградата на Върховната Рада (или поне така активно се внушаваше), министърът на вътрешните работи на Украйна Аваков предложи групировката да бъде забранена на територията на цяла Украйна. Понастоящем „Десен сектор“ е полулугална организация. Възраждането на Националната гвардия, за която толкова усилено се говори в последно време, в това число и от Аваков, се оказа под въпрос.

Предполагаше се, че числеността на Националната гвардия трябваше да бъде около 20 хиляди човека, а нейният юмрук – партиите „Свобода“ и „Десен сектор“. Експертите казваха, че Националната гвардия се създава именно, за да се легализира „Десен сектор“ с цел потушаване на протестните настроения.

-Сега, когато наблюдаваме сблъсък между Аваков и лидера на неофашистите Ярош, възниква въпроса – кой ще гарантира силовата подкрепа на украинското ръководство. От вътрешните войски в Украйна не остана почти нищо, а представителите на силовите структури след февруарския преврат се разбягаха по домовете си. Струва си да отбележим, че премиерът Яценюк в рамките на програмата за спасението на икономиката предлага съкращаване на числеността на силовите ведомства.

Създаването на Национална гвардия в Украйна, по всяка вероятност, преследва две цели:
Първата – да се наградят въоръжените лица, терористичните отряди, които помогнаха на настоящия киевски режим да завземе властта. А втората – да се опитат да създадат въоръжена сила, която би могла да потушава протестите в Юго-Източна Украйна, ако МВР категорично откаже на прави това.

Но, както се казва, удариха на камък. И ситуацията днес е следната: Национална гвардия от една страна не се създаде като сериозна структура за решаване на каквито и да било вътрешни проблеми, а от друга страна – тя вече се превърна в източник на напрежение по време на конфликта между Аваков и „Десен сектор“.

UKRAINE-EU-RUSSIA-UNREST-POLITICSАко се обърнем към историята, то Националната гвардия в годините на Великата френска революция, най-общо казано, много сериозно повлия на вътрешнополитическите процеси, не веднъж и не два пъти участва в конфликти между революционерите, заемайки ту една, ту друга позиция. И в Украйна ще има опити тя да бъде използвана по същия начин, ако тя все пак бъде създадена. Но ситуацията в Украйна показва пълна неспособност каквито и да било революционни сили да построят държава, няма дори зачатъци на капацитет да бъде построена и съхранена държава. Затова и Националната гвардия ще има подобно бъдеще – нулево. Нещо, което прилича на държава се опитват да правят само назначените за губернатори на регионите олигарси, но те пък се занимават не с украпване на държавната власт, а тъкмо с отбратното – създават свои полунезависими княжества, опитвайки се да се превърнат в ханове.

Понастоящем Киев се опира на завареното положение – традиционната вертикала на Янукович. Тя се оказа единствената работеща структура. Киевската власт е принудена да се опира именно на нея.

Днешното ръкодство на Украйна е вече под ударите на Майдана. При това тук не действа факторът руска заплаха, макар че всичко и всеки в Украйна днес може да бъде наречен шпионин на Москва. С този предлог (шпионин на Москва) е съвсем лесно да бъдат елиминирани неугодните, но при десните радикали, които е по-добре да наричаме просто неонацисти, този аргумент не върви. И в резултат се получава някаква смешно-страшна манджа – „Десен сектор“ и Аваков се обвиняват един друг в шпионаж в полза на Русия.

А това свидетелства за парализа на държавността в Украйна, която парализа в условията на тотално отсъствие на държавнически инстинкт, практически не може да бъде преодоляна.

Украинската власт мислеше, че ще успее да легализира „Десен сектор“ чрез създаването на Националната гвардия, която ще им се подчинява, но понастоящем става ясно следното: тази гвардия може да се подчинява единствено на предишните си вождове, тя ще изпълнява единствено техните заповеди. Затова сега е в ход нова разпоредба на официален Киев – да се ликвидират всички по-значителни лидери на националистите, както направиха с Музичко.

Украинската власт скоро получи прозрение да реанимира МВР, за да работи не с десните радикали, а с представителите на милицията. Затова безредиците ще има кой да ги потушава. Разбира се, след падането на Янукович силоваците бяха деморализирани, не излизаха по улиците. Максимумът, който правеха, е да охраняват участъците си, защото не знаеха какво ги очаква. Днес МВР в Украйна получава ясни сигнали от новата власт. А силоваците имат следната психика: когато им дават заповед и те чувстват, че зад гърба им има някаква власт, те започват да действат по-решително. Затова силоваците имат по-голям потенциал, отколкото „Десен сектор“, и ако те повярват на Киев, то десните радикали ще трябва да чуят „Ариведерчи!“ Но за целта силоваците първо трябва да повярват.

А какво е това Национална гвардия? Това е войско формирование, което се създава от елитни части и се подчинява пряко на президента. Казват ни, че в Украйна не може да има Национална гвардия по три причини.

Първо, за създаването на Национална гвардия няма пари. Второ, ако в някоя от структурите се зачислят радикали, то това не значи, че структурата задължително трябва да се нарича Национална гвардия. Повтарям, Национална гвардия – това е професионално обединение на войници и офицери, които могат да воюват и имат определени войнски специалности. Трето, подобна гвардия не може да бъде създавана от хора, които имат пред името си двете думи „изпълняващ длъжността“, а Яценюк е точно такъв.

Понастоящем отношенията между Аваков и „Десен сектор“ са нажежени до предел. Не е изключено радикалите да завземат Радата наистина, а после да тръгнат на лов за Аваков…

Да, Музичко е ликвидиран, но не е ясно кой го ликвидира…Ясно е само, че в дадената ситуация сцениарият, който бе на дневен ред преди време – под предлог създаването на Национална гвардия да се легализира „Десен сектор“ – се провали. Дори и да се създаде подобна структура, то бойците в нея няма да подкрепят настоящата власт в Киев.

Но тогава как Киев ще опази властта си?
Украинските силоваци трябва да разберат едно простично нещо – на коя карта да заложат, т.е. кой ще бъде президента на страната.

В този смисъл, не бива да бъдеш пророк, за да разбереш, че Ярош никога няма да стане президент на Украйна. Основната борба ще се развихри между Тимошенко и Порошенко.
Кой ще наеме силоваците в Украйна на работа след изборите, все още не се знае.

Ако Мечката на север знае, то до момента тя си мълчи…

Петя Паликрушева

Един отговор на “„Гвардейците“на Майдана

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s