Горбачов: „Целта на живота ми беше унищожението на комунизма“

pg-32-gorbachev-apРеч на Михаил Горбачов в Американския университет в Турция

„Целта на целия ми живот беше унищожението на комунизма, непоносимата диктатура над хората.

Аз напълно бях подкрепян от жена ми, която разбра необходимостта от това дори по-рано, отколкото аз. В името на постигането на тази ми цел аз използвах служебното си положение в партията и страната. В името на тази цел жена ми през цялото време ме подтикваше към все по-високо и по-високо положение в държавата.

Когато лично се запознах със Запада, разбрах, че не мога да отстъпя от целта си. А в името на нейното постигане аз трябваше да заменя цялото ръководство на КПСС и СССР, а също и ръководствата на всички социалистически страни. Мой идеал по онова време бяха социалдемократическите държави. Плановата икономика не позволяваше реализирането на възможностите, които притежаваха народите от социалистическия лагер. Само преходът към пазарна икономика можеше да даде възможност на нашите държави да се развиваме динамично.

Успях да открия съидейници за реализиране на целите си. Сред тях особено място заемат А.Н. Яковлев и Е. Шеварнадзе, чийто заслуги в общото ни дело са просто неоценими.

Светът без комунизма ще изглежда по-добре. След 2000 г. ще настъпи епохата на мир и всеобщо процъфтяване. Но в света все още има сили, които спират движението към мира и съзиданието. Имам предвид Китай.

Посетих Китай по време на големите студентски демонстрации, когато ни се струваше, че комунизмът в Китай ще падне. Имах намерение да говоря пред демонстрантите на онзи огромен площад, да изразя симпатиите си и да ги убедя в тезата, че те трябва да продължат борбата си, за да може в държавата им да дойде перестройката. Китайското ръководство не подкрепи студентското движение, жестоко смаза демонстрантите и …извърши огромна грешка. Ако беше дошъл краят на комунизма в Китай, светът щеше да върви по-добре по пътя на съгласието и справедливостта.

Имах намерение да съхраня СССР в съществуващите тогава граници, но под ново наименование, отразяващо случилите се демократични преобразувания. Не успях. Елцин страшно се стремеше към властта, нямайки ни най малка представа какво въобще представлява демократична държава. Тъкмо той ликвидира СССР, което доведе до политически хаос и до всички трудности, които преживяват и в момента народите от бившите републики на Съветския Съюз.

Русия не може да бъде велика държава без Украйна, Казахстан, кавказките републики. Но те вече тръгнаха по собствен път, тяхното механично обединение няма смисъл, защото би довело до конституционен хаос. Независимите държави могат да се обединят само на базата на обща политическа идея, пазарна икономика, демокрация, равни права за всички народи.

Когато Елцин разруши СССР, аз напуснах Кремъл. Някои журналисти предположиха, че плача. Но аз не плачех, защото не бях приключил с комунизма в Европа. Но с него трябва да се приключи и в Азия, защото той е главното препятствие по пътя на постигане на човешките идеали за всеобщ мир и разбирателство.

Разпадът на СССР не донесе никаква печалба на САЩ. Сега те нямат партньор, който би могъл да им бъде само СССР. За да се съхрани предишна абревиатура „СССР“, името трябваше да означава Съюз на Свободните и Суверенни Рупублики – СССР. Но това не успях да направя. САЩ вече нямаха равноправен партньор. И щатите бяха изкушени да си присвоят ролята на единствен световен лидер, който може и да не се съобразява с мнението на другите (особено на малките държави). Тази грешка е решаваща за САЩ и за целия свят.

Пътят на народите към действителната свобода е труден и дълъг, но той задължително ще бъде успешен. Само заради това целият свят трябва да се освободи от комунизма“.

Реклама

31 отговора на “Горбачов: „Целта на живота ми беше унищожението на комунизма“

 1. Белязания от Станата малоумник, който почерни и съспа живота на милиони хора от Източна Европа. Предаде братските народи и превърна света в кървав хаос. Такъв кретен наистина трябва да бъде създаден лично от дявола, за да сътвоти всочко това. Дано се гърчи вечно в Ада този боклук!!!

  • АБЕ,ЧЕРНОКУРЕЦ..ОБЛЕЧИ СИ ОРАНЖЕВАТА РИЗА,И МАРШ НА ЕШАФОДА..МАМКА ТИ ДОЛНА…..

   • Само това ли успя да роди плиткото ти соросоидно мозче? Е, като за потомствен олигофрен и това е нещо :))))

 2. Мисията му е била невъзможна поради болевишкото обкръжение.

 3. .Светът трябва да се освободи от такива като тебе продажници а също така и от комунизма демокрацията ислямизацията партиите и олигарсите. Време е за нещо ново и справедливо как ще го кръстиме няма никакво значение. Но то ще дойде скоро.

 4. „След 2000 г. ще настъпи епохата на мир и всеобщо процъфтяване“ – да, видяхме и „мира“, и „процъфтяването“… „Арабска пролет“, Сирия, Украйна… Че и ние цъфнахме и вързахме! А може пък да е имал предвид „след 2000 ГОДИНИ“?

 5. СССР бе разрушен от Елцин, който каза, че Русия излиза от СССР. Резултатът от действията на Горбачов имат световноисторическо значение, защото поправи грешката на Ленин и Сталин. Неговата мисия е велика и освободителна. Друг е въпросът, че причините са други и не са толкова възвишени – икономическата номенклатура и КГБ осъзна колко богати ще станат след сриването на комунизма. И станаха олигарси, назначавани и сваляни от Путин. Всъщност комунизмът си отиваше икономически и морално: жизненият стандарт падаше все повече, чакахме десетилятия за панелка и лада, всичко отиваше за въоражаване. Комунизмът е общество, основано на насилието, а някои тук се радват, че насилието е било еднакво спрямо всички. Не не беше. Насилниците приватизираха комунистическата държава.

 6. „Пътят на народите към действителната свобода е труден и дълъг, но той задължително ще бъде успешен. Само заради това целият свят трябва да се освободи от комунизма“.

 7. Най-омразният човек в Русия. Вече и в бившите соц.страни, които попаднаха под демократурата. Оставиха го жив, за да не го правят напразно мъченик…

 8. Този мизантропократ никога не е знаел какво е комунизъм, нито какво е морал. Нашето сатанинско нищожество „ПРЕЗИДЕНТ“ е ангел в сравнение с него.

 9. И при социализма имаше недостатъци, но просто трябваше да се поправят, а не да се разруши всичко до камък, направено от няколко поколения хора.Сега по добре ли е такава мизерия и дядовците ни не помнят всъщност спомнят си как преди социализма са вървели по улици и каруците им до половината са били в кал и по горите имало разбойници всъщност това време се върна, да насмееш да си гледаш нито кокошки в двора нито домати нито градини, всичко ще бъде опустошено като при природно бедствие от скакалци крадци

 10. “ Аз напълно бях подкрепян от жена ми, която разбра необходимостта от това дори по-рано, отколкото аз. В името на постигането на тази ми цел аз използвах служебното си положение в партията и страната. В името на тази цел жена ми през цялото време ме подтикваше към все по-високо и по-високо положение в държавата. “ !!! Не случайно се мълвеше,че всъщност Раиса Горбачова управляваше тази огромна страна…

 11. Ако не беше той, още щяхте да псувате в къщи властта, а на вън да марширувате под чернобилския дъжд. Забравихте кой скри от народа и остави децата на радиацията. И така беше във всяко отношение. Корея харесва ли ви? Прав ви път.

  • има голяма разлика от корея и това което беше тука сега поли е добре.Глупости

   • По-добре е защото можеш да напуснеш ако искаш, а тогава хората бягаха без право на завръщане като престъпници.

  • САЩ и НАТО бомбандираха Сърбия с обеднен уран – напълно умишлено /преднамерено/ и какво? Сега да не би някой да обяснява, че радиацията от тези бомбардировки е причина за увеличените ракови заболявания в западната част на България!

 12. zapoznal se sas Zapada……ha……Az se zapoznavam sas Zapada ve4e 15 godini i postepenno osaznavam kakvo izgubihme kogato promenihme neshtata. Gorbi beshe agent na CRU i kogato tova se opovesti nie ne poviarvahme i dosega mnogo hora ne viarvat 4e CRU e dostignalo takova vlianie za sujalenie

  • А КАКЪВ ХУЙ ТЪРСИШ НА МАЙКА СИ В ПУТКАТА ЗАПАДНА БЕ,КЕЛЕШ НЕГРАМОТЕН????

 13. Лицемерни дрънканици! Нищо от това не е вярно. Само извъртания, полуистини и откровени лъжи. Ако се хвана да го апострофирам, ще трябва да го прекъсвам на всяко изречение. Нищожество.

  • ТОВА ,ЧЕ ПРЕДАДЕ СОЦИАЛИСТИЧЕСКИЯ СТРОЙ Е РАЗБИРАЕМО\УТОПИЯТА НЯМА ПЕРСПЕКТИВА, \,АМА ТОВА ДА ПРЕДАДЕШ РОДИНАТА СИ КАК ЩЕ ГО ОБЯСНИ ТОЗИ…

  • ПРЕДАТЕЛ Е ТАЯ,КОЯТО ТЕ Е РОДИЛА..НЕЩАСТНИКО ДОЛЕН И СМРАДЛИВ…

 14. Свалил маската КОЖАТА, сега е при СВОИТЕ! заЩО НЕ СЕ ВЪРНЕ ДА ЖИВЕЕ В РУСИЯ след переРАЗРУХАТА и’?

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s