Третата световна война се отлага?

kerry-russianОбама смята, че „анексирането на Крим“ заплашва националната сигурност и външната политика на САЩ. И за да му повярват на внушението, той дори обяви извънредно положение. Никой не знае с каква цел спретна този гаф Обама, но оттогава измина доста време и руснаците вече трябва да усетят последствията от това негово решение…
„Аз, президентът на САЩ Барак Обама, смятам, че персоните, които са установили своята държавна власт в Крим, без одобрението на правителството на Украйна, подронват и заплашват демокрацията в Украйна, сигурността й, стабилността, суверенитета, териториалната цялост и водят до неправилно използване на нейните ресурси, по същество предствавляват извънредна и външна заплаха за националната сигурност и външната политика на САЩ, затова аз обявявам извънредно положение, за да се справим с тази заплаха“. Така започва указа на президента на САЩ, който се появи в официалния сайт на Белия дом на 6 март.

Както виждате, всички е много сериозно – заплаха за националната сигурност и външната политика на САЩ, а уж за Украйна няма нито дума, няма списък с опасностите…Чакайте да проверя колко време мина от официализирането на този обамов документ…Проверих. Три седмици. Е, за три седмици не само Русия, но и цялата Вселена трябваше да види вече тези страховити последици от Страшния и Суров Указ на президента на САЩ.

Какво виждаме в действителност? Виждаме, че на 25 март същият този президент Обама заяви, че „Русия е анексирала Крим, защото Русия е слаба държава“. Той добави също, че руснаците не са „геополитически враг Номер 1 на САЩ“, защото вече дори са само „регионална сила“, чието нахлуване в Крим „означава слабо влияние, а не засилено такова“. Технически това се нарича „да се объркаш в показанията“, защото по никакъв друг начин не може да се обясни как така в съзнанието на президента на САЩ Русия се е изхитрила да се окаже ту „заплаха за националната сигурност“, ту „регионална сила“, която при това толкова е заслабнала…И в българския ефир проблясваше цяла поредица от подобни прозрения по отношение на Русия. Асен Агов дори се беше постарал да научи почти наизуст указа на Обама, но без да си признае, че е зубрил преди тв предаването.

Но Обама не предприе леченеие (понеже с колегите ми смятаме, че той е малко болен) и продължи да се омотава в логически виражи, продължи да радва света със своите видения за свовната политика. Например, на прес-конференция след края на срещата ЕС-САЩ на 25 март Обама заяви, че “ в плановете на НАТО не присъства разширяване на членството. Знам, че една от причините за безпокойството на Русия се състои в потенциалното членство на Украйна в НАТО. Една от причините, според които Украйна не е подала официална молба за членство в НАТО, е че това ще усложни отношенията й с Русия. Не мисля, че нещо ще се промени в най-кратки срокове“. Това е същата онази Русия, която наруши украинския суверенитет, сигурността, демокрацията…Не е напълно ясно, как така в съзнанието на Обама проблесна мисълта, че Украйна трябва да се безпокои, ако съседите й имат влошени отношения с някого…

Оказва се, че едно друго изявление по отношение на Русия е още по-смешно – това на шефа на информационния отдел на НАТО в Москва Робърт Пшел, който съобщи, че Алиансът има намерение да интензифицира сътрудничеството си с Украйна, но при това няма интерес и няма намерение да влиза в каквато и да е конфронтация с Москва. Кой тук реално се опасява от нещо и от кого – в общи линиии е ясно…И явно това по никакъв начин не е Русия. Интересни хора са тези американци, нали?! Майстори на словесните витражи.

По отношение на световната изолация, която Обама също успя да обещае на Русия (макар, всъщност, защо ли трябва да се плаши една „регионална сила“, която представлява нещо като гол охлюв в сравнение със САЩ, нали така), ЕС, например, съвсем няма напън да изолира Русия: стокообменът между Русия и ЕС е 335 милиарда долара на година. Това е повече, отколкото между Русия и САЩ (само 40 милиарда), така че на европейците много-много не им е изгодно да се изолират от Русия. Дори се случи точно обратното – започнаха разговори за облекчаване на визовия режим за руснаците за страните от ЕС. Ето това се нарича утежнена международна изолация.

Кримската тема не е единствената, която изкара Барак Обама от нормалната менталност и логика. Той обеща на ЕС газ в големи обеми. Нещо дори говори за пътищата на Газпром, за свободния пазар и всичко останало, което щяло да бъде отнето от „руската енергийна игла“. Проблемът с доставките на газ от САЩ за Европа, всъщност, е един: американците за сега нямат толкова много газ. Според най-оптимистичните прогнози, ако след три години САЩ построят достатъчно мощности за целта, то към 2020 г. те, вероятно, ще успеят да излязат на пазара с 30 милиарда кубични метра газ за година. Това е прекрасно, но едва ли подобни обеми ще попречат по какъвто и да е начин на руския Газпром да спи спокойно – та той за година продава в Западна Европа примерно около 4-5 пъти повече – около 150 милиарда кубични метра газ.

Твърде вероятно е следното: тъкмо заради рационалността на европейците, които, за разлика от Обама, гледат на света с нормални очила, Европа да не се хвърли да устройва иконмически бойкот на Русия, за да угоди на САЩ. Затова е хубаво човек да е юноша бледен, но не причила на великия полицейски страж на мира да бъде в тази роля.

Не знам дали Обама е забелязъл, но рейтингът му в САЩ падна и подължава да пада – 59 % от американците не одобряват своя президент, а това е повече от броя на доволните. Съдейки то проучванията на доволството, вероятно хората очакват от своя президент не само думи, но и някакви дела, по възможност – за благото на нацията.

За сега Обама обяви извънредно положение, очакваха кръвопролития, реки от кръв, черва и раздробени мозъци на руснаци, а президентът предпочете само да размаха пръст, при това го свали бързо, защото задуха студен северен вятър с дъх на мечка.

Петя Паликрушева

3 отговора на “Третата световна война се отлага?

 1. Голяма ода за руската мощ. Мирисът на мечка е уплашил американския президент и респектирал света?!. Да живеят наивниците! Голямата победа за Крим и Голямата олимпиада в Сочи са скъпо струващи опити да се излъска имиджа на един диктатор, който показа, че в никакъв случай не може да му се вярва. Големите победи на този диктатор в Чечня завършиха с „победа“ – поставен е марионетен местен вожд за началник, но… от 300хил.руснаци живеещи в бившата Чечено-Ингушетия сега са под 30хил. човека, които също бързат да се изнесат от там. Каква им е победата?!. Същото е и със Сев.Кавказ и пр. Руските диктатори са действително „царе“ да си създават врагове сред своите собствени народи, включително и руския. Радват се на „придобивката“ Крим, също, като наивници, получили бърз кредит и купили си диванче. Тепърва предстои да плащат….

  • Ето го, поредният мозък промит от соросоидна пропаганда!…

   Нищо подобно, драги ми Анджело! Никаква „ода“ не е това, а просто обективен поглед върху нещата. В Русия няма нито с едно милиграмче повече диктатура, отколкото във възлюбените и боготворени от вас САЩ. Пропагандната думичка „диктатор“ по отношение на РФ и на Путин е едно позорно лъжовно клише, което вие соросоидите постоянно се опитвате да ни го втълпите в главите. И навярно се надявате, че като го повторите милион пъти, няма как да не свикнем и да не ви повярваме, нали? Въпреки, че то реално, от която и страна да го погледнеш, на какъвто и анализ да го подложиш, просто няма нищо общо с никаква обективна истина.

   Ако Русия беше се стремила агресивно да завоюва територии, както вие твърдите – да, „успехът“ й щеше да бъде смешен, наистина. Но истината е точно обратната – за всяко едно от тези свои действия Русия беше предизвикана отвън – чрез диверсии и преки провокации, и действаше единствено в ЗАЩИТА на своите интереси. Прав сте само в едно – тя нищо не печели от своите „заевоевания“. Напротив, губи. Защото те всъщност не са никакви завоевания. (Тази идея няма как да ви хрумне, нали? Явно не се вписва в соросоидната ви представа за света…)

   Всъщност, всичко това само показва истината – кой е истинският агресор и кой е сценаристът на всички тези събития. И в Чечня, и в Осетия, и в Украйна този агресор беше един и същ. Един, дето започва на „В“ и завършва на „ашингтон“. Сещате ли се?… Но даже и той е само машата на имперския корпоративен глобализъм. Добре е да се сещате от време на време за истинските глобални тирани, а не да ни плашите с пропагандните си кукли.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s