Иларионов: Ако Путин поиска, ще си върне и Финландия

089CDBD4-1C1C-40E0-8973-578BE3624B52_sПо думите на бившия съветник на президента на Русия Андрей Иларионов, след Грузия и Крим нямаме основания до очакваме, че Путин ще се успокои. Ако не го спрат, той може да реши, че предоставянето на независимост на Финландия през 1917 г. е било предателство към националните интереси от страна на болшевиките и ще се заеме да поправи положението, съобщи Svenska Dagbladet мнението на екс-съветника.

Опитът на Запада да накаже Путин със санкции има абсолютно противоположен ефект. С действията си членовете на „Голямата осморка“ подкрепят несъзнателно пропагандата на Кремъл, който отдавна твърди, че САЩ и Запада се опитват да обкръжат Русия и да снизят значението й за света. Такова мнение изказва в интервю за шведско издание Андрей Иларионов, който през 2000-2005 г. е съветник на Владимир Путин по икономическите въпроси.

Андрей Иларионов сега е старши научен сътрудник в мозъчния център Cato Institute във Вашингтон. Както пише Svenska Dagbladet, той се гордее с ролята си за икономическото възстановяване на Русия, но не е предполагал, че руското правителство ще се възползва от силата на държавата, за да пристъпи към подобна агресивна вътрешна и външна политика.

Светогледът на Владимир Путин е в рамките на постановките на КГБ, твърди Иларионов. Зад всички проблеми на СССР стоят или САЩ, или фашистите, пише Svenska Dagbladet. Зад безредиците в Украйна стоят същите сили, които провокираха разпада на СССР и разширяването на НАТО и ЕС

Според Иларионов, лидерите на „Голямата седморка“ не си представят с какви проблеми могат да се сблъскат, защото не разбират нито мислите, нито намеренията на Путин.

„Съдейки по това, което те говорят, западните лидери, струва ми се, абсолютно са забравили, че в света има и други лидери, които се стремят да завоюват други държави“, – заявява бившият съветник на президента Путин.

Ако балансът на силите на международната арена му предостави възможност, Путин, без всякакво съмнение, може да вземе всички територии на страната, които когато и да са принадлежали на РУсия – царска или съветска, за да възстанови „историческата несправедливост“. Става дума за големи части на Грузия, Украйна, Белорусия, страните на Балтика и дори Финландия, която в продължение на 109 години се е намирала в състава на руската държава, отбелязва Иларионов. Дори ако в момента балтийските дъържави са в състава на НАТО или Финландия, като член на ЕС с нищо не заплашва никого, рано или късно те ще привлекат вниманието, ако Путин преди това не бъде спрян.

„Путин нееднократно е заявявал, че болшевиките и комунистите са извършвали големи грешки. Но е напълно възмомжно той да заяви, че болшевиките са предали руските държавни итереси, предоставяйки на Финландия независимост през 1917 г.“, – пояснява Иларионов.

Поведението на НАТО не дава да се разбере доколко сериозно алиансът възприема ситуацията, продължава изданието. Според Иларионов, след събитията в Грузия и в Крим няма никакви основания да се очаква, че Путин ще прекрати агресивната си политика, съобщава Svenska Dagbladet.

Той може да бъде спрян само по пътя на колективната въоръжена отбрана. В противен случай страните, за да съхранят своята свобода и независимост, ще трябва да проливат собствената си кръв, по примера на Финландия през 1939 г., предрича Иларионов.

4 отговора на “Иларионов: Ако Путин поиска, ще си върне и Финландия

 1. Сър Иларионов има право да се опасява: Ако РАЗРЕШАТ
  ДОПИТВАНЕ С РЕФЕРЕНДУМ, не само Финландия ами няма да се свъртят ни ЕС ни НАТО!

 2. Какво ни занимавате с пропагандните глупости на този ренегат? Жалък предател от най-долен тип, продал си душата за свежонапечатани доларчета! Такъв е по-лош и от магистрална проститутка.

  Бил „бивш съветник на президента на Русия“ – а сега станал „сътрудник в мозъчния център Cato Institute във Вашингтон“! От доверен човек с най-висока отговорност станал сътрудник на хора, ден и нощ занимаващи се с пропаганда на науко-подобни политически мерзости! Някой може ли изобщо да схване цялата низост на такова падение?

  Андрейчо е бил, а може би и все още е добър икономист. Но когато такъв индивид започне да бълва геополитически тиради, да знаете – не са негови, а са му вкарани в устата! Разбрал обущар от медицина…

  Но явно му плащат добре на Андрейчо, за да плаши хората с образа на „злия и страшен Путин“ – имперският комуноид, възкръснал от тираничното минало на СССР, обучен на зловещи тактики в КГБ, агресивен и алчен за власт и за световно господство. – „О, боже! Този няма да се спре! Ей-сега ще захапе Финландия! Трябва да го спрем!…“

  Този лъжовен образ с неговите, ужким, „възгледи“, които Андрейчо ни рисува, е толкова карикатурен и смешен, колкото и дебилен. Явно за дебили е предназначен… Глупавите западни лидери не били знаели „мислите и намеренията на Путин“! Затова ето, иде посветеният в „кремълските тайни“ експерт Иларионов да ги светне! Че тези „путински възгледи“ уж били изцяло в светлината „на постановките на КГБ“, и че Путин бил защитавал „болшевишките“ интереси. Накратко, че той е един такъв, психясал комуноид и агресивен имперски идиот, който е в състояние да заграбва чужди страни, за да установява в тях съветска диктатура.

  Ей такива внушения насажда Андрейчо, за да се шири поръчковата антируска истерия.

  Противно и гадно е да се чете. Не – Путин, слава Богу, няма нищо общо с картинката, която ни рисува Иларионов. Но гадно е да се чете пропагандната помия на този Юда и противно е да се гледа, колко ниско може да падне един икономист, когато си продаде задника на истинските имперски диктатори и глобални фашисти. Ха-ха, „колко смешно“ – каква „конспирация“ – никакви фашисти нямало, параноикът Путин си ги бил измислял. О, има, имааа! За съжаление ги има, и то КАКВИ! Днес те не се наричат фашисти, а глобалисти. И те НАИСТИНА се занимават точно с това, което Андрейчо „осмива“ – опитват се да обкръжат Русия. Само че, не за да „снижат нейното значение“, а чисто и просто, и най-буквално, да я ЛИКВИДИРАТ. И Путин май не надценява, а даже подценява тези сили. За съжаление.

  • След като написах това мнение, отворих руската „Википедия“ да прочета нещо за него. О, колко съм бил прав! Анди е един икономист, който още докато е бил съветник, страстно е обичал да се забърква в политиката, да дава политически становища и съвети. (С което често е вредил на икономиката.) Но отначало е бил високо оценен (в т.ч.от Путин) като икономически талант и е получил огромен шанс, какъвто малко други икономисти са имали. За съжаление, той е избрал да хапе, защото е излязъл поредната, „много талантлива“ змия. И въпреки това са го търпели, докато явно не си е намерил по-добри стопани. И е напуснал поста си с публично оплюване на бившия си работодател. Колко типично!

   На практика възгледите му са страшно объркани, но точно по начин, максимално удобен за глобалния експлоататорски елит. Удобен за империализма на Вашингтон и за антируските апологети.

   Явно не е без значение, че жена му е била гражданка на САЩ, банкерка от щатската инвестиционна банка Brunswick UBS Warburg. Какви връзки и канали са дошли от там, можем само да се досещаме.

   Почти няма някоя идеологическа гадост, която да не е лепнал. Отношението му към руското правителство и изобщо политическата му дейност биха вкарали в луд възторг всеки подривен соросоид от петата колона на Вашингтон. Не знам дали всичко това е съзнателно или не. Ако е несъзнателно – става въпрос за един объркан човек, поддал се на най-агресивните световни идеологии, които днес на запад плуват на повърхността. Жертва е на пропаганда, която самият той впоследствие активно е разпространявал. Ако пък съзнателно се е занимавал с това, с което се е занимавал – значи е просто поредният мерзавец. И си е паднал в крайна сметка точно на мястото – в един вашингтонски мозъчен тръст (Катон), център за създаване и разпространение на вредоносни, разлагащи либертариански идеологии. В това число икономически идеологии. Защото ми е трудно да ги нарека „научни теории“ – те не са истинска наука, а са чиста идеологизирана западна политикономия. Там основно се борят за „limited government“ и „free markets“ (защо ли не съм изненадан). И за „мир в света“, забравих да кажа – но именно това е единствената им идея, с която Иларионов не е съгласен, той е за намеса във вътрешните дела на суверенни страни. Мирът за него не е абсолютна ценност. Колко познато звучи, нали?… Взривна смес! Одрал им е кожата на нашите соросоиди.

   А жалко, защото явно е разбирал от икономика. Съвсем правилно е бил против подписването на протокола от Киото, и в ред други неща бих го подкрепил. И аз също смятам, че „чуждите (т.нар.) инвестиции не помагат, а са по-скоро вредни“. И аз бих настоявал за издължаване към Парижкия клуб и пълно скъсване с него. Но… така става, когато соросоидите нападнат един добър специалист – промиват му мозъка и го превръщат в крайна сметка в идеологически зомбиран икономически „терминатор“.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s