На британците не им е по джоба да умрат

funeral-home-casketВ съвременния свят човек с всички сили се старае да спести пари за преживяване, а малко се замисля върху следното: колко ще струва смъртта. Стана ясно, че много жители на Великобритания твърде късно осъзнават, че те просто не могат да си позволят да умрат.

Британска пенсионерка разказва, че би искала след смъртта й прахът й да се съхрани в кутийка, защото тя нямала пари за класическо погребение, което се оказало твърде скъпо за джоба й.

През октомври 2012 г. на пенсионерката е поставена диагноза „левкоза“. Лекарите казали, че й остават само няколко месеца живот. За да облекчи грижите на децата, тя започнала да се подготвя за погребението си и разчила услугите на местните погребални бюра.

„Дадоха ми брошура и казаха: „Това е нашето предложение“. То струвало 3750 фунта. Аз попитах: „По-малко ли ще ми струва кремацията, без каквито и да са служби и персонал?“. Отговориха ми: „Не можем да намалим цената“. Човекът имал предвид следното: „Не искаме да намалим цената“, – разказва Джил Карут.

За тези, които не искат или не могат да си позволят трацидионната церемония, погребалната индустрия на Великобритания предлага неголям избор. По данни на един от университетите във Великобритания, за последните десетилетия средната цена на погребенията в страната е нарастнала с 80 % и е достигнала до 8 хиляди фунта. А това е почти два пъти повече от цената в САЩ и повече от три пъти по-скъпо от цената във Франция.

„Тази година стойността на погребенията е около 7.5 хиляди фунта. В цената е включена церемонията, погребалнен автомобил, цветя, разходи за управление на имуществото…От година на година цената расте, но по-бързо от инфлацията. Всеки пети жител на Великобритания с трудност плаща подобни суми“, – казва представителката на бюро за ритуални услуги Кейт Удторп.

Бедните семейства, които не могат да платят погребенията на близките си, прибягват до специалните социални помощи от правителството. Но държавата разчита да вземе обратно парите от собствеността на покойника.

За последните три години във Великобритания два пъти е нарастнал броят на хората, за които траурната церемония не е по джоба им. Според някои оценки, повече от 100 хиляди човека просто не могат да си позволят да бъдат погребани. Една жена решила да даде гласност на ситуацията.

„92 % от хората се съгласяват на условията на първото им попаднало погребално бюро, защото в такива случаи никой не мисли за пари. Важно е погребенията да бъдат достъпни. И става дума не само за евтини базови услуги. Просто погребалната церемония не трябва да бъде страшно скъпа. Струва ми се, че когато погребват близък човек, церемонията може да бъде направена по-достъпна, защото семейството и приятелите могат да помогнат – с цветя или да носят ковчега – тогава цената на погребението ще се понижи“, – разказва собственикът на погребално бюро Попи Мардал.

Джил била страшно изненадана, когато разбрала за съществуването на „погребални акули“, както тя сега ги нарича.

„Исках да платя предварително, но ми се стори, че сумата е неприлично висока. И се налагаше да платя за неща, които нямаше да ми бъдат необходими. А отчитайки, че днес най-евтините погребения струват около 4 хиляди фунта, колко ли ще струват следващата години или след 5 или 10 години. Струва ми се, че трябва да се реорганизира цялата погребална индустрия“, – казва Джил.

Пенсионерката открила погребално бюро, което я устройвало. Но тук се появила още една изненада – болестта изчезнала. Лекарите казали, че тя се е излекувала от рака. „Сега ми се струва, че, вероятно, имам шанс да живея дълго. От днес нататък и до края на живота си ще разказвам за несправедловосттите в този живот. И, вероятно, нещо ще успея да променя“, – завършва разказа си възрастната британка.

Джил се надява, че британците ще започнат да обсъждат с близките си ситуацията около погребенията, докато не е станало твърде късно.

Един отговор на “На британците не им е по джоба да умрат

  1. Ето, аз съм типичен соросоид и това е моят коментар:

    О, каква радост! О, какво тържество на „свободната предприемаческа активност“, на принципите на „демократичния капитализъм“! Ето, за това общество си струва да се борите! Особено ако сте гробар! Пък и друг някакъв частен предприемач да сте – каква разлика има? (Парите не миришат…) Не слушайте жалните вопли на мързеливите аутсайдери, които не могат да се впишат в капиталистическата система и не могат да направят достатъчно пари, за да си платят сметките, лечението, па и погребението! Те са едни лентяи, паразити и долни червени ком-соц-ренегати, които искат да паразитират на гърба на успешните хора!
    Долу държавата – „лошият стопанин“! Да живее частният сектор и тоталната дерегулация! Демек, слава на „пазарната икономика“ с нейната мъдра „невидима ръка“! Още неолиберализъм ни дайте насам, и слава на Великата Австрийска Школа, глори-глори-алелуйя! А, и едва не забравих – добре дошли в щастливото брюкселско семейство на еврейопейските народи, с неговите вълшебни еврейопейски ценности!

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s