Пентагонът: Три пъти ще се увеличи кибервойската на САЩ до 2016 г.

Министърът на отбраната на САЩ Чък Хейгъл заяви, че в близките няколко години персоналът на американските специални служби, които гарантират сигурността в Интернет, ще бъде утроен. Решението на Пентогана било продиктувано от хакерските атаки. Според думите на Хейгъл, САЩ с пълна сила разработват т.нар. „кибероръжие“.

„Министерството на отбраната на САЩ е на път да създаде съвременна кибервойска. Тя ще засили способността да се отбиват атаките в киберпространството, няма да позволи на врага да напада и ще защити хората от атаките в Интернет, които заплашват националната сигурност“, – каза Чък Хейгъл от щаб-квартирата на Агенцията за национална сигурност.

Chuck HagelТой разказа за текущата кампания за набиране на сътрудници в новата войска. Специалните подразделения ще приемат в редовете си граждански лица и военни. Така, според думите му, броят на „киберпрофесионалистите“ в края на годината ще достигне 1.8 хиляди човека, а към 2016 г.- 6 хиляди човека.

Чък Хейгъл също поясни, че американските акаунти постоянно се подлагат на атаки в световната мрежа. Хакерите се опитват да нарушат работата на частните сайтове, а също на промишлените системи, които „контролират водоснабдяването, електрическата система и доставката на продукти“. „Създаването на кибервойската е една от крачките към реализацията на програмата за широкомащабна защита на населението“, – отбеляза той.

Шефът на Министерството на отбраната на САЩ добави, че Пентагонът разработва и т.нар. „кибероръжие“, но подчерта, че Вашингтон никога няма да го използва първи, а ще го пусне в ход само за защита.

Припомняме, че от публикуваните по-рано информации за Едуард Сноудън стана ясно, че Агенцията за национална сигурност на САЩ планира да разпространи вредоносна програма върху милиони компютри в целия свят.

Спецслужбите на САЩ са провели вече подобни операции през 2004 г. Тогава американците, с участието на британските си колеги, пуснали в действие „вредоносните импланти“ – програми за следене, автоматично внедряващи се в чуждите компютри.  Броят на имплантите нарастнал от стотици до няколко десетки хиляди. Сред програмите, които ще се пуснат в действие, са: CAPTIVATEDAUDIENCE, „за прихващане на разговори от микрофона на заразения компютър“, GUMFISH, “ за прихващане на изображения от уеб-камерата“, FOGGYBOTTOM, „копираща данните на интернет-сайтовете, а също паролите и логините“, GROK, „отчитаща и съхраняваща информацията от натиснатите клавиши на компютъра“, и SALVAGERABBIT, „събираща данни с флаш-архиватори“.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s