Newsweek: Обратно към СССР

-Съветската епоха се връща в Русия назебележимо за руснаците. Полското издание Newsweek предоставя на читателите си няколко примера. Сред тях е връщането на норматива „Готов за труд и отбрана!“, пренаписването на историята, и, разбира се, връщане на стария съветски химн без ленинските идеали и споменаването на нерушимия съюз между свободните републики.

Полското издание Newsweek предоставя на читателите си седем примера, които доказвали как незабележимо руснаците се връщат към съветските времена. Първо, на 24 март в Русия стартира програма, според която се възраждат съветските норми за физическа подготовка „Готов за труд и отбрана!“. Аналогична програма съществува по време на СССР, в рамките на която гражданите преминават военно обучение.

Второ, пише Newsweek, планира се връщането на небезизвестните психиатрични отделения. Противниците на властта в СССР, продължава изданието, които нямало как да бъдат хвърлени в затвора, били изпращани на подобни места. Аналогична съдба имал Михаил Косенко, който през 2012 г. участвал в протестите против връщането на Владимир Путин в Кремъл. На 25 март жалбата му била отклонена. „Всички доказателства за невинността се оказаха безполезни“, – отбелязва изданието.

Трето, връщането на Стахановското движение. През 2012 г. шахтьорите, шофьорите на камиони и пр. професии вземат участие в конкурса за най-добър работник. Съперничеството напомня стахановския идеал за „отличник“ в производството. Но наградата била по-скоро капиталистическа, а не социалистическа – в рамките на 300 хиляди рубли.

Полското издание обръща внимание и върху още един момент – създаването на кино в отдела за пропаганда на Русия. Както в Русия на Путин, така и в СССР, масово се произвеждат исторически блокбастъри. „Сталинград“, «На безымянной высоте» бият всички рекорди по популярност. А по-рано „9 рота“ щурмува руския киноекран.

През 2000 г. Путин се връща към съветския химн, защото нито на болшинството руснаци, нито на него се харесва химна, който е въведен през 1991 г. Русия тогава връща химна от 1938 г., чийто композитор е Александър Александров. От текста били отстранени само споменаванията за идеалите на Ленин, комунизма и за нерушимия съюз на свободните републики, продължава изданието.

„И накрая, в една от речите си през 2005 г. Путин абсолютно искрено съжалява за разпада на СССР, а сега, след анексията на Крим, спомените за могъществото на държавата и клетвите за защитата на рускоезичното население придобиват особен смисъл“, – резюмира полското издание Newsweek.

6 отговора на “Newsweek: Обратно към СССР

 1. Всичко това са пропагандни вашингтонски „краставици на търкалета“. За никакво връщане към СССР всъщност не става въпрос. Щатската агентура, която контролира медиите, просто отвлича вниманието ни от истински важните процеси, от истинските центрове на истинската, важната (!) борба. Медиите само стряскат хората с някакви идиотски („съветски“) плашила и им навират в очите някакви пълни глупости, без реално значение. И за целта естествено, се опитват да придадат на някои отделни събития страшна („съветска“) окраска! (Ауууу, треперим от ужас!)

  Всъщност истинските процеси напоследък – истинската борба, е за нещо коренно различно и много по-важно, отколкото „нормите на ГТО“ и патриотичните филми (едва ли не „отдел за кинопропаганда“ им се привижда – ха-ха! – да не споменавам отново за Холивуд и истинската, щатската (!) кинопропаганда).

  Всъщност тук става въпрос за процес на възстановяване на независимостта и суверенитета на Русия. Тоест, процес на борба за нейната икономическа свобода и просперитет.

  Защо? Защото икономиката е политика и политиката е икономика! Това не са две отделни неща; това е едно и също нещо! Геополитиката е всъщност простичка борба за това, кой къде трябва да лапа с големия черпак, и кой къде трябва да облизва трохите под масата. И толкоз – нищо сложно няма, и нищо чак толкова високо и „хуманно-антихуманно“, „демократично-недемократично“, дрън-дрън… Става въпрос за обикновена икономическа борба.

  Ето, за да ме разберете по-добре, няколко просветни коментара по финансово-икономически въпроси, които са НЕРАЗРИВНО СВЪРЗАНИ, както с: (1) икономическата тема за стопанския просперитет на Русия, така и с (2) политическата тема за руската независимост и руския нац.суверенитет:

  youtu.be/EzgtD8LvTos
  (лъжите на петата колона в Русия относно рублата)
  youtu.be/c3Ieopf1DaE
  (чия собственост е руската рубла?)

  И не си мислете, че в България тези общи правила не важат! В първото клипче България не случайно се дава като един ужасен пример. Просто ние вече сме толкова дълбоко поробени и колонизирани (икономически, в т.ч.финансово и политически), че при нас излизането от окаяното ни състояние е много, много по-трудно и мерките, които са нужни, са много по-радикални. (Иначе казано – революционни.)

 2. Статията е написана в смисъл: Путин се напъва, но руснаците „не искат“.

  • Кои „руснаци“? Петата колона на Вашингтон? Тези ги познаваме – НПО-йците, демек, соросоидите. Те и в България са точно същите. Слава Богу, те не са никакво „гражданско общество“, каквото се опитват да се изкарат. И като цяло нямат нищо общо с българския народ. Така също и в Русия, тази продажна измет няма как да представлява руския народ и да бъде наричана „руснаците“.

 3. Нещо не виждам къде е завръщането към СССР при положение, че социализма започва с премахване на частната собственост. Няма ли го това условие всичко останало е на тема имперски интереси и геополитика което малко касае обикновения човек.

 4. Е, и? Къде е тук лошото? На продажните про-вашингтонски мерзавци, на соросоидите и на всякакви истерични неолиберални русомразци, продали си душата на дявола, естествено нищо от това няма да им се хареса. На тях нищо не би им се харесало, така или иначе, даже златно да е – стига само да укрепва силата на руската държава.

  А в нито едни от цитираните неща не видях нищо недемократично, несправедливо, неморално, непрактично или враждебно към съседните страни. Това за психиатричните пандизи е чиста пропагандна лъжа. Истина е друго – истина са психиатричните лаборатории в щатите, където са изтезавани невинни хора, граждани на САЩ, върху тях са провеждани жестоки безчовечни експерименти и са били психопрограмирани, за да бъдат превърнати в послушни роботи. Първо да си спомним за звучните названия МК-Ултра, DARPA и тогава да слушаме подобни идиотизми.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s