Билярдната топка „Украйна“

1211221031_14Докато Киев моли Запада за помощ, други столици решават съдбата на Украйна

Западът е разтревожен от съсредоточаването на големи руски войски на границата с Украйна. Миналата седмица военното разузнаване на САЩ дори предупреди членовете на Конгреса за възможно нахлуване на руската армия в юго-източните области на страната, а комитетът по въоръжените сили на САЩ изготви за президента Обама доклад, в който са обозначени в качеството им на зони на руската армия Приднестровието с Прибалтика. В документа се прави аналогия между настоящите учения на руската армия около границата с Украйна и маневрите на руската войска преди операциите в Чечня и Грузия. И макар по-раво Владимир Путин, а после и министърът на отбраната Сергей Шойгу на среща с колегата си от Америка Чък Хейгъл ясно да заявиха, че са изключени действия на руската войска в Украйна, Западът разбра, че не си струва да се шегува с Русия.

Може да се каже ,че след присъединяването на Крим към Русия Западът няма полезен ход, освен компромис с Москва. Русия предлага напълно ясен и логичен план: федерализиция на Украйна, гаранции на рускоезичното население на страната, разблокиране на Приднестровието. Такива действия предложи и шефът на руското външно министерство Сергей Лавров по време на срещата си в Париж в понеделник с колегата си от САЩ Джон Кери. Подобни предложения направи и Владимир Путин в телефонния си разговор с канцлера на Германия Ангела Меркел. Москва води преговорите, докато държи в ръцете си всички козове.

В същото време, в самата Украйна истерията расте. Една от кандидатките за президент на Украйна Юлия Тимошенко призова ЕС и САЩ да започнат по-активно военно сътрудничество с новата власт. Според думите й, ако Западът не помогне, то може да очаква „дузина нови Крим-ове“. Александър Турчинов, който нарича себе си изпълняващ длъжността президент на Украйна, дори внесе във Върховната Рада законопроект, който разглежда присъединяването на Украйна към НАТО.

Наистина, Западът реагира доста странно на молбите за помощ от страна на Украйна. Не отказа в прав текст, но помощта, която изпрати, не може да се нарече по друг начин, освен издевателство. Президентът на САЩ се разпореди да се отделят за подкрепа на армията на „младата демокрация“ 330 хиляди пакета суха храна на стойност 3 милиона долара. Фактически, вложението ,което направи САЩ за укрепване на отбранителната способност на Украйна, е равносилен на това, което правят някои „патриоти“ в страната, които чрез СМС-и изпращат на своето Министерство на отбраната по пет гривни. А със суха храна, а и с изпратените чрез СМС гривни, аргументите на Москва не могат да бъдат елиминирани.

Това може да се направи само по дипломатичен път. Без участието на украински политици. Сайтът на Ангела Меркел съобщи, че уж Путин се бил съгласил за изведе руските войски от украинската граница. Наистина, сайтът на Кремъл не потвърждава тази информация. Но Кремъл съобщава за някои взаимни отстъпки, които вече са факт между двете държави по повод блокираното понастоящем Приднестровие.

Както казва зам. директорът на Института за САЩ и Канада  към РАН, генерал-майор Павел Золотарев, по време на настоящите преговори между Русия и Запада действително биха могли да подействат аргументите, наречени руски войски, намиращи се около украинските граници. Резкостта на доклада, който е представен на Обама миналата седмица, има своите основания.

– Военното разузнаване оценява само военните възможности, но не прогнозира политическите решения. САЩ наблюдават руските военни учения, пресмятат възможността за прехвърляне на войските. И констатират, че Русия има сили за влизане на юго-изток в Украйна, а и в други региони.

– Вероятно САЩ просто водят информационна война?

– Военното разузнаване оценява хипотетични варианти, които са множество. Ако в Приднестровието вече имаше референдум, където повече от 90 % от населението каза думата си за влизане в състава на Русия, то вариантът за прехвърляне на войски може да се разглежда хипотетично. В Прибалтика има травмирани руснаци, затова и се говори за този проблем и регион. Военните просто оценяват ситуацията. Но тяхната оценка трябва да се има предвид извън политическите намерения.

– Разузнаването на САЩ вече направи грешка, когато на 27 февруари прогнозира, че Русия няма да предприеме активни действия в Крим.

– Да, в доклада се казваше, че Русия едва ли ще се намеси. Но ситуацията в един момент започна да се развива лавинообразно. „Десен сектор“ се активизира. Разузнаването на САЩ даде правилна прогноза за предишната ситуация. Но ситуацията се промени. И не в Русия, а в самата Украйна.

Бившият командващ Сухопътните войски на Русия, генерал Владимир Болдирев смята, че силите на Русия са достатъчни за почти всички планове. Но освен военна сила има и политически разум.

– Чисто технически руската войска може да влезе в Украйна. Но от политическа гледна точка влизането на руските войски там е малковероятно. Необходими са много категорични и зловещи основания за подобна стъпка. Това е мечтата на Америка – да вмъкне Русия във война, да направи втора Сирия около руските граници.

Директорът на Центъра за геополитически експертизи Валерий Коровин също прогнозира, че понастоящем за никакво влизане с войска не може и да става дума.

– Трябва да е налице иключително извънредна ситуация, която да ни принуди да влезем с миротворчески сили. Да кажем, ако политиката на украинските власти се превърне в кървави сблъсъци между руснаци и бандеровци. Тогава Русия ще има основания за намеса.

– Но американците няма да гледат на това безучастно.

– През последните няколко десетилетия американците показаха, че разбират само от силата. За тях правото няма никакво значение. Ако те не чувстват съпротива, то могат да извършат всичко, което си намислят. Битката мужду Русия и Запада винаги е била налице. Но никому не са нужни горещи фази в тази битка. Та нали съществуват толкова много социални проблеми.

Последните няколко дни показват, че Западът уважава силата. Ако изходим от дипломатическа гледна точка, Западът вече е готов да обсъжда с Русия бъдещото устройство на Украйна, а не само да крещи „върнете Крим“. Но ще успее ли Русия да помогне на руснаците в Приднестровската Молдавска Република?
– Блокадата на Приднестровието започна още при управлението на Юшченко. Тогава бе блокиран експорта на продукцията, а днес – импорта на суровини за приднестровските предприятия. Разговор за разблокирането на Приднестровската Молдавска Република, освен този, който се състоя между Путин и Меркел, не се води за първи път. Опитват се с икономически натиск да заставят Приднестровието да се върне в състава на Молдова, при това с условията на Кишинев.

– Ще успеят ли да притиснат Киев?

– Киев може да бъде притиснат само от Запада. Но Западът в момента не е заитересоват от решаването на проблема с Приднестровието. Точно обратното. Западът оказва натиск върху Киев, за да принуди той Тараспол да се съгласи да се върне в Молдова.

– Но позицията на Русия стана по-твърда.

– Ние и днес помагаме на приднестровците. На всеки пенсионер от тази непризната държава ние доплащаме към пенсията по 15 долара, при това не само на руските граждани. Даваме безплатна закуска в училищата и болниците. Но Русия няма граници с Приднестровието, а това създава сериозни проблеми. Разбира се, случващото се понастоящем е в раздела „нарушаване на човешките права“.

Членът на Академията по геополитически проблеми, генерал-полковник Леонид Ивашов смята, че Русия и Западът могат да се разберат по всички въпроси. Съпътстващата на преговорния процес войнстваща риторика е предизвикана само от политическата конюнктура.

– В момента е рано да се говори за развитието на ситуацията. Първо, Обама трябва да се оправдава, че е изгубил Украйна. Трябва да се оправдава и американското разузнаване,  което не можа да предскаже действията на Русия в Крим. С руската заплаха американците могат само да сплашват европейците, за да бъдат те по-лоялни към САЩ, за да увеличат разходите си в рамките на НАТО. Всичко се върши, за да се дискредитира Русия, да се залепи върху образа й етикета на агресор. Но в момента вървят само политически игри.

– Молбата на Тимошенко за военна помощ от страна на Запада ще остане без отговор?

– САЩ и ЕС действат от позицията на собствената си изгода. Но да се скарат с Русия, това не изгодно на американците и европейците. Затова и разглеждаме случващото се като игра на билярд.

В действителност, чрез изявленията си, в играта на билярд е и самата Тимошенко. На нея, като на кандидат за президент, й е нужен враг. Оттук идват и молбите й за помощ.

– Може ли Русия да помогне на руснаците в Приднестровието?

– Руската дипломация трябва да акцентира върху хуманитарната помощ. Трябва да се призове за помощ и международната общност.

2 отговора на “Билярдната топка „Украйна“

  1. Последният глас на истината, който все още се чува в Белгия – ето какво казва той:

    rusnod.ru/theme3475.html

  2. Антифашистка демонстрация във Франкфурт – руснаци и немци заедно осъждат фашисткия режим в Киев:

    rusnod.ru/theme3501.html

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s