НАТО тръгна на Изток

nato-flag-1280x1024Северноатлантическият алианс форсира сътрудничеството си с Украйна

 

НАТО има намерение да продължи разширяването си на Изток. Това съобщи на 30 март генералният секретар на Северноатлантическият алианс Андерс Фог Расмусен в интервю за немското издание Welt am Sonntag. Според генералния секретар, „всяка европейска държава, която е в състояние да спазва основните принципи на алианса, и е готова да внесе лептата си за гарантиране на сигурността в зоната на влиянието на НАТО, може да подаде заявка за членство“.

 

Влизането на страните от Източна Европа в алианса е „впечатляващ успех на нашето време. Но нашата задача още не е изпълнена“, – каза Фог Расмусен.

 

Както става ясно от интервюто на генералния секретар, следващата стъпка от „впечатляващите задачи“ на НАТОе включването на Украйна в алианса. Фог Расмусен специално подчерта, че отношенията Украйна-НАТО в бъдеще ще се заздравяват, а действията на Русия той отново нарече „нарушение на международното право, погазване на териториалната цялост и суверенитета на Украйна“.

 

На 1-2 април министърът на външните работи на Украйна Андрей Дещица ще излети за Брюксел за участие в комисията „Украйна-НАТО“. Там той ще се срещне с партньори – министри на външните работи на страните от Будапещенския меморандум, в частност САЩ и Великобритания. А на 2-3 април, господин Дещица ще отлети за Страсбург, на заседание на Комитета на министрите в Съвета на Европа, където също ще се обсъжда формата на сътрудничество на Украйна с алианса.

 

Някои контури на източноевропейската дейност на НАТО обрисува същият този Андерс Фог Расмусен в интервю за друго издание – немското списание Focus. „Вероятно ще преразгледаме плановете си, военните маневри и укрепване на подразделенията…Например, ще прехвърлим повече самолети в прибалтийските страни“, – заяви генералният секретар.

 

Доколко сериозни са плановете на алианса, с какво заплашват те Русия?

 

В НАТО, според плановете на алианса, трябваше да влезе Крим заедно с цяла Украйна, – твърди президентът на Академията за геополитически проблеми Константин Сивков. – Това не се получи, от Украйна остана осакатен вариант, но алиансътне се отказва и от него. Та нали точно с тази цел Западът даде властта на Яценюк и останалите „герои на Майдана“.

 

Разширяването на алианса на Изток – това е предварително планирано дело за изтласкване на Русия и намаляване на нейното геополитическо пространство. И в тази игра няма нищо ново. От времената на началото на студената война стратегията на Запада се изразява в реализирането на т.нар. „план анаконда“ – план за задушаване на СССР, а сега на Русия, във вътрешноконтиненталното пространство на Евразия, а също и до ограничаване и блокада на руското влияние в света. За целта първоначално се очаква да се затвори бреговата зона на Евразия, намираща се под контрола на САЩ, от Западана Европа – през Близкия Изток и Централна Азия – към Далечния Изток, Индия , Индокитай и Япония.

 

Стратегията „на анакондата“ се реализира в няколко етапа, които могат наистина да притиснат когото и да е до неговото задушаване. Първата жертва беше Варшавският договор, втората – СССР. Днес върви третото задушаване – приближаването на НАТО непосредствено до границите на Русия.

 

Днес Украйна е в хаос. Нормално ли е в това си състояние тя да се включи в НАТО?

 

Американците ще започнат спешно да въвеждат в Украйна частни военни компании (Private military company). Именно с тяхна помощ американците ще проведат зачистването на опонентите от настоящата киевска власт – и „Десен сектор“, и проруски настроените организиции от Юго-Източна Украйна. САЩ ще стабилизират нещата в Украйна и ще имитират президентски избори. После това, което е останало от Украйна ще бъде набутана в НАТО.

 

– Колко бързо може да се случи това?

 

– НАТО явно бърза. Украйна може да се окаже в НАТО още тази година. Същото се отнася и до другите членове, които стоят на опашка за влизане в алианса – Босна и Херцеговина, Македония, Черна гора и Грузия.В момента НАТО няма да спазва никакво приличие, ще натисне педала максимално.

 

– Нима ще последва удар срещу Русия?

 

– Да, те целят Майдан на Червения площад. За него говириха Ярош и Тимошенко.

 

– НАТО без съмнение ще форсира разширяването си на Изток, – смята доцентът от катедрата по европейска интеграция в МГИМО, Александър Тевдой-Бурмули. – До събитията в Крим алиансът не планираше инкорпорация на Украйна в състава си, процесът на разширяване вървеше бавно, дори не вървеше въобще. Източноевропейските държави само се присъединяваха към различни програми на НАТО, но никой не им обещаваше бързо членство в алианса.

 

За последните 15 години алиансът се превърна в „картонен тигър“. В постсъветските времена, след края на студената война, НАТО изгуби логиката на съществуването си. Но последните събития му дават шанс да припомни за себе си.

 

– Ще приемат ли сега Украйна в НАТО?

 

– Разбира се, че в настоящиямомент е трудно да приемат Украйна в НАТО – все пак е необходимо в страната най-напред да бъдат създадени дееспособни структури на властта. Трябва да сме наясно, че ситуацията в Украйна е форс-мажорна. Американците и европейците са принудени да бързат, дори без да имат предвид собствените си интереси.

 

Ако те имат предвид, че е желателно колкото се може по-бързо да дадат на Украйна гаранции по член 5-ти от устава на НАТО (според него, нападението от трета страна над един от членовете на алианса в Европа или Северна Америка е нападение над алианса като цяло, бел.ред.) – те ще дадат тези гаранции на Украйна още днес. Ще дадат, без да отчитат двусмислеността на настоящото украинско вътрешнополитическо състояние.

Ако заплахата над Украйна от страна на Русия се отчете от членовете на алианса не като краткосрочна, не като заплаха за бликите две седмици, – те ще бъдат внимателни. Ще почакат, докато в Украйна се появи дееспособна власт, ще засилят сътрудничеството с нея по редица натовски програми, за да могат в обозрима перспектива – 2 или 5 години – да включат Украйна в НАТО.

– Доколко действията на НАТО ще навредят на Русия?

 

– Както вече казах, алиансът през последните 15 години съществено е понижил потенциала си, и във военно отношение се е превърнал в символична заплаха, а не в реален противник на Русия. Но чисто политическото разширяване на НАТО съществено ще усложни действията на Русия.

 

Москва ще бъде принудена да вижда територията си в обръч.

 

По-рано имаше неутрален буфер между НАТО и зоната на руските интереси. Сега, ако натовските гаранции прикрият Украйна и някои страни от Закавказието, ситуацията за Русия се влошава.

 

– Ние и по-рано виждахме, че алиансът се разширява, без да се съобразява с обещанията си, че няма да стъпва на Изток, – отбелязва военният експерт, полковник в оставка Михаил Тимошниченко. – Алиансът стегна предишните граници на СССР, погълна Прибалтика. Интервюто на Расмусен потвърждава желанието на НАТО и в бъдеще да се движи в тази посока. Но как ще се реализира това в действителност, ще видим.

 

Днес Украйна практически няма армия. Техническото състояние е отвратително – едва един от четири самолета може да лети, около 60 % от танковете и бронемашините не работят. Всичко трябва да се приведе в натовски стандарти – техниката дори напълно трябва да се замени. Защото не е възможно да се воюва с разнородна техника.

 

С една дума, за модернизацията на украинската армия ще е нужно море от пари. Свободни финанси липсват в Европейския съюз, а американците не искат да влагат пари в Украйна. Т.е. изявленията са едно, а делата са друто нещо. Според мен, членството на Украйна в НАТО е въпрос на дълечно бъдеще…

 

Един отговор на “НАТО тръгна на Изток

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s