Полицията с водомети разпръсна многохилядна демонстрация в сърцето на Европа

Demonstrator throws garbage towards riot police officers during a European trade unions protest against austerity measures, in central BrusselsОколо 40 хиляди души излязоха по улиците на Брюксел на първата за тази година демонстрация на профсъюзите, протестирайки против жестоките мерки на икономии, действащи в ЕС. Провеждането на протеста доведе до отмяна на някои маршрути на обществения транспорт в центъра на града и до затваряе на посолството на САЩ.

„Това е първата „евроманифестация“ за тази година. По улиците на Брюксел излязоха от 30 хиляди до 40 хиляди човека“, – собщава електронната версия на вестник Soir.

„Предлагаме нов път на Европа – без мерки на жестока икономия, с мощни инвестиции за гарантиране на дългосрочното развитие и създаването на висококвавифицирани работи места“, – цитира ИТАР-ТАСС думите на председателя на Европейската конфедерация на профсъюзите.

Injured demonstrator is helped by riot police officers during a European trade unions protest against austerity measures, in central BrusselsВместо икономии протестиращите предлагат да се отделят по 2 % от европейския БВП в продължение на 10 години за стимулиране на инвестициите в частния сектор на икономиката.

Участниците в акцията призовават на предстоящите евроизбори да се гласува за кандидати, „които ще променят стила на управление на Европа“.

Някои протестиращи бяха доста агресивни. Полицията, по която летяха димки и павета от пътното платно, използва водомети. Най-активно участие в сблсъците взеха антверпенските докери, съобщи Интерфакс.

Пред последните месеци Брюксел се намира практически „в обсадно положение“, заради серията от международни срещи на високо ниво, включително срещите на министрите на ЕС и НАТО за Украйна, визитите на президента на САЩ Барак Обама и председателя а КНР Си Цзинпи, а също срещата ЕС-АФрика и др. За този период градските власти не даваха на профсъюзите разрешение за провеждането а крупни акции и шестия, които биха могли да поставят под заплаха сигуростта при провеждането на тези мероприятия.

BkX4zSIIMAAf0f5BkXw_MtCcAIHb6RBkYITR1CEAA-72-BkYGUYVIIAAr2H5

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s