В Харков продължават протестите на проруските активисти

069CD651-5C5D-417C-8BE2-8938D9749873_cx0_cy0_cw0_w800_r1В юго-източна Украйна продължават проруските протести. Активистите планират днес да излязат на улиците на Харков със знамената на Русия начело, независимо от забраната от страна на властта в Киев по-рано. Украинското МВР на свой ред обеща при масови безредици да употреби сила.

В проруските митинги в Харков, които ще се проведат днес, ще участват следните народни движения: «Великая Русь» и «Боротьба» (Борьба). Според думите им, те ще проведат протестите си независимо от решението на съда, пише «Российская газета».

Проруски акции в Донецк, Харков и Луганск

Независимо от обещанието на украинското МВР да реагира жестоко при масови безредзици в юго-източната част на страната, активистите нямат намерение да спират протестите. Проруските митинги не затихват вече няколко дена.

Участниците в протестите в Донецк, Харков и Луганск не признават легитимността на новите губернатори, назначени след отстраняването от власт на президента Викор Янукович, и настояват за по-големи права на регионите, както и за референдум за статуса им.

В понеделник, на 7 април, протестиращите в Донецк завзеха сградата на областната администрация и обявиха за създаването на Народен съвет на Донецката република, който провъзгласи „Акт за държавна самостоятелност на Донецката народна република“.

1396874563_pap_donieck_demonstracja_600По същия сценарий се развиваха и събитията в Харков. Група общественици в предверието на сградата на областната администрация проведоха събрание на „областната грамада“. Също беше прието решение за създаването на независима държава под наименованието „Харковска народна република“. Според изявлението на депутатите, решението ще влезе в сила след утвърждаването му на областен референдум.

Всяка събота и неделя от месец март се провеждат протестни акции  в източна Украйна. Участниците в тях не признават новата киевска власт и настояват за федерализация на страната.

Припомняме, ча на 22 февруари в Украйна се извърши смяна на властта, която смяна имаше всички признаци на държавен преврат. Вместо Янукович Върховната рада временно постави начело на държавата Александър Турчинов, промени Конституцията и и назачи президентски избори на 25 май.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s