The Daily Beast: За да си върне Украйна, на Путин не му трябват танкове

Vladimir_Putin-1Според мнението на бившия съветник на президента на Русия Андрей Иларионов, на Владимир Путин няма да му се наложи да вкара войска в Украйна, за да я върне в сферата на руското влияние. Приетият от Путин курс на дестабилизация на държавната власт на Украйна вече дава плодове: въоръжени активисти в юго-източната част на страната отказват компромиси с киевското правителство, пише The Daily Beast.

„Целта на Путин е да си върне контрола над Украйна, а за целта не е задължително там да бъдат изпращани танкове“, – заяви Андрей Иларионов, в миналото съветник на руския президент, а понастоящем негов ярък критик. И, според него, Путин няма да  бърза, та нали той „цинично осъзнава“, че има на разположение три години, докато в САЩ не се появи лидер, готов към по-решително противопоставяне с Путин и Русия, пише The Daily Beast.

Владимир Путин, вероятно, ще продължи да държи войската на границата с Украйна, а и ще подгрява сепаратистките вълнения в градовете в Източна Украйна, заяви Иларионов в интервю за The Daily Beast. Според него, 2000 агенти на руското разузнаване действат понастоящем в източна Украйна.

Така, убеден е бившият съветник на президента, Путин ще постигне дестабилизация на украинската политическа система и на държавните институции – вероятно, до самите президентски избори. Дори да се състоят изборите, Путин може да не признае тяхната легитимност, предполага Иларионов. С неговите твърдения е съгласен още един бивш държавен деец от Русия – Владимир Рожков, който твърди, че маневрите на Путин се обясняват с опитите му да закрепи сиптатиите на източните и южните региони на Украйна към Русия.

Прогнозите на бившия съветник на руския президент вече се оправдаха, отбелязва изданието. След свалянето на Виктор Янукович той твърдеше, че Путин ще завземе Крим. Сега, според думите му, Путин няма да спре, докато по един или друг начин не „върне Украйна в орбитата на Русия“.

Опасността от руско нахлуване заедно с вълнения в източните региони на страната вече доведоха до това, че позицията на киевското правителство  се промени и заплахите се превърнаха в компромиси. Но тези отстъпки в областта на местното самоуправление, които временното правителство е готово да направи, не устройват активистите.

Привържениците на Киев се опасяват, че всяка стъпка в посока  децентрализация на страната постепенно  ще превърне юго-източните региони де-факто в протекторати на Кремъл, пише The Daily Beast. Федерализацията, според думите на украинския министър на външните работи, „нарушава украинската държавност“.

Отделни групи демонстранти, завзели официалните сгради в различни градове в Източна Украйна, решително отхвърлят предложенията за по-голяма автономия.

„Прозападното украинско правителство не иска да се вслуша в исканията на народа и да ни позволи да направим референдум“, – заяви Алексей Мозговой    , лидер на луганското опълчение, което нарича себе си Юго-Източна аримя. – Сега, когато ние вече изгубихме търпение, правителството се опитва да продължи диалога с нас“.

Тази седмица той посети Москва и се срещна с редица официални лица. Той заяви за намерението да удържи завзетите сгради докато не бъде определена датата за референдум, съобщава The Daily Beast.

Спроед данните от допитването до общественото мнение, проведено в Украйна от американския International Republican Institute, съвсем не цялото население, дори на изток, не поддържа идеята за федерализация на страната. В юго-източните региони за федерално устройство на страната дават гласа си 20 процента от населението, а в централната част на страната процентите им са 14, съобщава The Daily Beast.

Независимо от това, Русия настоява за федерално устройство, което би предоставило на регионите широка финансова и външнополитическа автономия, както и гаранции за правата на рускоезичното население. Министърът на външните работи на Русия Сергей Лавров нееднократно говори за нуждата от фундаментални конституционни реформи в Украйна, както пред средствата за масова информация, така и по време на преговорите с американските си колеги.

Положението се усложнява и от това, че не само Путин „цинично“ оценява ситуацията. В Киев се увеличават съобщенията, че Юлия Тимошенко – една от кандидатките за президентския пост – самоволно присъединила се към заседанието на Съвета за национална безопасност на 1 март, настоятелно е съветвала временното правителство да избягва каквито и да било сблъсъци с руските войски, предчертава The Daily Beast.

Путин открито намеква, че би предпочел Тимошенко, независимо от това, че тя силно изостава от съперника си Пьотър Порошенко, както показват данните от допитването до общественото мнение. Някои украински източници от деловите среди съобщават, че Тимошенко вероятно е лобирала за руските интереси и срещу американската компания Westinghouse в  сделката за доставката на ядрено гориво.

2 отговора на “The Daily Beast: За да си върне Украйна, на Путин не му трябват танкове

  1. Много забавен коктейл от пропагандна демагогия, пълни глупости и най-елементарни лъжи.
    Хора, когато четете такъв бълвоч, правете си труда да забелязвате КОЙ е този, който е говорил. Кой е този, който е давал „становища“ и е правил „анализи“? Моля ви се – предателят Андрей Иларионов, днес сътрудник в щатския мозъчен тръст „Катон“, и едно жалко либерално сайтче (The Daily Beast), подклепящо статуквото в САЩ? И един неидентифициран ясно „бивш държавен деец от Русия – Владимир Рожков“ (Владимир-Рожковци изскачат в Гугъл десетки – от полицаи до директори на хим.комбинати, и какви ли още не).
    Това е една типична пропагандно-дезинформационна вашингтонска помия. Тя е забъркана специално за затъпяване на лесно внушаемото овчелюдие. Да ви е сладко!

  2. Абе цялата работа е ясна: пет пъти режеш, веднъж кроиш! Югоизточна Украйна за Русия, Западна – за Полша. Може и малко за Чехия. And justice will be done!

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s