Малките съюзници на НАТО били „ревниви любовници“ за САЩ

509c082becaef_oWikiLeaks публикува 367 хиляди документа, които са кореспонденцията на американските дипломати от първата година на управлението на Джими Картър. От данните, предназначени за вътрешно ползване, става ясно, че малките съюзници на САЩ в НАТО са проявявали недоволство от факта, че имали прекалено малко влияние в алианса и не били допускани до консултации с основните държави.

В едно от писмата, адресирано от държавния департамент до US съветника по национална сигурност Збигнев Бжежински, се казва, че италианците „много чувствително“ се отнасят към факта, че те няма да бъдат поканени за консултации с големите държави. В документа държавният департамент отбелязва, че това е обичайното поведение на италианците.

Представител на държавния департамент пише, че сред малките членове на НАТО се чувства значително недоволство. Те реагирали отрицателно винаги, когато САЩ провеждали срещи с основните си съюзници: Бон, Лондон и Париж. Посочва се също, че не е възможно да се избегне разгласата за подобни консултации, затова военната организация започнала да припомня на „ревнивите любовници“ за своята неувяхваща привързаност.

Новата порция документи, публикувани от WikiLeaks, обхваща „голяма част от международните действия и интереси на САЩ за периода 1977 г. от световната реакция след изобретението от САЩ на неутронната бомба до посещението на египетския президент Мухамед Анвар ас-Садад в Израел“.

Публикуваните документи са получени след официалното им разсекретяване по-рано тази година, съобщиха международните медии.

Новата доза документи на WikiLeaks се оказаха с „изключително деликатно“ съдържание, т.е. такива, които „не са за разпространение, а са само за държавния департамент“.

WikiLeaks разкри нед 2.3 млн американски секретни дипломатически документа до момента.

Един отговор на “Малките съюзници на НАТО били „ревниви любовници“ за САЩ

  1. „Любовници“? По-скоро курви! И за съжаление, днес най-долната и най-развлачената от тези вашингтонски уличници е окаяната ни родина България. За което всички НИЕ, българските граждани, сме виновни. А може би, ние всъщност сме точно това – едни долни пристанищни курви, и сме си заели заслужената поза?
    Впрочем, ако някой не е съгласен, че е курва – нека тогава да вземе активна обществена (антинатовска) позиция и да ДОКАЖЕ, че не е. В противен случай – Е; и по-добре да си мълчи, за да не се излага.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s