Обама по Sky News: Справихме се в Сирия, ще се справим и в Украйна

U.S. President Barack Obama attends a DNC Moving America Forward Rally at Cleveland State University in OhioВашингтон не губи надеждата си за дипломатическо разрешение на украинската криза, заяви по време на посещението си в Япония Барак Обама. Президентът на САЩ добави, че това е възможно само, ако Москва предприеме по-разумен курс и започне изпълнението на плана, приет в Женева, съобщи Sky News.

Барак Обама: „…или ако вие нахълтате на територията на друга страна. Когато държавата нарушава тези правила, САЩ са длъжни да започнат война. Или да бъдат готови за военна намеса. Ако не се придържаме към тези правила, излиза, че се отнасяме несериозно към тях.

В момента от Сирия e ликвидирано 87 % от химическото оръжие, остана 13 % от него и това е благодарение на американското ръководство. Фактът, че ние не пуснахме нито една ракета, за да постигнем целта си, не доказва, че спазването на международното право е неефективно. Това доказва успеха ни. Но този успех не може да се нарече пълен, докато не ликвидираме тези 13 % от химическото оръжие в Сирия.

Що се отнася до Русия и Украйна, то ние ясно дадохме да се разбере, че проблемът няма да се решава по пътя на военната намеса в Украйна. Вече въведохме санкции, които засягат руската икономика. И продължаваме да разчитаме на възможността за дипломатическо решение на проблема. Има вероятност, че след срещата в Женева Русия ще избере по-разумен курс. Докато не видим, че Русия следва духа и буквата на женевското споразумение.
Продължаваме да наблюдаваме озлобени въоръжени хора, които завземат сгради, тероризират граждани, които споделят обратно на тяхното мнение, дестабилизират региона. Виждаме, че Русия ги подкрепя и поощрява. От друга страна, видяхме, че украинското правителство извършва конкретни стъпки, приемайки закона за амнистията, предлагайки цял спектър от конституционни реформи, които съответстват на обсъжданото в Женева.

Очакванията ни са следните: ако Русия и по-нататък не продължи да следва духа и буквата на женевското споразумение, то това ще повлече след себе си определени последствия, и ние ще разширим санкциите. Това не означава, че обещанието ще бъде изпълнено веднага. Това е тежък въпрос. Но ние се стараем стриктно да се придържаме към убежденията си. Ще действаме, ръководейки се от тези ценности, правила и идеали“, каза Барак Обама по Sky News.

4 отговора на “Обама по Sky News: Справихме се в Сирия, ще се справим и в Украйна

  1. Краставици на търкалета…

    Ако си мислех, че наистина нещо зависи от него, щях да му се ядосвам. Щях да го нарека долен лъжлив циганин. Но в действителност го съжалявам. Той също е марионетка, само че, да речем, от по-висока класа, отколкото марионетките Турчинов и Яценюк.
    Даже, като се замислиш, е една жалка и смешна марионетка. Чудя се как ли му се харесва да играе такава идиотска роля? Какво ли е усещането, шефовете ти постоянно да те поставят в положението на световен палячо?

  2. Глупости на търкалета приказва Обама…..нито той си вярва нито тези околко и над нехо, лошото е че много заблуден народ му има вяра, лошо.. лошо е невежеството и наи
    вността на хората

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s