Bloomberg: „Киберпартизаните“ от Русия ще отмъстят на САЩ за санкциите

Man holding social objectВ отговор на новите санкции против Русия хакерите ще атакуват американските банки и други компании. Това съобщи Bloomberg, позовавайки се на информация от експерти в областта на сигурността. Както се отбелязва в статията, кибератаките са способни за броени дни да парализират икономиката на САЩ.
Американски официални лица и специалисти в областта на сигурността предупреждават: отговор на новите санкции на Запада по отношение на Русия могат да станат хакерските атаки срещу банките и други американски компании. Bloomberg Businessweek припомня, че основание за санкциите срещу Русия е кризата в Украйна.

„Длъжни сме всички сериозно да се опасяваме от кибератаките. Понастоящем държавите действително са способни да осъществят кибератаки, такива са напълно вероятни по време на всеки конфликт, ние сме разтревожени от нарастването на напрежението“, – заяви Пол Смоусър от вашингтонската организация Financial Services Roundtable, обединяваща най-големите американски финансови корпорации, в това число Citigroup и Bank of America.

Експертите смятат руските хакери за едни от най-добрите в света. Както пише Bloomberg Businessweek, има доказателства за това, че техните разгромяващи програми вече са открити в много компютри в САЩ. Дан Холдън, ръководител на изследователска група в Arbor Networks, допуска, че „Америка може да бъде атакувана от бот-зомбита в самата Америка“.

Според думите на Джейми Бласко, експерт по компютърни вируси от  AlienVault LLC, „Русия може да организира DDoS-атаки срещу най-важните инфраструктури в САЩ. Това може да бъде значително по-мащабна атака от всичко, което сме виждали по-рано“. При това хакерите много лесно могат да скрият своята самоличност и местоположение.

Bloomberg Businessweek припомня, че през 2007 г. група млади руски хакери провежда серия от кибератаки срещу Естония, протестирайки срещу разрушаването на паметника на съветските войници там. И макар всичко да доказва, че руското правителство няма нищо общо с инцидента, американските чиновници твърдят, че оттогава Русия е започнала активно да подкрепя нарастването на потенциала за „агресивна  кибервойна“ и дори я е използвала отначало в Грузия, а после „в Крим и други региони на Украйна“.

Експертите отбелязват, че кибератаките са способни „да парализират американската икономика за няколко дена“. Според думите на Джен Уидън от FireEye Inc., действията на хакерите могат да доведат до действителни материални загуби, но, вероятно, Русия няма да се реши на подобна стъпка, опасявайки се от ответни действия от страна на САЩ. Други специалисти, такива като Родни Джофри от Neustar Inc., предупреждават: руснаците могат да проведат срещу Америка ефективна „киберпартизанска“ война, успешно избягвайки разобличението.

Един отговор на “Bloomberg: „Киберпартизаните“ от Русия ще отмъстят на САЩ за санкциите

  1. Чудя се как е възможно някои индивиди в САЩ толкова да са се самозабравили, че да не си дават сметка за ответната реакция на Русия. Бумерангът се връща, но това не винаги е добро качество, особено ако си заспал… Алооо, с кого си мислите, че си имате работа? Някои този път наистина ще се опарят.

    Но какво ли ги мисля? Жалки глупци. В самите САЩ гражданите вече започнаха да разбират, че Русия само реагира в ОТГОВОР на провокациите на тяхното правителство, което постоянно я дразни и я настъпва по опашката. Малко щатски граждани осъждат Русия. Има там и дебили, разбира се, и лумпени, и елементарни невежи хора – и у нас ги има, навсякъде ги има… Но учудващо голям процент от американците показват устойчивост към пропагандата, с която ги заливат и се отнасят с недоверие към телевизионните мозъчни промивки. Много по-голям процент са, отколкото у нас. Съдя по техните т.нар. „алтернативни медии“ и по информациите, които намирам в мрежата.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s