Сблъсъци в Донецк, 14 пострадали

7b9ac97e53На 28 април вечерта в Донецк имаше сблъсъци между протестиращи привърженици на федерализацията и проукраински активисти, 14 човека са пострадали.

Понастоящем недалеко от мястото на призшествието работи „Бърза помощ“, която оказва на всички пострадали медицинска помощ. Медиците неохотно общуват, но от разговорите между тях става ясно, че има още пострадали. Един човек има сериозна черепно-мозъчна травма, съобщи РИА Новости.

В момента сблъсъци няма, активистите се разотиват.

Много от жителите на Донецк, които не са  участвали в едната или другата част от „барикадата“, но са били свидетели на случилото се, изказват възмущението си пред милицията и търдят обяснение, защо тя допуска подобни безобразия в града.

donetsk700„От Днепропетровск към града пристигна група ултранационалисти, около хиляда човека. Срещу тях застана нашата група, ние бяхме отначало 200 човека. Скандираше се „Русия!“, нямаше никаква агресия. Към нас се присъединяваха обикновени хора“, – разказва по руски телевизии прес-секретарят на щаба на Донецката народна република Екатерина Михайлова.

Според руски журналисти, между участниците в двата протеста започнала караница, сътрудниците на милицията се опитали да я спрат. Мирните участници в протеста се разбягали. Колоната от демонстранти, които подкрепяли идеята за единството на Украйна, била оглавена от младежи с маски на лицата, които носят привържениците на „Десен сектор“.

Един от участниците в протеста разказа пред руски медии, че провокацията е била добре подготвена и планирана.

„Това не беше традиционен проукраински марш, както при нас обикновено протичат те, с охрана на полицията. Това беше агресия, която е специално планирана, имаше прекалено много силоваци, 6 автобуса. Никога не се е случвало подобно нещо на митингите до момента. Повече от очевидно е, че тези хора не са планирали да проведат мирно мероприятие“, – разказва участникът в сблъсъците Виталий Иванов.

По-рано днес „Десен сектор“ изиска от МВР на Украйна да въоръжи бойци от т.нар. „спецбаталион“ „Донбас“, формиран в Донецка област. „Ние сме принудени да вземем оръжие, да вземаме заложници, които по-късно да заменяме за наши активисти“, – цитира обръщението на националистите ИТАР-ТАСС.

Ден по-рано футболни фенове от харковския „Металист“ и днепропетровския „Днепър“, които преди мача решиха да минат в колона през Харков в подкрепа на единството на Украйна, започнаха бой с група млади хора с георгиевски ленти. Съобщава се за 14 пострадали.

Един отговор на “Сблъсъци в Донецк, 14 пострадали

  1. „Империализмът е крайната фаза на капитализма. Съперничеството на колонизиращите държави става все по-ожесточено в борбата за нови пазари и води до имперски войни. Първата световна война бе точно това, борба на империи с цел да се прикрие първия голям крах на капиталистическата система.“

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s