Западните медии за Одеса: Сградата изгоря сама, „Десен сектор“ липсваше там

7L5EZDw6zCQЗападните средства за масова информация дават твърде оскъдна информация за кървавите сблъсъци в Одеса, в резултат на които бе запален Домът на профсъюзите и загинаха повече от 40 човека. Болшинството от вестниците и телевизиите поднасят събитията така, сякаш сградата е избухнала в пламъци по непонятни причини, а бойците от „Десен сектор“ съвсем не са били на мястото на събитието.  Нещо повече, активистите от „антимайдана“ са обвинени, че са нападнали „футболните фенове“ в центъра на града.

Великобиритания и САЩ

Вестник The Guardian пише, че по време на вечерни безредици „се е запалила“ сградата на Дома на профсъюзите. Кой я е подпалил, в информацията на вестника не се съобщава. Противниците на „евромайдана“, превърнали се в жертви на нападението, са наречени „платени от Кремъл“, вестникът ги обрисува като агресивни и въоръжени. Вестникът цитира думи на участници в сблъсъците, но  само от представители на „Десен сектор“. Трябва да се отбележи, че след материала на The Guardian има много коментари от хора, които осъждат изданието, че то предлага на читателите си само гледната точка на едната страна и обрисуват подпалването на сградата и хората там като нещо „спонтанно“.

The Daily Telegraph съобщава, че сградата просто се е запалила, споменава за „проруските“ и „проукраинските“ протестиращи, но няма нито дума за екстремистите от „Десен сектор“.

Според редакцията на ВВС, в Одеса е имало сблъсъци между привърженици на федерализацията и проправителствени активисти, сред които е имало футболни фенове. Привържениците на киевската власт се били събрали, за да проведат марш за единна Украйна, но били атакувани от „проруски бойци“.

Впрочем, на сайта на ВВС може да се види материал, съдържащ изказвания от представители и на двете страни от конфликта в Одеса вчера. Съобщава се, че мненията им „силно се разминават“.

The New York Times пише за „проукраински“ и „проруски“ демонстранти в Одеса. Последните, според автора на статията, са изгорели, защото се е „запалил“ щабът им по време на сблъсъците.

Изданието The Washington Post  пише, че бутилките със запалителна смес са хвърлени в сградата от „проукраинските“ демонстранти. „Това направиха нашите хора, но сега те помагат на онези вътре да се измъкнат от сградата“, – цитира изданието „проукраинската активистка“ Диана Берг.

Коментари на читатели:

Truthofwhathappens: Одесса е много далеко от руската граница. Дори привържениците на мнението, че това е дело на Путин, трудно ще докажат, че до Одеса са се добрали руски части.

Vital2everyone1: Те казват, че искат свобода. Те запалиха бойци от „Беркут“, а сега палят граждани и се шегуват, че горящите хора „толкова красиво падат“.

4Matt: Защо цитирате само фашистите от Десен сектор? При това ги представяте под такъв ъгъл, сякаш те са спасители на горящите хора, пък и сградата изведнъж „се запалила, когато проукраинските активисти щумували Дома“, сякаш пожарът е бил спонтанен?!

Германия, Швейцария, Австрия

Немският Der Spiegel прави хронология на събитията, позовавайки се на украински средства за масова информация. Но авторът на материала се позовава на видео от YouTube и се възмущава от официалната украинска риторика, според която „патриотите са смачкали сепаратистите“.

Немската телевизия ARD твърди, че всичко е започнало от голяма проукраинска демонстрация. В Одеса пристигнали автобуси с въоръжени проруски демонстранти и нападанили привържениците на единна Украйна, казва телевизията. Сред нападнатите били футболни фенове. Привържениците на „антимайдана“ били обкръжени, а после набутани в Дома на профсъюзите, а по-късно сградата била обсипана с „коктейли Молотов“. Полицията бездействала при случващото се.

Австрийската телевизия ORF предоставя следната гледна точка на събитията: „Милицията не успя да раздели двете радикални групи. Сблъсъкът между източна и западна Украйна вече ескалира. В резултат на това хората ще се обърнат към Русия: по-добре Русия, отколкото гражданска война“.

Друго австрийско издание Der Standard съобщава, че по време на сблъсъците сградата на Дома на профсъюзите е била подпалена, 38 човека са загинали. Кой е запалил сградата, не се уточнява.

Швейцарското издание Neue Zurcher Zeitung пише: „Стотици проруски въоръжени активисти нападнаха 1500 демонстранти, които са за териоториалната цялост на Украйна. В резултат на безредиците има пострадали. Освен това, била е запалена сградата на Дома на профсъюзите. По данни на украинската милиция, в огъня са загинали 31 човека“.

Независимото швейцарско издание Sweizmagazin представя новината обективно: „42 човека загинаха при пожар, възникнал в резулта на сблъсъци между „Десен сектор“ и радикалните сили на самоотбраната. Бойците пребиха кандидата за кмет Алексей Албу“.

Франция

Френските вестници споменават за сблъсъци между активисти на „антимайдана“ с футболни фенове, организирали шествие за единна Украйна. Le Figaro сообщава, че проруските активисти са били въоръжени с „бейзболни бухалки, метални прътове, пистолети“. Вестникът игнорира факта на подпалване на сградата. Пожарът, според журалистическия материал, е избухнал при неизяснени обстоятелства. Изданието цитира само думите на МВР на Украйна, че за пожара има „криминални причини“.

Le Monde пише: „Към високата седеметажна сграда се стекоха стотици футболни фенове. Бяха запалени плакатите на проруските активисти. Всичко наоколо потъна в дим. После от двете страни – от покрива и от страна на площада – полетяха различни предмети и „коктейли Молотов“. След това, продължава авторът на материала, сградата се запали, хората вътре „се оказаха в капан“, много от тях се задушиха, „8 човека, според съобщение от МВР, загинаха, скачайки от прозорците“. Изданието също съобщава, че шефът на администрацията на президента на Украйна нарича произшествието „провокация на руските спецслужби, които искат да отвлекат вниманието“.

L’Express отбелязва, че сградата е запалена от проукраински активисти: „Вечерта проправителствени демонстранти запалиха проруския палатъчен лагер, а после и Дома на профсъюзите, където се бяха скрили проруските активисти“.

Nouvel Observateur предлага на читателите си следната версия за събитията: „В петък безредиците достигнаха безпрецедентен мащаб в пристанищния град Одеса, където демонстрацията за единство на Украйна групо бе нападната от проруски активисти. В заключение загинаха четири човека, има десетки ранени от страна на прокиевските демонстранти. Но вечерта последните в края на краищата победиха. Те преследваха проруските активисти до Дома на профсъюзите, където онези се бяха забарикадирали. От едната страна на сградата се чуваха изстрели, а от другата летяха „коктейли Молотов“.

А ето какво казва изданието Points-de-Vue-Alternatifs. То цитира мнението на очевидец в събитията, който разказва за бездействието на милицията, за това, че „проруските“ активисти са били невъоръжени и малобройни.

Коментари на читатели:

Benoit J:  Трябва да се каже, че нелегитимната власт в Киев е подкрепена от неофашисти от ЕС и САЩ.
Grillon: Църквата в Орадур (Бел.ред. във Франция, по време на Втората световна война) и Домът на профсъюзите са запалени от едни и същи лица – от нацисти.

Louis 14001: Не забравяйте, че настоящото правителство на Украйна дойде на власт с помощта на оръжието, имаше стотици жертви. Това не е легитимна власт, всичко, което се случва в Украйна, е предсказуемо.

WinstonSmith: Позор за  CNN! Сего гледах позицията на CNN за трагедията в Одеса. Те казаха това: „В Одеса имаше караница между привърженици на два лагера: прокиевския и проруския. По време на сблъсъците загиха четирима човека. Също бе запалена сградата на Дома на профсъюзите. Не е ясно каква е причината за палежа. В огъня изгоряха около 40 човека“.

Болшинството западни средства за масова информация, следвайки политиката на своите държави, подкрепят само едната от страните в конфликта и се ръководят единствено от собствените интереси, в ущърб не само на професионалната етика, но и на общочовешките ценности и морал. По време на конфликта в Украйна ние нееднократно се сблъскваме с техния двоен стандарт и едностранчива трактовка на международното право. Осъждайки политиката на Русия, световната общественост лицемерно затваря очите си за грубата намеса на страните от Запада във вътрешните работи на суверенна държава, което и доведе до многобройни жертви.

4 отговора на “Западните медии за Одеса: Сградата изгоря сама, „Десен сектор“ липсваше там

 1. Работата е ясна. Така се правят мръсни медийни парички.

  Журналистите през последните години се превърнаха не просто в наемни информационни убийци, а в МАСОВИ убийци. Както и на едно друго място казах – лъжата, в резултат от която умират огромни количества хора, не е просто лъжа. Това е масово убийство – геноцид. Следователно, продажните журналисти са масови убийци. И те не се различават с нищо от тези, които им възлагат мръсни задачи и им плащат, за да пропагандират неправда, да лъжат, да настройват и да манипулират народа.

  В България картината е точно такава. Нашите медии не са по-обективни, а са даже още по-лъжливи и по-продажни. Те на практика тотално са се сляли с щатските и с др. разни деструктивни НПО-та, които от своя страна най-нагло са се самопровъзгласили за българското „гражданско общество“. Ничие „мнение“ вече не се чува в ефира, освен това на поредния злобен, добре платен соросоид. Също така, медиите са се сляли и с политическите и икономическите сили, доброволно продали се на чуждестранните окупатори, за да извличат лични облаги от геноцида над българите.

  Заедно, всички те – 1. икономическата ни бандитско-мутренска мафия, 2. политическата ни продажна предателска сган, 3. идеологическите отровители и агенти на влияние (НПО-тата), 4. лъжливите и подли медии, 5. дебилната ни псевдо-интелигенция, абсолютно тъпоумна в политическо отношение,
  образуват една обща маса вредители, които заслужават само едно название: „пета колона“ на поробителя. И тази пета колона работи доста координирано. Защото е под тясното ръководство (или щедрото финансиране) на чуждестранните ни окупатори: еврейопейските бюрократични структури, външните мозъчни тръстове (НПО-та), чуждите посланици (предимно щатските, но също израелски, турски) и т.н. Тази цялата пасмина буквално ни убива, като ни души и ни пие кръвта.

  Впрочем, и в нашата страна журналистите не са нещо по-различно от масови убийци. Те са най-зловещата част от българската „пета колона“. Цитираните по-горе чуждестранни статии поне в някакви микроскопически дози допускат някакво просмукване, на някаква минимална част от истината. Но в България, при нашите марионетни продажни медийни убийци, това е абсолютно невъзможно. Тук те работят на пълно, на 100%.

  Сещам се само за четири уникални изключения, които мога да назова поименно: журналистите Калина Андролова и Петър Волгин (с „Деконструкция“ по БНТ), Петя Паликрушева (с този сайт тук) и така омразната на соросоидите ТВ „Алфа“. Впрочем, последната соросоидите вече я нападнаха – поискаха да й бъде отнет лиценза. Медийната курва, наречена СЕМ – един колониален пропаганден орган за информационна репресия, с нетърпение очаква само повод, за да отреже главата на „Алфа“. Ако това стане, цялата пета колона в България ще нададе бесен възторжен вой до небесата – ще дадат банкет и ще се напият като свине от щастие. Има си хас, това ще е огромен успех за тях. Та може ли в Империята на Лъжата (ЕС) да бъде допуснато да се чува гласът на истината?

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s