Le Figaro: Мечтите на Путин за „Велика Русия“ я тласкат към съдбата на Сърбия

СССР 2.0Политиката на Владимир Путин, насочена към създаване на „Велика Русия“, прилича на курса на Слободан Милошевич, който искаше да създаде „Велика Сърбия“, пише Le Figaro. Според изданието, тази идеология, която някога доведе до краха на Белград, може да се окаже крайно опасна и за Москва.

От самото начало на украинската криза, Москва, за да „оправдае действията си“, постоянно припомня за Косово, възстанало против сръбската власт в края на 90-те, пише Изабел Ласер за Le Figaro. „Владимир Путин, който смята, че отделянето на Косово е било организирано от Запада, приема събитията тогава като прецедент, който му дава право да прекроява границите на бившата съветска империя, която, както той смята, напълно принадлежи на Русия“, – изказва тезата си журналистката.

Историята на Косово и Крим съвсем не си приличат, убедена е Ласер. Референдумът за независимостта на Косово бе реализиран 10 години след военния удар по Сърбия, „провокиран от етническите чистки в страната“ и осъществен едва след пълния провал на дългите преговори между Русия и Запада, припомня журналистката. „Путин окупира и принуди Крим да се отдели от Украйна, спешно организирайки референдум – при положение, че към привържениците на Русия там не бяха приложени никакви репресии“, – пише тя. Русия, подписвайки през 1994 г. меморандума от Будапеща, се задължи да гарантира териториалната цялост на Украйна, отбелязва още Ласер.

Политиката на Москва по отношение на Украйна „плашещо прилича“ на тези събития, които доведоха в началото на 90-те години до войните в Хърватска и Босна, смята авторът. „Путин постъпи с руското малцинство в източна Украйна така, както Слободан Милошевич  с хърватите, а по-късно с босненските сърби: поддържаше техните искания, свързани с националната идентичност, разпали злобата им“, – пише Ласер. Двамата лидери предоставиха на своите „сепаратисти“ финансова помощ, оръжие и политическа подкрепа, подтикваща ги към въстание.

Сходството между политическите действия на Милошевич и Путин не е случайно – в основата им лежат сходни идеологии, подчертава журналистката.

„И Белград, и Москва са столици на два православни народа, които дълго време са живели под ботуша на комунистически режими и все още не са се примирили с разпадането на двете държави – Югославия и СССР. Проектите на Милошевич и Путин – Велика Сърбия и Велика Русия – си приличат. Днешна Москва и вчершен Белград са два центъра на срутени империи, които не искат да бъдат отписвани от световните сметки, и се опитват чрез имперските си инициативи да върнат миналото. А на тези, които се потивопоставят на идеите на бившите комунистически федерации, ще им бъдат насила наложени  специални закони“, пояснява Ласер.

Милошевич смяташе Косово за люлка на сръбската цивилизация, също както смята Путин за Украйна, продължава авторът на статията. Има и други аналогии, отбелязва Ласер. „В Босна силите на Радко Младич създадоха на север от Саваево коридор, за да свърже земята на сърбите – Сърбия с Босна и Херцеговина.  Кремъл пък иска за завземе значителна част от територията на своя съсед, за да обедини Русия, Крим, Източна Украйна, Одеса и Приднестровието“, пише журналистката.

Така Владимир Путин мечтае за създаде „Велика Русия“ и да възстанови влиянието й в региона – при това „както с помощта на дипломацията и политическия натиск (в Армения), така и чрез сила, ако му оказват съпротива (в Грузия и Украйна). Путин и по-рано говореше за проекта си, но днес той вече е представен пред света чрез речта му на 18 март 2014 г., посветена на присъединяването на Крим към Руската Федерация, отбелязва Ласер. Именно тогава президентът спомена за „Руския свят“ и обеща да защити руските малцинства извън пределите на Русия, отбелязвайки, че руският народ „e най-разделеният народ в света“.

Путин иска да остави на Русия наследство, смятат френските политолози. Но този път може да се окаже опасен, отбелязва Ласер: „Идеологията на Велика Сърбия, основана на мечтата на 19 век – завоюването на територии – потопи бивша Югославия в хаос и доведе авторите на тази кауза до поражение. Каква ли съдба е подготвил за Русия Владимир Путин?“, – завършва авторката.

6 отговора на “Le Figaro: Мечтите на Путин за „Велика Русия“ я тласкат към съдбата на Сърбия

 1. Поредният лъжлив пропаганден бълвоч. Да ви направя ли анализ на всичките му идиотизми, или сами ще си ги откриете?

  • Как приятно читать написаното от господин В. Митев – защото човек компетентен и разбира за ситуация ….

 2. AMI TAZI GOSPOJA. ZNAE LI SLAVYANSKYA HARAKTER, A IZOBSHTO HARAKTERA NA BALKANITE.??? HAiDE PO -POLEKA N S NAPADKITE SPRYAMO RUSYA, ZASHTOTO VELIKATA MECHKA KATO SE SABUDI, TA ESPANYA SHTE ZAGAZI. DA JIVEE,,,,>>R U S Y A <<

 3. И Наполеон така е мислел, и Хитлер се е надявал!
  Сега и глашатаите ПАК ТАКА СИ МЕЧТАЯТ И СЕ НАДЯВАТ!

 4. Западът трябва да бъде единен в отношението си към Русия и да действа превантивно защото ако Путин анексира още части от Украйна, срещу него няма да бъде възможно да се действа така както се действаше срещу Милошевич и Сърбия. Трябва да се наложат такива санкции, че Путин сам да се откаже от подобна политика на постепенна инвазия. Ако това не стане, Западът просто ще гледа отстрани как голямата мечка поглъща Украйна парче по парче и няма да бъде в състояние да се противопостави по никакъв начин. Санкциите ще бъдат болезнени и за европейските страни, разбира се, но изчакването може да се превърне в агония. Не, Русия не е Сърбия, Русия не може да бъде бомбардирана и аналогиите тук са опасно подвеждащи.

  • „Димитър“ = фашизоиден идиот + соросоидна пропагандна фъшкия в един образ.
   ===============================
   Всъщност, Путин няма ни най-малкото намерение да анексира даже един квадратен метър от която и да било страна. Ако си представим, че утре Румъния, например, си направи референдум и там всички единодушно решат да се присъединят към Русия, и тръгнат да молят руското правителство да ги приеме – РФ най-вероятно ЩЕ ИМ ОТКАЖЕ.

   Присъединяването на Крим е уникален и изолиран случай. При него една несправедливо отрязана историческа част от Русия, населена предимно с етнически руснаци и запазила при това своята автономия, просто реши единодушно да се завърне в своята историческа държава – изцяло по собствено желание, без нито грам натиск от Русия. Но същевременно беше под външна заплаха от репресии от страна на киевската хунта, в условията на хаос и безвластие – реална липса на легитимна централна власт. И даже, по-лошо – не само при хаос и безвластие, но и при фашистка хунта, окупирала централната власт незаконно.

   Но Украйна е един съвсем друг случай, коренно различен. Украйна като цяло – това не е Крим. Нищо подобно при нея не може да се случи. Присъединяването на нови територии към РФ в момента е ОБРАТНО на стремежите и политиката на РФ. Това е истината – и ОСОБЕНО в Украйна, която е нужна на Русия като единна страна, чиста от НАТО и техните въоръжения и служеща за буферна зона. За Русия е напълно достатъчно икономическото сътрудничество с Украйна, границите с която от над 20 години бяха доста условни и не създаваха особени пречки за търговията.

   Днес западните пропагандни марионетки раздухват антируска истерия, като обвинияват РФ в някакви си измислени стремежи за „експанзия“. Целта е да нажежават изкуствено обстановката с лъжите си и да всяват страх от Русия. Всъщност – естествено и както обикновено, нищо подобно няма в действителност. Истината е точно противоположна.

   Вашингтон инсталира в Киев марионетна незаконна власт (хунта) и днес я насъсква срещу рускоговорящото население на Украйна. Хунтата пък, сама по себе си колкото си искате незаконна и антиконституционна, – по най-антиконституционен начин изпраща армията да стреля по народа, който уж иска да „обедини“.

   С тези действия, целта НА ВАШИНГТОН именно, е тази, да се предизвика насилие, противопоставяне на групи хора в Украйна, гражданска война в Украйна, а ако им се удаде – даже и междудържавна война между Украйна и Русия. Целта е да бъде ПРИНУДЕНА Русия да се намеси, естествено, да се намеси с военна сила.

   Впрочем, даже и да се намеси, Русия все едно няма да анексира нито педя земя от Украйна, а единствено ще изгони хунтата и ще въдвори ред, за да осигури справедливи и честни избори. Но целта тук е Русия да бъде провокирана към намеса, което да даде повод на агресорите от Вашингтон да я нападнат.

   А те планират да я нападнат по три начина:
   – първият – чисто военен (ако посмеят да отидат чак до там),
   – вторият – икономически, с който да се опитат да разклатят руската икономика, и
   – трети – политически, той е най-опасен. При политическата агресия „а-ла-Киевски майдан“ Вашингтон планира да активизира петата си колона в Москва, която да повтори киевските събития, само че този път в по-голям мащаб и да свали Путин от власт. Един вид, Украйна е детонаторът, а Русия – бомбата, която във Вашингтон искат да взривят.

   След като този план успее и бъде инсталирана марионетна власт начело с някакъв продажен кретено-идиот – втори Елцин, страната ще бъде поведена от Вашингтон в ръчен режим към разпад и към пълно поробване, тоест към асимилация. Ето го простичкия план.

   Като повод за петата колона в Москва да изкара хората си на улицата ще послужи естествено „тежкото икономическо положение“, което с „агресията си“ е докарал на Русия „агресивният имперски диктатор Путин“, предизвиквайки санкциите и „справедливия отговор на световната общественост и на всички западни демократични сили“… (Докато изпиша този бълвоч в кавичките, направо ми прилоша. Но точно с тези лозунги вашингтонската пета колона ще се опита да свали от власт Путин и партия Единая Россия.)

   Ето каква е истината – ТОЧНО ОБРАТНАТА на това, което пишат пропагандните изроди, продажните лъжливи соросоиди, фашизоидите и вашингтонските марионетки.

   Слава Богу, че Русия не е Сърбия и „не може да бъде бомбардирана“. Ако Русия не поддържаше военния си потенциал, то тя гарантирано ЩЕШЕ да бъде бомбардирана, и при това точно толкова несправедливо и незаконно, колкото и Сърбия. И щеше да бъде смазана и унищожена. Но това не би ме зарадвало ни най-малко. Процесът на „демократизация“, който води Вашингтон е всъщност процес на вдемоняване на всяка страна, до която се докосне. Само един идиот не би го забелязал. Резултатите са винаги не демокрация, а диктатура, мракобесие, разруха, бедност и смърт. Русия не го заслужава. Заслужава го световният агресор – Вашингтон. И ще си го получи, по най-естествен път – от само себе си. Да, просто трябва да почакаме малко – обратното на това, което искат от нас щатските негодници.

   Още когато соросоидите виеха против Путин, че бил харчел държавни пари за превъоръжаване, вместо за „социална дейност“ на държавата, вече предвиждах подобно развитие на събитията. Но Путин е патриот, а не е глупак. Не може да имаш независима суверенна страна, без да имаш собствена добре въоръжена армия. Защото ако не храниш своя армия, ще храниш чужда. И ето сега, той може да си позволи да стои изправен, а не на колене и не ничком пред агресорите.

   Естествено, робите никога няма да разберат каква е ценността на това, да имаш независима и суверенна страна. Какъв смисъл има изобщо да си да речем, „руснак“ вместо „американец“ или даже направо, „просто човек“. Робът е готов да легне под всекиго, с лице нагоре (да му лиже обувките) и със задник нагоре (сетете се сами) – това е неговото естествено (легнало) положение. И затова винаги робите ще бъдат експлоатирани, изсмуквани и изтребвани, защото са негодни твари и са презирани най-вече именно от новите им господари.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s