Над 60 хиляди човека чрез интернет помолиха ООН да признае „Десен сектор“ за терористична организация

Петиция 600_cЕжеминутно расте броят на интернет-ползвателите, подкрепящи петицията, адресирана до Съвета за сигурност към ООН. Нейните автори призовават да се признае украинската радикална орагнизация „Десен сектор“ за терористична.

„До съвета за сигурност към ООН: Да се признае „Десен сектор“ за терористична организация, както бе призната за такава „Ал Кайда“, – се казва в петицията, намираща се в сайта secure.avaaz.org, който определя себе си като „най-голямата световна общност за организиране на онлайн-кампании за промяна на света“.

Целият текст на петицията е около горецитираното предложение. Инициаторите отбелязват: „Трябва спешно да се спре попълзновението на фашизма в света! Той заплашва със смърт всички, всеки един от нас!“  Инициаторите очакват да се съберат около 27 милиона гласа.

В момента на публикуването на този материал броят на подкрилите петицията надхвърля 60 хиляди човека. Толкова са събрани за четири дена.

Припомняме, че „Десен сектор“ е неформална дясноекстремистка националистическа групировка. В състава й влизат активисти от редица украински националистически и дяснорадикални организации. Групировката за първи път заяви гръмко за себе си през декември 2013 г., когато участва в сблъсъците със силите на МВР на Украйна в Киев. Членовете на „Десен сектор“ не крият участието си в наказателната операция, която провежда понастоящем Киев в югоизточните региони на страната.

На 7 май стана ясно, че Русия е продължила срока на следствието срещу лидера на „Десен сектор“ Дмитрий Ярош. Следственият комите на Русия възбуди наказателно дело против него през март. Заподозреният е обявен за международно издирване и задочно е арестуван.
Руските следователи обвиняват лидера на „Десен сектор“ в престъпления за публични призиви за осъществяване на терористична и естремистка дейност чрез средствата за масова информация.

През април Дмитрий Ярош бе регистриран като кандидат за президент на Украйна.

2 отговора на “Над 60 хиляди човека чрез интернет помолиха ООН да признае „Десен сектор“ за терористична организация

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s