The National Interest: Корените на украинската криза са в разширяването на НАТО

A demonstrator with Code Pink stands outПричините за постоянното разширяване на НАТО на изток са идеалистически, а не военно-стратегически. А това разтревожи Русия, особено когато през 2008 г. предложение за влизане в НАТО получиха Грузия и Украйна. Реакцията на Путин беше незабавна, каквато беше тя и в настоящата украинска криза, пише The National Interest.

Причините за ситуацията в Украйна понастоящем трябва да се търсят в разширяването на НАТО на изток след студената война, смята журналистът Шон Кей. Още тогава предупреждаваха, че Русия няма да остави без отговор такива маневри, пише той в статия за The National Interest. Сега, според думите на журналиста, назрява нов въпорс, ще може ли алиансът действително да защити своите съюзници при евентуална агресия от страна на Русия – отчитайки факта, че те са заплашени от война с ядрена държава?
Основният проблем, който повлече след себе си още първото разширяване след студената война на НАТО през 1999 г., – това е логиката на „откритите врати“. Именно заради влизането в алианса на всяка заинтересована държава в миналото се засилил идеализмът в принципите на НАТО – вместо основанията за присъединяването на нови държави да са на база географско разположение или при военно-стратегичски причини. И тъкмо заради това в Русия всички – от най-либералните привърженици на реформите до най-крайните националисти – са обезпокоени от последствията от разширяването на алианса на изток, пише изданието.

Според журналиста, на Русия са й предоставяни много шансове да се сближи с НАТО, и по линията на Съвета Русия-НАТО, и с присъединяването към Голямата осморка, и с участието в ЕВроПРО. Но, твъди Шон Кей, Москва постаянно не успяваше да се възползва ефективно от тези възможности, „и за това тя трябва да обвинява своите лидери“. Сега, продължава авторът на статията, „независимо от усилията на организацията, руснаците вече нямат доверие на НАТО“. И за това, както те смятат, имат своите основания“: само няколко дена след разширяването си алиансът  започна война срещу един отдавнашен приятел на Русия – Сърбия.

Различните администрации във Вашингтон продължават един и същ процес – разширяват НАТО, без да разбират при това, че алиансът действа „в гръб“ на Русия, която притежава адрено оръжие. А самите САЩ подобно нещо никога не биха търпели, смята авторът на статията.

Впрочем, грешките около разширяването на НАТО са признати от самите САЩ. Бившият министър на отбраната Робърт Гейтс пише: „Принуждаването на Горбачов да  се съгласи с влизането на обединена Германия в НАТО беше голямо постижение. Но да се придвижва алиансът така бързо след разпада на СССР и да се включват в него такъв голям брой бивши съветски републики, това беше голяма грешка…“

Опитите НАТО да влезе в Грузия и Украйна – това наистина беше прекалено…Разширяването на НАТО беше политически акт, а не детайлно сътворено военно решение, още повече, че това постави под въпрос целта на алианса и нагло игнорира жизнено важните национални интереси на Русия“.

Относно предложението през 2008 г. да се присъединят към алианса Украйна и Грузия, той казва следното: „Това беше опасна и безотговорна крачка“. „Нещо повече, в самото НАТО няма единство по този въпрос, а и в Украйна малко хора подкрепяха идеята, а от страна на Русия веднага последва твърд отговор. Само след няколко месеца Русия се намеси в Грузия, укрепи позициите на проруските лидери в Киев, а Путин започна кампания за засилване страховее на руснаците по отношение на НАТО, за да стабилизира властта си.

В действителност, твърди авторът, тогава никой нямаше и намерение да приема Украйна, нещо повече, поради всички разширявания новите членове на НАТО започнаха да се питат, доколко сериозни са гаранциите за сигурността, които дава организацията. При всички половежения това носи след себе си риск от влошаване на отношенията с Русия.

Има хора, според думите на журналиста, които виждат в настоящата украинска криза „коледен подарък“: сега могат да разположат американски войски в Полша и Прибалтика, да възстановят плановете за ПРО от времената на Буш и да приемат Грузия в НАТО. Но в самия алианс подобни идеи не се подкрепят от болшинството държави: такива действия могат да доведат до ескалация на конфликта в Украйна.

Москва има към НАТО само един изискване: Украйна трябва да остане неутрална държава. „По ирония на съдбата, най-леко от всичко на света за Запада е да се откаже от Украйна“, – пише Шон Кей. Но за целта привържениците на идеята за разширяване на НАТО трябва да признаят, че светът най-накрая е стигнал до реализма. Защото само на тази база за украинския народ може да се гарантира продължителна стабилност и да му се помогне да излезе от опасната ситуация.

2 отговора на “The National Interest: Корените на украинската криза са в разширяването на НАТО

 1. Гнило, вонливо западно лицемерие на една типична западна медийна проститутка.

  Причините за разширяването на НАТО били „идеалистически“. Алоооо, не са „идеалистически“, а са „идеологически“ и разбира се, геополитически! Прозрачната крайна цел е да бъде задушена, смазана и унищожена Русия. Защото тя е една огромна страна, твърдо противопоставяща се на установяването на новия глобален свръх-фашизъм, наречен „Нов световен ред“. (НСР – ръководен, естествено, от Вашингтон – той се планира за новата световна имперска столица).

  Във всичко това има, естествено, и идеология. Идеологията е антихуманизъм, фашизъм… наричайте го както искате. „Новият световен ред“ естествено не е без своя идеология. Даже и по-далеч бих отишъл: идеологията му е всъщност квазирелигиозна, а още по-точно – антихристка и сатанинска. Но между „идеология“ и „идеализъм“ има огромна разлика, каквото и да си говорим.

  „На Русия са й предоставяни много шансове да се сближи с НАТО“ – това трябва да се чете – „На Москва й бяха залагани много военно-политически договорни капани, падането в които би ускорило процеса на нейното подчиняване и окончателна колонизация“.

  „Москва постоянно не успяваше да се възползва ефективно от тези възможности“ – това трябва да се чете – „Москва постоянно успяваше да се измъква от залаганите й капани“.

  „…ще може ли алиансът действително да защити своите съюзници при евентуална агресия от страна на Русия“ – да се чете „…няма ли да пострадат сериозно марионетните колонизирани източни „членове“ на НАТО, ако Русия отвърне със заслужена сила на евентуалната (вече планирана) военна агресия срещу нея?“

  „Но да се придвижва алиансът така бързо… беше голяма грешка“ – явно, грешката е само тактическа (в скоростта), но не и стратегическа. Иначе крайната цел си я определят като напълно оправдана и правилна.

  „…започна кампания за засилване страхове на руснаците по отношение на НАТО…“ – да се чете „започна кампания за просвещаване на нацията относно истинските цели и намерения на НАТО, и особено на тартора му Вашингтон“.

  „…за да стабилизира властта СИ (?!)“ – да се чете „…за да укрепи държавността, сигурността и суверенитета на страната“ – без никакво „си“. Путин всъщност не прави нищо лично за себе „си“, и точно това вбесява агресора. Точно затова основната пропаганда е насочена против него, с противоположните твърдения – че уж е корумпиран, продажен, супер богат крадец и мошеник… Няма как да не се опитват да го вкарат в удобния пропаганден калъп. Бесни са, че той не влиза в него. Патриот е, работи по съвест, грижи се за страната и изобщо не се вписва в техните представи и в техните стандарти за правилен („демократичен“) източен политик. Как да не злобееш против такъв „гад“, нали?

  „това постави под въпрос целта на алианса“ – да се чете „това разкри истинските намерения на алианса“

  „Има хора, според думите на журналиста, които виждат в настоящата украинска криза „коледен подарък“: сега могат да разположат американски войски в Полша и Прибалтика, да възстановят плановете за ПРО от времената на Буш и да приемат Грузия в НАТО.“
  – това не е никакъв „коледен подарък“. Днешното положение на нещата беше грижливо планирано и осъществено чрез интервенцията и окупацията на Украйна от Вашингтон. Тази окупация беше осъществена при тясното сътрудничество на ЕК (Брюксел) и с помощта на местни украински марионетки (кървавата фашистка хунта). Да, завземането на Украйна стана „с ръкавици“, или „изотвътре“ – като спец-операция на ЦРУ, с всички съответни атрибути: пета колона национал-предатели, предварителна медийна пропагандна обработка на населението, подготовка на ядра от въоръжени екстремисти, инсценирани „протести“ и „народни вълнения“ и т.н. и пр. Но това не променя същността. Днес Украйна е окупирана от външни сили, тя се управлява от чужд гаулайтер при ПОМОЩТА (!) на местната хунта. Така че тук няма никакви изненади и никакви „подаръци“. Има успешно проведена и добре планирана операция по превземането и окупирането на суверенна страна. В която страна сега свободно може да се прави абсолютно всичко, което му хрумне на окупатора.

  „По ирония на съдбата, най-леко от всичко на света за Запада е да се откаже от Украйна“ – нагла лъжа! Нищо по-невъзможно и по-трудно няма. Украйна е решаващата битка – тя е образно казано ключовият камък на арката във войната срещу Русия. Тази война вече достигна една почти открита, явна фаза. За Украйна ще се води яростна война – икономическа, политическа, идеологическа и ако трябва, въоръжена. Всъщност, ще ПРОДЪЛЖИ вече започнатата война – връщане назад за щатите НЯМА. От тази война ще зависи съдбата на Русия и на целия свят. Ножът е до кокала, стигна се най-после до решителната фаза на противопоставянето и до свалянето на всички маски. НИКОГА Вашингтон няма да се откаже от това, което вече е постигнал. Това би означавало да си направи харакири. Напротив, борбата ще е на оцеляване, до смърт на една от двете страни. Единствено може да се стигне евентуално до някакво временно примирие – до нова патова ситуация, както на времето в Германия. Но тя няма да е вечна.

  „…на тази база за украинския народ може да се гарантира продължителна стабилност и да му се помогне да излезе от опасната ситуация“ – дрън-дрън! Истината е, че на никого на запад не му дреме за украинския народ. Напротив – въпреки лицемерието на Вашингтон, на украинския народ му е приготвена друга съдба – той е осъден на геноцид. Той ще трябва с кръв или без кръв да изгуби около 2/3 от своето население. Процесът се нарича „депопулация“ – това е обезкръвяване на нацията, с цел да бъде изсмукана и асимилирана колонизираната страна. Клането вече започна. Медиите просто крият истинския брой на жертвите. Но то ще продължи – и ви е бедна фантазията, колко хора ще бъдат физически унищожени, преди да започне втория етап – безкръвния геноцид. (За който един прекрасен пример е поробената ни родина България.) Ето ТОВА Е ПЛАНЪТ и това е ИСТИНАТА. „Да му се помогне“ на украинския народ, да бил „излезел от ситуацията“ (в която беше умишлено вкаран от тези същите), за да постигнел „стабилност“… Стабилност ще има само в смъртта, т.е. в планираната депопулация. Там всичко стабилно ще върви по план, в предвидените годишно проценти. Убийците се правят на спасители и доброжелатели. Вълците наденали овчите кожи и реват „Беееее!!!!“

  И най-гадното е, че са вмъкнати и някои верни твърдения. Например,

  „всички… са обезпокоени от последствията от разширяването на алианса на изток“ – да, има си хас да не са!

  „руснаците вече нямат доверие на НАТО“ – и слава Богу! Бедата е именно в това, че някога имаха такова доверие.

  „А самите САЩ подобно нещо никога не биха търпели“ – да, правилно! А някакъв извод, моля?… ПРАВИЛНО ли не биха търпели? Да, правилно. А защо за Русия да не е правилно?… Защо някой се въздържа тук от нужната МОРАЛНА оценка?

  „…това носи след себе си риск от влошаване на отношенията с Русия“ – да, и то не само риск, а ГАРАНЦИЯ за такова влошаване.

  „…такива действия могат да доведат до ескалация на конфликта в Украйна“ – да, само с малката „подробност“, че тази ескалация е всъщност СЪЗНАТЕЛНО ЖЕЛАНА И ЦЕЛЕНА от окупаторите на Украйна.

  Накратко – каква гадост, каква пропагандна помия! Трудно е да се чете такъв милозлив буламач, изтъкан от лъжа и подлост. Особено ако си достатъчно просветен, за да можеш да четеш между редовете. И всички други подобни медийни гадости, които тук ни ги сервират на този сайт да ги четем (явно за да знаем с какви мерзости заливат хората на запад) са изтъкани от същата тъкан: полуистини, нагли лъжи, пропагандни манипулации и даже най-нагло, откровено психопрограмиране.

  • Митев,братко, всичките ти коментари тук сьм ги прочел,по-точни и изчерпателни немогат и да бьдат.Абсолютно сьм согласен с теб!!!Свалям ти шапка ! Само едно нещо искам да кажа,за сажеление предсказанието на Ванга се сбьдва! Тихичко в себе си се надявах да не се сбьдне ….но -уви.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s