В Донецк и Луганск са готови за референдума

UkraineПривържениците на федерализацията ще засилят охраната върху Донецката областна администрация и сградата на ЦИК на Донецката народна република  на 11 май, в деня на провеждане на референдума. Аналогични мерки ще бъдат предприети и в Луганска област.

Народните опълченци от Донецка област имат намерение да засилят охраната върху срадата на областната държавна администрация, която се намира под техен контрол, както и над сградата на ЦИК на Донецката народна република, съобщи за агенция РИА Новости зам. ръководителят на опълчението Сергей Циплаков.

Активистът каза още, че обстановката в района на сградата на администрацията е спокойна, опълченците охраняват прилежащата територия, те са облечени в камуфлажни униформи и са въоръжени с палки. Пред сградата са разположени около сто човека.

Според думите на Циплаков, атаката може да започне всеки момент. „Силите на двата лагера са несъизмерими, но всичко, което можем да направим за сигурността на хората по време на референдума, ще бъде направено“, – каза представителят на опълчението. Той добави, че в момента всички усилия на привържениците на федерализацията са насочени за успешното провеждане на референдума.

Представителите на опълчението в Луганск заявиха, че подготовката за референдума в региона се намира в заключителната си фаза, това каза и „народният кмет“ на Славянск Вячеслав Пономарьов.

„Ние сме абсолютно готови за провеждането на референдума. Създадени са териториални комисии, помещенията са готови, урните за гласуване – също. Референдум ще има при каквито и да са метеорологични условия“, – съобщи Пономарьов по време на пресконференция в Славянск.

Той каза още, че ще работят 56 избирателни секции, охраната ще бъде засилена, както в града, така и във всички избирателни секции. На избирателните участъци ще дежурят милиционери и опълченци-казаци.

На 11 май ще се състои Референдум за статуса на регионите в Донецка и Луганска области. В Харковска област народният вот бе отложен, защото не бяха съгласувани въпросите, които ще присъстват при гласуването.

Миналата сряда президентът на Русия Владимир Путин призова привържениците на федерализацията да отложат референдума, за да се създадат условия за диалог за деескалация на напрежението в страната. В четвъртък в Донец бе проведен народен съвет, тогава бе взето решение референдумът да се проведе на 11 май, както първоначално се планираше. Аналогично решение бе взето и в Луганск.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s