Die Zeit съветва Киев да свали оръжието

1386069296_Revolyuciya-k-Rozhdestvu-protesty-v-Kieve-pererosli-v-massovye-besporyadki-Reshenie-prezidenta-Vikto_1С всеки загинал в югоизточна Украйна разделението в обществото само се засилва. За да се предотврати гражданската война, Киев трябва да отстъпи и да прекрати „дилетантската гражданска антитерористична операция“, съветва журналистът от немското издание Die Zeit.

Конфликтът в Украйна става все по-опасен, пише Лудвиг Гревен  в немския Die Zeit. Събитията в Мариупол показват, че страната е в гражданската война. А за да се предотврати това, според журналиста, трябва да се започнат двустранни преговори.

Владимир Путин „като покровител на бойците-привърженици на Русия“ вече подаде ръка. Той призова източна Украйна да отложи референдума и заяви, че Русия е извела войските от границата. „Дори ако сепаратистите се опълчат на призива му, времонното киевско правителство е длъжно да откликне на преложението и да прекрати или дори да спре своята дилетантска, слабоуспешна, кървава „антитерористична операция“ срещу проруските бойци. Опитвайки се да регулира сигуацията по военен път, Украйна най-вероятно ще изгуби“, – съветва авторът на статията.

Според него, Киев или ще изгуби, разделяйки се напълно с авторитета си, или ще постигне следното: руските войски да влязат в Украйна, а местният конфликт да прерастне в международна война. Крайният резултат лежи на раменете на обикновените украинци. По време на изминалите дни вече има десетги убити в резултат на сблъсъците, а всичко това прилича на гражданска война. „Пропастта в обществото се разширява с всеки един убит. Сторо дупката ще стане непреодолима“, – отбелязва Лудвиг Гревен.

Жуналистът твърди, че Западът трябва да въздейства върху Киев и да го застави да се съгласи на преговори. Първата стъпка към това може да бъде прекратяване на огъня. И дори ако опълченците откажат да свалят оръжието, преходното правителство все едно следва да прекрати военната си операция, подчертава авторът. Това ще предотврати по-нататъшното насилие и ще позволи провеждането на президентските избори на 25 май. И едва тогава избраният президент ще притежава необходимата легитимност, за да се води диалог с противниците, пояснява Гревен. А така ще бъде възможен и разговор за нова конституция и автономия на регионите.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s