ООН обсъжда бъдещето на роботите-убийци

u3013_8304_164799Дискусия за употребата на „автономни системи за въоръжаване“ върви в ООН. Резултатите от дискупа ще бъдат публикувани през ноември.
В дискусията ще участват проф. Роналд Аркин от Компютърния колеж на Технологичния институт в Джорджия и проф. Ноел Шарки от университета в Шефилд, съобщи ВВС.

Роботи-убийци наричат системите, които са способни самостоятелно, без намеса на човека, да определят целта и да вземат решения за унищожаването на целите. „Автономните въоръжени системи не могат да гарантират спазването на международното право. Въпросът не е обсъждан на международно ниво, което представлява голяма заплаха за цялото човечество“, – каза проф. Шарки в интервю за ВВС. „Аз настоявам за мораториум“, – каза той.

Проф. Аркин твърди, че роботите-убийци ще помогнат силно да се занижат загубите сред мирното население. Той е сигурен, че роботите-убийци могат по-добре от хората да определят момента и условията, при които трябва да се действа. Професорът вижда опасност, ако тези системи се внедрят във въоръжените сили прекалено бързо, преди те да притежават приемлив вид.

През януари тази година генерал Робърт Коун, оглавяващ командването по подготовката на кадрите на сухопътните войски на САЩ, заяви за преминалия неотдавна симпозиум по въпросите за армейската авиация. Той каза, че в близките години броят на бригадните тактически групи ще се съкрати от 4 хиляди до 3 хиляди човека. Генералът добави, че на бойното поле ще излязат роботите-пехотинци, които в най-близко бъдеще ще се превърнат в наземните „роднини“ на безпилотните летателни апарати, които са на въоръжение в много страни.

„Имам основания да мисля, че някои бойни задачи могат да бъдат изпълнявани от роботи. Това гарантира голяма маневреност и ще се превърне в положителен принос за бъдещето на армията“, – цитира генерала вестник The Military Times.

Той смята, че бригадните тактически групи трябва да бъдат намалени и живата сила трябва да бъде заменена с безпилотни бойни машини, които в момента се разработват и, според думите на генерала, гарантират на бригадите решително надмощие на бойното поле.

Един отговор на “ООН обсъжда бъдещето на роботите-убийци

  1. Те и за дроновете такава реклама правеха: че уж ще намалят цивилните жертви. А в резултат, до 90% от жертвите им са невинни цивилни граждани, най-често деца и жени, които са си по къщите. А сега ще махнат и ръчното управление на дроновете. И ще ги пуснат да ходят по земята. Добра идея, няма що! Впрочем, какво ли друго може да дойде от Империята на Злото, освен Зло? Освен лъжа, неправда и смърт?
    Ето ви един материал за размисъл по темата:
    infowars.com/bringbackyourdrones-obamas-stunning-hypocrisy/

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s