TV5 Monde: В Луганск гласуват и чакат украинските БТР-и

MEDIAS-AUDIOVISUEL-TV5-MONDEПоследните събития в Одеса и Мариупол съществено повлияха  върху настроенията в Донбас и Луганск, предаде TV5 Monde. Както отбелязва телевизията, малко са тези, които се съмняваха, че в референдума избирателите ще гласуват за независимостта си. В същото време представители на Луганската народна република съобщиха за приближаването на украинска военна техника.

А сега да отидем в източна Украйна, където тази неделя се провежда референдум за независимостта на два региона. Властта в Киев и Западът смятат този референдум за незаконен. Дали и тези региони, подобно на Крим, ще се откъснат от Украйна и ще се присъединят към Русия? По-подробно за гласуването от Жерар Ванденберг.

От сутринта днес жителите на Луганск, Донецк и Славянск гласуват. Те трябва да дадат отговор на един единствен въпрос, искате ли да се отделите от Украйна, да или не. До момента, както изглежда, гласуването върви спокойно.

Людмила Красилникова, председател на избирателна секция: Всичко подготвихме непосредствено преди гласуването. Това е народен референдум, нямаме финансиране.

Всички вече говорят за победа на гласувалите с „да“, но на излизане от избирателната секция някои от тях без страх изразяват различно мнение.

Жителка на Луганск: Трябва да останем в една държава, та ние живеем заедно вече 20 години.

Очевидно е, че атмосферата е напрегната. Градът е обкръжен от барикади. Украинската аримя е съвсем близо. Напрежението помага на привържениците на независимостта.

Валерий Болотов, „народен губернатор“ от луганските опозиционери. Много източници съобщават, че към Старабелск се движат 30 БМП и повече от 10 БТР-и. Правителството в Киев твърди, че те се движат към границата. Но, отчитайки маршрута им, смятаме, че те имат намерение да обсадят Луганск.

През последните дни, особено в Мариупол, много от избирателите бяха мотивирани да се присъединят към привържениците на независимостта. В града има над 20 загинали. Украинската армия се превърна във враг на гражданите.

Жител на Донецк: Преди няколко дена малко хора подкрепяха референдума. Но това, което се случи в Одеса и Мариупол, изкара хората, които се тревожат за бъдещето си. Аз, например, промених мнението си за настоящата криза .

Ако победи вариант „да“, Украйна ще бъде напусната от най-богатите си региони. Както при Крим, възможно е присъединяване към Русия. Можем съвсем реално вече да си представим деня, в който Владимир Путин ще пристигне на парад в Луганск или Донецк, както направи това неотдавна в Крим. Тогава Русия ще стане още по-голяма държава.

В ефир на 11 май 2014 г.

Един отговор на “TV5 Monde: В Луганск гласуват и чакат украинските БТР-и

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s