Лидерът на украинските комунисти призова правителството да прекрати терора над народа

Симоненко dsc_5182Днес на заседание на Върховната рада на Украйна лидерът на Комунистическата партия Пьотър Семоненко призова президента на страната Александър Турчинов да прекрати „терористичната операция“ в източната част на страната и обвини за растрела на мирните демонстранти в Мариупол на 9 май действащата власт.

На 12 май по време на заседанието на Върховната рада лидерът на Комунистическата партия на Украйна и кандидат за президент на страната Пьотър Симоненко каза, че изявленията на Александър Турчинов по повод сблъсъците в Мариупол на 9 май са лъжа.

„В Мариупол разстрелваха мирни граждани, това е масово убийство, те крият броя на загиналите мирни жители. Беше разстреляно мирното шествие за 9 май и настоящият режим е виновен за това. Бяха разстреляни мирни граждани, които нямаха оръжие. Когато вие, стреляйки от БТР, от автомати, убиете семейство от трима човека, разстреляте ги, то за това трябва да отговаряте, днес вашите ръце са в кръв“, – заяви Симоненко, обръщайки се към Туричинов.

Семоненко нарече военната операция срещу населението в югоизточна Украйна „терористична операция“ и призова за нейното прекратяване. Според думите му, именно действията на Киев са били причина за безпрецедентно високото участие на гражданите в референдума за статуса на Донецка и Луганска области.

„Първото, което трябва да направи Киев днес е да прекрати терористичната операция срещу собствения си народ. Та вие обявихте за терористи седем милона човека, които живеят в Донецка и Луганска области. Те масово излязоха именно вчера в шест часа сутринта и стояха на опашка, за да гласуват срещу киевската власт, срещу този режим, срещу вашата политика“,  – каза лидерът на украинските комунисти.

Симоненко изрази изненадата си по повод намеренията за провеждане на референдум за присъединяване на Донбас към Днепропетровска област, както и предоставянето на властта в региона на назначения от Киев губернатор-олигарх Игор Коломойский.
„Защо не започнете наказателно съдебно дело срещу вашия лидер от Днепропетровск? Да се провежда референдум за промяна на административното устройство на Украйна, това е грубо нарушение на конституцията, а Вие мълчите. Назначеният от Вас губернатор провежда незаконен референдум, а Вие не казвате, че това са терористи. Позволихте му да сформира бойни банди, ескадронът на смъртта „Днепър“, който има оръжие и убива. И мълчите, когато им плащат за убийството на хора. Настоявам от името на Компартията да се прекрати тази войни против украинския народ“, – заяви Симоненко.

„Върховната рада е длъжна да застави настоящото правителство незабавно да прекрати тази терористична операция. И второ, незабавно да промени Конституцията, в това число, за федерализацията на Украйна“, – завърши лидерът на комунистите.

Един отговор на “Лидерът на украинските комунисти призова правителството да прекрати терора над народа

  1. Откакто агентите на ЦРУ упокоиха на бърза ръка Сашко Белия, този много осмеля. Позволява си даже вече да говори… Ама докато нацистите се разхождаха из парламента с автомати, докато вилнееха из прокуратурата, тогава мълчеше… Докато се гласуваха под дулата на оръжията антинародни и антиконституционни закони – тогава никакъв го нямаше. Така е то, – смел става Зайко Кукурайко, ама когато ги няма ловджиите… А ако пак се появят – ще има пак – търти зайко, „не сам младоженяк!“

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s