Луганск провъзгласи държавния си суверенитет

Луганск BncaiQIIUAAYsTPЖителите на Луганск се събраха на площада на Героите от Великата Отечествена война, за да провъзгласят държавния си суверенитет след референдума на 11 май.

„Народът на Луганск провъзгласява създаването на суверенната държава Луганска народна република“, – се казва в декларацията, която бе изчетена на многолюдния митинг в понеделник в центъра на Луганск.

„В съответствие с международното право, на базата на равноправието и взаимоизгодното сътрудничество, обявяваме територията на Луганската народна република в общопризнатите административни граници за неделима и неприкосновена“, – се отбелязва в декларацията.

„Настоящият акт на суверенитет влиза в сила от момента на неговото утвърждаване чрез областен референдум“, – се казва в документа, съобщи Интерфакс.

На митинга бе заявено, че гласувалите на референдума на 11 май са 75% от имащите право на глас, за независимия статус на областта са гласували 96.2% от избирателите.

„Ние избрахме собствения път на независимостта от произвола и кървавия диктат на киевската хунта, фашизма и национализма, пътя на свободата, пътя на тържеството на закона“, – каза Болотов, отбелязвайки, че от момента на провъзгласяването на независимостта на Луганска област започва новия живот за областта, „без диктата на киевската власт“, – заяви в обръщаението към жителите на града на митинга „народният губернатор“ Валерий Болотов.
Припомняме, че на 11 май в Донецка и Луганска области имаше референдум за статуса на регионите. На референдума в двете области бе поставен един въпрос – подкрепяте ли вие акта на държавна самостоятелност, съответно, на Донецка и Луганска народни републики. Независимостта на Луганската народна република подкрепиха, по данни на ЦИК, 96.2% от жителите на региона.

Ръководството на Донецката народна република вече обяви на пресконференция суверенитета на ДНР и се обърна към Русия с молба за включването на републиката в състава на Руската Федерация. По-рано на пресконференция и председателят на Централната избирателна комисия на провъзгласената Донецка народна република Роман Лягин съобщи, че държавната самостоятелност на Донецка област е подкрепена от 89.7% ог гласоподавателите.

Един отговор на “Луганск провъзгласи държавния си суверенитет

  1. Е, Вашингтон трябва да е доволен. Някои може би все още не го осъзнават. Но истината е, че именно Вашингтон целеше това: разделението и разцеплението на Украйна. Мога да ви кажа и каква е следващата му задача: да спретне една дълга, кръвопролитна и жестока гражданска война между Киев и обособилите се републики. Дано поне в това да удари на камък…

    Идеята на Вашингтон беше да повтори в Украйна югославския сценарий. (Защо трябва да се измисля нещо ново, когато и старата схема си работи прекрасно?) Именно затова Вашингтон първо инсталира фашистка хунта в Киев и после упорито и непрестанно я насъскваше да тероризира мирното население. И най-вече украинските граждани, самоосъзнати като руснаци. Надяваше се да въвлече във войната и Русия – да спретне една такава мила междудържавна войничка… Но Русия не се поддаде, засега се държи достойно. Така или иначе, в самата Украйна разделението вече е факт. Както е факт и това, че скоро ще има сериозна гражданска война.

    Всъщност, всичко, което става, е напълно естествено. След изстъпленията на киевската хунта източните провинции вече не могат да живеят в една държава с тези, които са изпратили синовете си, за да ги горят и да ги убиват. С тези, които отнемат техни основни права и свободи и ги тормозят, подлагат ги на терор и постоянно заплашват живота им.

    Отсега нататък, източните провинции могат да бъдат вече единствено ОКУПИРАНИ. Насилствено могат да бъдат завладени. Но как ще накараш хората да плащат данъци, да изпълняват заповеди, да работят, да гласуват, даже да говорят с теб, ако не искат? Да търгуват, ако не искат? Накратко – как ще ги заставиш насила да признаят властта и да й се подчинят? Тихият и упорит отказ да живеят заедно със западняците не може да бъде преодолян по никакъв начин. Да, те могат да бъдат накарани чрез разстрели и терор да останат известно време в границите на „Украйна“. Но това ще доведе рано или късно до озлобление, даже до яростна омраза и така или иначе, до освобождаване. Няма начин – просто дойде вече окончателният КРАЙ на съвместното съжителство на руснаците, считащи се за руснаци, и руснаците, считащи се за „украинци“. Край на съвместното съжителство на фашистите с промитите мозъци и на руските патриоти. Вашингтон от 20 години вече промива мозъците на хохолчовците, за да реставрира украинския нацизъм. Той създаде разделението и сега му бере плодовете. Ето, дойде време разделно. Нищо вече не може да върне процеса назад. Вашингтон победи на първия етап. Да видим как ще му провърви на втория. Насилието, което видяхме досега, нищо не е. Доколкото познавам вашингтонските чудовища, те сигурно планират вече новите (украински) сребреници.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s