Компартията на Украйна може да бъде забранена

Учения украинских ВС в Черниговской областиВременно изпълняващият длъжността президент на Украйна Александър Турчинов смята, че трябва да се разследва дейността на Комунистическата партия на Украйна. Това заяви Турчинов след като лидерът на комунистите Пьотър Симоненко го призова да прекрати терористичната операция на югоизток и обвини за стрелбата по мирната демонстрация в Мариупол на 9 май действащата власт.

„Имам намерение да отправя в Министерството на правосъдието мнение да се разследва дейността на компартията, да се разгледа нейната съпричастност към сепаратизма. Ако бъде доказана вината на партията, тя трябва да се забрани“, – каза Турчинов.

Изявлението беше направено след като лидерът на комунистите Пьотър Семоненко обяви за подкрепата си към привържениците на федерализацията на югоизточната част на страната.

Припомняме, че в навечерието на заседанието на съвета на Върховната рада на Украйна, лидерът на Комунистическата партия Пьотър Симоненко призова изпълняващия длъжността президент на страната Александър Турчинов да прекрати „терористичната операция“ в югоизточната част на страната и обвини за стрелбата по мирната демонстрация в Мариупол на 9 май действащата власт.

„В Мариупол бе стреляно по мирни граждани, това е масово убийство, те крият броя на загиналите граждани. Да се стреля по мирна демонстрация на 9 май, това е твърде показателно за истинските намерения на действащата власт. Имаше стрелба по мирни граждани, те бяха без оръжие. Когато Вие, стреляйки от БТР, от автомати, убиете семейство от трима човека, за това трябва да отговаряте, ръцете Ви вече са кървави“, – заяви Симоненко по адрес на Турчинов.

Симоненко нарече военната операция срещу населението в югоизточна Украйна „терористична операция“ и призова тя да бъде прекратена. Според думите му, именно тези действия на Киев доведоха до безпрецедентно високата избирателна активност на референдума за статуса на Донецка и Луганска области.

„Комунистическата партия на Украйна настоява да се прекрати терористичната операция срещу украинския народ. Вие обявихте за терористи седем милиона човека. Те масово излязоха вчера в шест часа сутринта, наредиха се на опашки, за да гласуват против киевската власт, против този режим, против Вашата политика“, – твърдеше лидерът на украинските комунисти.

Симоненко изрази недоумението си по повод провеждането на референдум за присъединяване на Донбас към Днепропетровска област, където Киев има намерение да даде властта в ръцете на назначения губернатор-олигарх Игор Коломойский.

„Защо не започнете наказателно дело срещу Вашия лидер от Днепропетровск? Това е изключително нагло нарушение на Конституцията – да провеждаш референдум, за да промениш административното устройство на Украйна. А Вие мълчите. Назначеният от Вас губернатор провежда незаконен референдум, а вие твърдите, че терористите са други. Вие му позволихте да сформира бойни банди, ескадрон на смъртта „Днепър“, които да използват оръжие и да убиват хората. И мълчите, че се хвърлят огромни пари за убийството на мирни граждани. Настоявам от името на Компартията да перкратите тази война срещу украинския народ“, – заяви Симоненко.

„Върховната рада трябва да застави настоящото правителство незабавно да прекрати тази терористична операция. И второ, незабавно да се приемат промени в Конституцията, в това число, за федерализацията на Украйна“, – завърши лидерът на комунистите.

Един отговор на “Компартията на Украйна може да бъде забранена

  1. Дълго търпя Турчинов. Чак съм изумен. Очаквах да нападне комунистите веднага, щом грабне властта. Всъщност, очаквах да започне репресиите именно от тях. Но явно е получил други инструкции от Вашингтон. Или е решил, че са твърде страхливи, за да заслужават внимание? И наистина, те едва сега се разприказваха. Интересно защо; и интересно защо не в парламента; защо не тогава, когато се гласуваха репресивните закони, поръчани от хунтата.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s